Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Zypriesová: Trumpove clá ohrozujú pracovné miesta a rast

Na archívnej snímke Brigitte Zypriesová. Foto: TASR/AP

Dodala, že Európa a ďalšie krajiny podporujúce voľný obchod nesmú dovoliť, aby sa rozdelili.

Berlín 11. marca (TASR) - Clá na dovoz ocele a hliníka amerického prezidenta Donalda Trumpa budú mať negatívny vplyv na pracovné miesta a rast, povedala nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová v rozhovore pre agentúru Reuters. Dodala, že Európa a ďalšie krajiny podporujúce voľný obchod nesmú dovoliť, aby sa rozdelili.

Trump vo štvrtok (8. 3.) podpísal dekrét o zavedení ciel vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na dovoz hliníka, ktoré majú vstúpiť do platnosti o 15 dní. Vyňal z toho Kanadu a Mexiko a uviedol, že je otvorený možnosti udeliť výnimky ďalším spojencom.



"Trumpova politika ohrozuje voľnú globálnu ekonomiku," uviedla Zypriesová pre Reuters. "Nechce pochopiť jej architektúru, založenú na systéme pravidiel voľných trhov. Každý, kto to spochybňuje, ohrozuje prosperitu, rast a zamestnanosť."

Nemecko a jeho spojenci musia teraz ochraňovať systém voľného obchodu a nesmú dovoliť, aby ich rozdelila Trumpova ponuka, že niektorým spojencom udelí výnimky. "Je dôležité, aby Európa spoločne ukázala, že môžu byť prijaté odvetné opatrenia a že nič nenaruší alianciu podporovateľov voľného obchodu."