Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko zrealizuje reformy, potrebuje však ďalšiu finančnú pomoc

Grécky minister financií Yanis Varoufakis. Foto: TASR/AP

Atény majú v júni uhradiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splátku dlhu vo výške 1,6 miliardy eur.

Miláno/Atény 26. mája (TASR) - Grécko sa zaviazalo k liberalizácii ekonomiky, reformám dôchodkového systému a k dosahovaniu rozumného primárneho rozpočtového prebytku. Nemôže však splniť požiadavky veriteľov týkajúcich sa ďalších úsporných opatrení v tomto roku a neskôr, pretože by to malo negatívny vplyv na jeho schopnosť realizovať potrebné reformy, uviedol grécky minister financií Janis Varoufakis v príspevku zverejnenom v talianskom denníku Il Sole 24 Ore. Informovala o tom agentúra Reuters.

Grécko nemôže uhradiť júnové splátky dlhu. Nemá z čoho

Grécko opakovane vyhlásilo, že bude plniť svoje dlhové záväzky. Urgentne však na to potrebuje ďalšiu finančnú pomoc. Nemôže totiž získavať peniaze na dlhopisových trhoch pre vysoké úročenie a platby zo záchranného programu predĺženého do konca júna sú pozastavené, pretože Atény sa zatiaľ nedohodli s veriteľmi na záväznom zozname reforiem. Atény majú v júni uhradiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splátku dlhu vo výške 1,6 miliardy eur.

Varoufakis uviedol, že Grécko je pripravené implementovať sériu reforiem. "O čom hovoríme? O nezávislej daňovej agentúre, o dosahovaní rozumného primárneho rozpočtového prebytku, o citlivom a ambicióznom reformnom programe... o skutočnej reforme dôchodkového systému... o liberalizácii trhov s tovarmi a službami." Atény však podľa neho nedokážu splniť tieto ciele, ak sa budú snažiť dosiahnuť neprimerane vysoké ciele týkajúce sa primárneho prebytku, čo požadujú veritelia. "Naša vláda nemôže a nebude akceptovať liečbu, ktorá sa po päťročnom období ukázala horšia ako choroba."