Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Na hrade Slanec pokračujú práce na záchranu múrov

Hrad Slanec, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Na hrade sa v roku 2013 podarilo zastrešiť valcovú vežu Nebojsa, ktorá je dominantou širokého okolia.

Slanec 30. júla (TASR) – Obnova hradu Slanec nad rovnomennou obcou v okrese Košice okolie pokračuje v tomto roku treťou murárskou sezónou. Na hrade pracuje od začiatku mája cez úrad práce 15 robotníkov, Ministerstvo kultúry SR poskytlo na tohtoročný projekt v rámci programu Obnov si dvoj dom dotáciu 24.000 eur.

"Pracujeme na najkritickejších miestach, ktoré sú v statickom posudku označené ako havarijné. Je to jednak parkán v južnej časti hradu, čiže predhradie, a v severnej časti je to severná bašta, ktorá je tiež je v dezolátnom stave, hlavne severozápadné nárožie," priblížil pre TASR koordinátor prác Martin Kubo.

Pri obnove pamiatky spolupracuje Občianske združenie (OZ) Zachráňme hrad Slanec s obcou, ktorá je vlastníkom hradu. Myšlienka záchrany hradu je podľa Kuba zameraná na konzerváciu murív, aby sa hrad ďalej nerozpadával. "Snažíme sa vyhnúť nejakým romantickým predstavám a dotváraniu hradu," dodal koordinátor.

Na hrade sa v roku 2013 podarilo zastrešiť valcovú vežu Nebojsa, ktorá je dominantou širokého okolia. Vlani sa pokračovalo v rekonštrukcii veže, najmä v jej hornej časti, ako aj v statickom zabezpečení múrov paláca a severnej bašty.

Z veže by sa podľa plánov mala stať v budúcnosti vyhliadka pre turistov. Pre pokračovanie obnovy jej vnútra so štyrmi podlažiami je potrebné vypracovať projektovú dokumentáciu. "Architekt tento rok navrhne, ako to má vyzerať vo vnútri. Keď budú prostriedky aj na budúci rok, tak by sme sa už mohli pomaly pustiť do toho interiéru, ako sú schodištia, podlahy, klenby a podobne," povedal pre TASR starosta Slanca Jozef Bela.

Pôvodne gotický hrad bol zničený už v roku 1679 počas povstania Imricha Tökölyho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď majiteľ panstva Jozef Forgách dal zrekonštruovať hradnú vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo ešte do roku 1937. Neskôr začala veža chátrať, v roku 1945 vyhorela.