Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Porušenie kontraktu s Gazpromom si nikto neželá, tvrdí analytik

Ilustračné foto Foto: TASR/Gazprom

O technických a právnych aspektoch prípravy spätného toku plynu zo západnej Európy na Ukrajinu cez slovenské územie sa rokovalo v utorok 15. apríla vo Veľkých Kapušanoch.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Reverzný tok zemného plynu na Ukrajinu prostredníctvom siete spoločnosti Eustream je riešenie, ktoré minimalizuje právne riziká voči ruskej strane. Tvrdí to analytik portálu Energie pre Vás Jozef Badida. "Nikto si predsa neželá porušenie 20-ročného kontraktu s Gazpromom," uviedol pre TASR Badida.

Problémom podľa neho je, že na ukrajinskej strane plynového prepojenia existuje komplikovaný vzťah medzi operátorom siete Ukrtransgasom a ruským Gazpromom. Pritom štandardne pri preprave plynu medzi sebou komunikujú operátori siete, čo však nie je prípad na slovensko-ukrajinskej hranici. "Ak k tomu prirátame finančne zaujímavý dlhodobý kontrakt na prepravu ruského plynu cez územie Slovenska, situácia sa stáva riadne zamotanou," priblížil analytik.

Motiváciou predstaviteľov Ukrajiny pri vyjednávaní je dosiahnutie väčšej miery diverzifikácie prepravných ciest. Krajina preto navrhuje alternatívu, ktorá jej poskytuje potenciálne vyššie objemy plynu. "Bez ohľadu na výber trasy, dodávky plynu na Ukrajinu cez naše územie môžu prispieť k rozvoju obchodovania s plynom na Slovensku a naša krajina sa tak môže stať veľmi zaujímavým plynárenským uzlom Európy," myslí si Badida.

O technických a právnych aspektoch prípravy spätného toku plynu zo západnej Európy na Ukrajinu cez slovenské územie rokovali predstavitelia Eustreamu, Ukrtransgazu, Európskej komisie (EK), slovenskej a ukrajinskej vlády v utorok (15.4.) vo Veľkých Kapušanoch. Vyjednávanie však neviedlo ku podpisu dohody a rokovanie bude preto pokračovať. Podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského by mohlo byť memorandum podpísané v najbližších dňoch.