Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Košickí odborári spustili celoslovenskú kampaň za vyššie mzdy

Na archívnej snímke Jozef Balica z OZ KOVO. Foto: TASR/Milan Kapusta

Bežný príjem 160 eur týždenne v čistom nie je podľa Balicu z OZ KOVO mzda, ktorá zabezpečí každodenné náklady. Vyzýva preto, aby verejnosť prejavila svoju nespokojnosť.

Košice 15. novembra (TASR) – Odborári dnes v Košiciach ohlásili celoslovenskú kampaň na podporu kolektívneho vyjednávania. Jej súčasťou bude séria protestov za vyššie mzdy.

"Vo štvrtok 1. decembra sa uskutoční v Spišskej Novej Vsi podporno-protestný pochod za vyššie mzdy. Tento protest sa začne o 14.50 h spred Reduty, bude pokračovať cez pešiu zónu, tak, aby sme verejnosť informovali aj manifestačným spôsobom o nevyhovujúcej sociálnej situácii, ale predovšetkým o nedôstojnej životnej úrovni, ktorá nie je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ale aj s inými dokumentmi, ktoré hovoria o tom, že zamestnanec by mal mať príjem, ktorý mu zabezpečí dôstojnú životnú úroveň," uviedol pre TASR člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.

Príjem 160 eur týždenne v čistom, ktorý majú bežne ľudia, nie je podľa jeho slov mzda, ktorá im zabezpečí každodenné náklady. Vyzývajú ich preto, aby prejavili svoju nespokojnosť. Chudoba a sociálne vylúčenie je podľa neho to, čo ľudí trápi najviac.



"Osemdesiat percent obyvateľov v Košickom kraji má problém platiť každodenné výdavky. V takýchto marginálnych regiónoch, ako napríklad v Spišskej Novej Vsi, je to ešte omnoho viacej. Ľudia nežijú, ale prežívajú," skonštatoval Balica s tým, že Slovenská sieť proti chudobe a OZ KOVO robili prieskum, z ktorého vyplynulo, že "štvorčlenná rodina, aby dôstojne prežila, potrebuje v čistom 1550 eur. Pokiaľ má vysokoškoláka, tak potrebuje ešte 200 eur viac. Štatisticky vychádza, že dvojčlenná rodina na Slovensku spotrebuje na potraviny 80 eur, pre jedného člena je to 40 eur," povedal Balica a dodal, že za to si človek nedokáže zabezpečiť potravinovú sebestačnosť alebo potravinovú výživu.



Protest v Spišskej Novej Vsi bude manifestačnou akciou. "Uvidíme podľa záujmu v jednotlivých regiónoch, ale nevylučujeme aj ostrejšie nátlakové akcie, predovšetkým na úrovni podnikov, fabrík, kde sme momentálne v procese kolektívneho vyjednávania," tvrdí.

V 70 % firiem na východnom Slovensku sú momentálne podľa Balicu v kolektívnom vyjednávaní. Situáciu v spoločnosti Embraco – Slovakia v Spišskej Novej Vsi, ktorá patrí do korporácie spoločnosti Whirlpool, zhodnotil predseda základnej organizácie OZ KOVO Juraj Hojnoš.



"Momentálne je firma Whirlpool a Embraco ako dcérska spoločnosť nastavená na takzvané optimalizačné procesy. Na tento rok si urobili plán, kde chcú na mzdových prostriedkoch ušetriť milión eur. Je to pre nás neprijateľné. Priemerná hrubá mzda sa pohybuje okolo 659 eur," skonštatoval Hojnoš s tým, že požadujú preto zvýšenie základnej mzdy pre každého zamestnanca o 40 eur a tiež vyplatenie variabilnej zložky.

Odborový predák Emil Machyna tvrdí, že čím ďalej na východ alebo na juh, je sociálna úroveň ľudí nižšia, preto práve tam začínajú s touto iniciatívou. Ako povedal, na Slovensku je obrovská príjmová nerovnosť. "Tí, ktorí pracujú a vytvárajú hodnoty, dostávajú oveľa menej z toho koláča, ako tí, ktorí sú vlastníci a to nie je dobré," dodal s tým, že chcú, aby to bolo spravodlivejšie.

Kampaň na podporu kolektívneho vyjednávania podporuje i Slovenská sieť proti chudobe a OZ Pracujúca chudoba.