Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Tsipras: Referendum bude, či sa to partnerom páči alebo nie

Grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP

Grécky parlament schválil Tsiprasov návrh vypísať referendum, konať sa bude budúcu nedeľu.

Atény 28. júna (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras v noci nadnes v parlamente vyhlásil, že referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny sa na budúcu nedeľu uskutoční bez ohľadu na to, či sa to "našim partnerom páči alebo nie".

Uviedol, že naliehanie veriteľov, aby sa Medzinárodný menový fond zapojil do procesu, sťažuje dosiahnutie dohody. Upozornil, že jeho vláda nemôže akceptovať "pomalé zomieranie gréckej ekonomiky".

Podľa jeho názoru "nie" v referende posilní pozíciu Grécka na rokovaniach s veriteľmi. Vyjadril presvedčenie, že grécki voliči sa v plebiscite rozhodne vzoprú ultimátam zo strany veriteľov, ktoré opäť označil za urážlivé. Dodal, že "naším zámerom je mať na stole vždy životaschopné riešenie". Pripomenul, že "Grécko nie je v Európe na návšteve, ale je rovnoprávnym členom".

Grécky expremiér o referende: V stávke je budúcnosť Grécka v eurozóne

Bývalý konzervatívny grécky premiér Antonis Samaras v noci nadnes v parlamente varoval, že zamýšľané referendum navrhované vládnou stranou Syriza ukončí členstvo Grécka v eurozóne.

"Referendum problém nevyrieši. Osudom našej krajiny je zostať v eurozóne," zdôraznil Samaras v rozprave na pôde parlamentu. Plebiscit o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny označil za "politickú komédiu".

Po skončení rozpravy by sa malo uskutočniť hlasovacie o Tsiprasovom návrhu vypísať referendum.

V sobotu sa v Bruseli uskutočnilo mimoriadne zasadnutie ministrov financií eurozóny - Euroskupiny, ktoré bolo venované reformám a rozpočtovým úsporám v Grécku.

Dohoda s veriteľmi by Grécku umožnila získať zahraničné pôžičky. Momentálne však panuje riziko, že Grécko zažije prvý default v dejinách eurozóny a bude nútené opustiť ju. Dohoda s veriteľmi však nebola dosiahnutá a niekoľko hodín pred zasadnutím parlamentu Tsipras oznámil, že v krajine sa o týždeň uskutoční referendum o budúcich vzťahoch s veriteľmi - či prijať ich návrhy alebo nie.

Luxemburský minister financií Pierre Gramegna uviedol, že nečakaná správa o zámere vypísať v Grécku referendum partnerov v eurozóne nielen prekvapila, ale aj otriasla dôverou v Grécko, a to o to viac, že grécka vláda odporučila občanom hlasovať proti záchrannému programu, ktorý ešte ani nebol dokončený.

Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v sobotu po druhom kole rokovaní - ktoré sa konalo už bez gréckych zástupcov - uviedol, že členské štáty Euroskupiny sú odhodlané zachovať finančnú stabilitu v eurozóne použijúc pri tom všetky nástroje, ktorú sú k dispozícii. Uviedol, že eurozóna je teraz oveľa silnejšia ako pred vypuknutím ekonomickej krízy.



Predseda Euroskupiny tiež uviedol, že veritelia Atén sú pripravení poskytnúť bankovému systému v Grécku technickú pomoc. Agentúra DPA pripomenula, že sa objavili špekulácie, že Atény by mohli zaviesť kontrolu kapitálu, aby tým zastavili odlev vkladov z domácich bánk.

"Všetci sme pripravení, ak to bude potrebné, podporiť Grécko po vypršaní plánu pomoci k 30. júnu," prízvukoval Dijsselbloem. Uviedol tiež, že grécky minister Janis Varufakis sa dnes popoludní sám rozhodol, že opustí rokovanie Euroskupiny ešte pred ukončením diskusií.

Grécky minister financií Janis Varufakis prichádza na mimoriadne zasadnutie ministrov financií eurozóny v Bruseli 27. júna 2015.
Foto: TASR/AP

Dijsselbloem v sobotu večer upozornil, že záväzky Grécka voči veriteľom nepominuli. Pripomenul, že grécka vláda je povinná plniť ich. Koncom júna majú Atény vyplatiť Medzinárodnému menovému fondu splátku vo výške 1,5 miliardy eur a v nasledujúcich mesiacoch aj Európskej centrálnej banke.

Grécky parlament schválil Tsiprasov návrh vypísať referendum

Grécky parlament v noci nadnes schválil návrh predsedu vlády Alexisa Tsiprasa na vypísanie referenda o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Plebiscit sa uskutoční na budúcu nedeľu.

Grécky premiér Alexis Tsipras má prejav v parlamente 27. júna 2015
Foto: TASR/AP
Tsipras a jeho koaličná vláda vyzvali občanov Grécka, aby v referende hlasovali proti návrhom veriteľov, čo u odborníkov vyvoláva obavy o finančnú budúcnosť krajiny a otázky jej zotrvaní v eurozóne.

Mnohých Grékov zámer Tsiprasovej vlády znepokojil a už od soboty rána sa pred bankomatmi vytvárali rady, v ktorých ľudia čakali, aby si vybrali zo svojich účtov hotovosť. Rady sa tvorili aj v obchodoch, keďže ľudia si v neistej situácii snažia vytvoriť zásoby základných potravín a iných základných tovarov.

V sobotu Gréci z bankomatov vybrali podľa odhadov okolo 600 miliónov eur

Viac ako tretine bankomatov v Grécku v sobotu došla hotovosť po tom, ako Gréci v obave z ďalšieho vývoja v krajine začali vyberať peniaze zo svojich bankových kont.

Podnetom pre ich znepokojenie bol zámer usporiadať referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny, ktorý v noci na sobotu oznámil premiér krajiny Alexis Tsipras. V noci nadnes jeho plán schválil aj parlament. Hlasovanie sa uskutoční na budúcu nedeľu.

Bankovky došli v sobotu v asi 2000 z celkovo 5500 bankomatov, ktoré sa nachádzajú na území Grécka. Podľa agentúry Reuters banky spolupracujú s centrálnou bankou a snažia sa udržať sieť bankomatov v prevádzke. Doplnenie hotovosti do bankomatu zvyčajne trvá jednu až dve hodiny, čo vedie k vytváraniu dlhých radov pred nimi, uviedol nemenovaný bankový zdroj.

Len v sobotu si Gréci z bankomatov vytiahli 600 miliónov eur. Záujem o hotovosť bol nepochybne vyšší ako je obvyklý sobotný priemer, poznamenal pre Reuters zdroj v jednej z bánk.

Grécka vláda oznámila, že v pondelok budú banky v krajine otvorené ako obyčajne. Súčasne poprela, že by chcela zaviesť kontrolu kapitálu, aby tým zastavila odlev vkladov z domácich bánk.

Vláda v Aténach v sobotu oznámila, že v snahe zabezpečiť stabilitu bankového systému v Grécku bude aj naďalej pokračovať spolupráca medzi Európskou centrálnou bankou (ECB) a gréckou národnou bankou. Prostredníctvom tweetu to v sobotu po rokovaniach so šéfom ECB Mariom Draghim avizoval podpredseda vlády Janis Dragasakis.