Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Oscary: Ceny akadémie rozdané, pozrite si kompletný zoznam víťazov

Julianne Moorová Foto: TASR/AP
60-ročný herec J.K. Simmons dostal svojho prvého Oscara za postavu jazzového inštruktora vo filme Whiplash. Foto: TASR/AP

Prinášame úplný zoznam víťazov jednotlivých kategórií 87. ročníka cien Americkej akadémie filmových umení a vied, známych ako Oscary, ktoré rozdali v noci nadnes v losangeleskom divadle Dolby Theater.

Los Angeles 23. februára (TASR) - Vyhlásením víťaza v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe sa začal 87. ročník udeľovania cien Americkej filmovej akadémie.



Najlepší herec vo vedľajšej úlohe

Za postavu jazzového inštruktora vo filme Whiplash dostal dnes svojho prvého Oscara 60-ročný herec J.K. Simmons.



Simmons v americkej dráme Whiplash stvárnil nemilosrdného jazzového inštruktora, ktorý všemožne ponižuje svojich študentov. V hlavnej roli mladého jazzového bubeníka, ktorého snom je stať sa legendárnym hudobníkom, sa predstavil Miles Teller.

V Simmonsovom prípade ide o prvú Oscarovú nomináciu. Za rovnakú úlohu už v januári získal Zlatý glóbus.

Medzi zvyšnými nominovanými boli Robert Duvall (Sudca), Ethan Hawke (Chlapčenstvo), Edward Norton (Birdman) a Mark Ruffalo (Foxcatcher).

Slávnostný ceremoniál moderuje Neil Patrick Harris a z losangelského Dolby Theatre vysiela naživo televízia ABC.

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe

Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe dnes získala Patricia Arquettová za rolu matky vo filme Chlapčenstvo.

Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe dnes získala Patricia Arquettová.
Foto: TASR/AP


Americký príbeh o dospievaní obyčajného chlapca Masona (Ellar Coltrane) chcel režisér Richard Linklater natočiť čo najpoctivejšie a preto na filme pracoval celých dvanásť rokov.

Štyridsaťšesťročná Patricia Arquettová získala svoju prvú zlatú sošku. Za rovnakú úlohu získala už v januári Zlatý glóbus.

Medzi zvyšnými nominovanými boli Laura Dernová (Divočina), Keira Knightleyová (Kód Enigmy), Emma Stoneová (Birdman) a Meryl Streepová (Príbehy z lesov).

V kategórii Najlepší animovaný film zvíťazila "disneyovka" Veľká šestka - príbeh o geniálnom konštruktérovi robotov menom Hiro a jeho roztomilo bucľatom robotovi Baymaxovi. Kategória v ktorej film zvíťazil vyvolala tento ročník kontroverzné reakcie, keďže medzi nominácie sa neprebojoval favorizovaný Lego príbeh. O víťazstvo sa uchádzali aj Škatuliaci, Ako si vycvičiť draka 2, Song of the Sea a The Tale of the Princess Kaguya.

Najlepší zahraničný film

Čiernobiely poľsky film Ida od režiséra Pawela Pawlikowskeho dnes získal Oscara za najlepší zahraničný film.

Čiernobiely poľsky film Ida od režiséra Pawela Pawlikowskeho (na snímke) získal Oscara za najlepší zahraničný film.
Foto: TASR/AP


Poľsko si tak z galavečera v Los Angeles odnáša svojho prvého cudzojazyčného Oscara vôbec a to napriek deviatim nomináciám v minulosti a bohatej filmovej histórii, ku ktorej prispeli režiséri zvučných mien ako Andrzej Wajda či Roman Polanski.

Dráma Ida je zasadená do obdobia povojnového socialistického Poľska, v ktorom mladá Ida pátra po svojej temnej rodinnej histórii. Film sa stal hitom roku 2014 a takisto získal nomináciu v kategórii najlepšia kamera.

Medzi zvyšnými nomináciami boli Timbuktu (Mauritánia), Tangerines (festivalový názov Mandarínky, Estónsko), Leviatan (Rusko) a Divoké historky (Argentína).

Najlepší herec v hlavnej úlohe

Oscara v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe získal dnes Eddie Redmayne za svoju postavu vo filme Teória všetkého.

Eddie Redmayne
Foto: TASR/AP


V príbehu nakrútenom podľa skutočnej predlohy 33-ročný Redmayne stvárnil geniálneho fyzika Stephena Hawkinga, ktorý trpí od svojho 21. roku života motorickým neurónovým ochorením. Herec zožal pochvalnú kritiku za verné stvárnenie Hawkingovho postupne sa zhoršujúceho fyzického stavu.

Redmayn na dnešnom galavečeri v Los Angeles získal svoju prvú zlatú sošku v kariére, píše agentúra Reuters. V januári si za rovnakú rolu odniesol aj Zlatý glóbus.

O Oscara sa uchádzali aj Steve Carell (Foxcatcher), Bradley Cooper (Americký ostreľovač), Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy) a Micheal Keaton (Birdman).

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Julianne Moorová, ktorá zažiarila vo filme Still Alice ako nadaná harvardská profesorka, postihnutá Alzheimerovou chorobou.

Julianne Moorová
Foto: TASR/AP


Päťdesiatštyriročná Moorová si tak pripísala na konto prvého Oscara, pričom za rovnakú úlohu už získala v januári Zlatý glóbus.

Moorová uspela v konkurencii medzi Marion Cotillardovou (Dva dni, jedna noc), Felicity Jonesovou (Teória všetkého), Rosamund Pikeovou (Stratené dievča) a Reese Witherspoonovou (Divočina).

Najlepší dokumentárny film

Oscara za najlepší dokumentárny film si odniesla snímka Citizenfour o Edwardovi Snowdenovi, bývalom analytikovi Americkej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Zľava Dirk Wilutzky, Laura Poitrasová a Glenn Greenwald.
Foto: TASR/AP


Dokumentárny film Laury Poitrasovej zachytáva jej stretnutie so Snowdenom v hotelovej izbe v Hongkongu. Edward Snowden v exkluzívnom rozhovore popisuje, ako NSA masovo zhromažďuje údaje o súkromnej elektronickej komunikácii stoviek miliónov ľudí. Ide o neobvykle intímny pohľad do uvažovania muža, ktorý zverejnil dokumenty opisujúce špionážne operácie NSA.

Na Snowdena v Spojených štátov vydali medzinárodný zatýkač a momentálne žije v Rusku, kde mu udelili azyl. Kvôli chúlostivému obsahu snímky Poitrasová natáčala Citizenfour v prísnej tajnosti a zostrihala ju v Nemecku.

Medzi nominovanými dokumentárnymi filmami boli aj Finding Vivian Maier, Last Days in Vietnam, The Salt of the Earth a Virunga.

Najlepšia réžia

Zlatú sošku v kategórii najlepšia réžia získal na udeľovaní filmových cien Oscar Alejandro González Iňárritu. Mexickému filmárovi ju v noci nadnes vyše 6000-členná porota udelila za film Birdman, ktorý sa stal víťazom i v kategórii najlepší film. Informovala o tom agentúra AP.

Alejandro González Iňárritu
Foto: TASR/AP


Iňárritu na galavečeri získal za predmetný filmový titul Oscara aj v kategórii najlepší scenár. Birdman zaujal dojmom, že ide o film, ktorý bol nasnímaný na jeden záber. Účinkuje v ňom Michael Keaton ako starnúca hviezda filmových trhákov, ktorý sa snaží obnoviť svoju reputáciu vážnou divadelnou rolou.

Medzi ostatnými nominovanými v kategórii najlepšia réžia boli: Wes Anderson (Grandhotel Budapešť), Richard Linklater (Chlapčenstvo), Bennett Miller (Foxcatcher) a Morten Tyldum (Kód Enigmy).

V najprestížnejšej kategórii najlepší film sa Birdman uchádzal o ocenenie s titulmi Americký sniper, Chlapčenstvo, Grandhotel Budapešť, Kód Enigmy, Selma, Teória všetkého a Whiplash.

V poradí už 87. ročník udeľovania Oscarov sa uskutočnil v losangeleskom divadle Dolby Theater; moderátorom večera bol herec Neil Patrick Harris.




Zoznam víťazov

Prinášame úplný zoznam víťazov jednotlivých kategórií 87. ročníka cien Americkej akadémie filmových umení a vied, známych ako Oscary, ktoré rozdali v noci nadnes v losangeleskom divadle Dolby Theater.

Najúspešnejšími snímkami sa so štyrmi víťazstvami stali Birdman a Grandhotel Budapešť; Birdman však obsadil obe najprestížnejšie kategórie - najlepší film a najlepšia réžia. S tromi zlatými soškami skončil film Whiplash.


Najlepší film: Birdman (réžia Alejandro González Iňárritu)

Najlepšia réžia: Alejandro González Iňárritu (Birdman)

Najlepší herec v hlavnej úlohe: Eddie Redmayne (Teória všetkého)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Julianne Mooreová (Still Alice)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: J.K. Simmons (Whiplash)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Patricia Arquetteová (Chlapčenstvo)

Najlepší pôvodný scenár: Alejandro González Iňárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris a Armando Bo (Birdman)

Najlepší adaptovaný scenár: Graham Moore (Kód Enigmy)

Najlepší animovaný film: Veľká šestka (réžia Don Hall a Chris Williams)

Najlepší zahraničný film: Ida (Poľsko, réžia Pawel Pawlikowski)

Najlepší dokumentárny film: Citizenfour (réžia Laura Poitrasová)

Najlepší krátkometrážny dokumentárny film: Crisis Hotline: Veterans Press 1 (réžia Ellen Goosenbergová Kentová)

Najlepší hraný krátky film: Telefonát (réžia Mat Kirkby)

Najlepší animovaný krátky film: Feast (réžia Patrick Osborne a Kristina Reedová)

Najlepšia filmová hudba: Alexandre Desplat (Grandhotel Budapešť)

Najlepšia filmová pieseň: Glory z filmu Selma (John Legend a Common)

Najlepší zvukový strih: Alan Robert Murray a Bub Asman (Americký ostreľovač)

Najlepší mix zvuku: Craig Mann, Ben Wilkins a Thomas Curley (Whiplash)

Najlepšia výprava: Adam Stockhausen a Anna Pinnocková (Grandhotel Budapešť)

Najlepšia kamera: Emmanuel Lubezki (Birdman)

Najlepší mejkap a účesy: Frances Hannonová a Mark Coulier (Grandhotel Budapešť)

Najlepšie kostýmy: Milena Canonerová (Grandhotel Budapešť)

Najlepší filmový strih: Tom Cross (Whiplash)

Najlepšie vizuálne efekty: Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter a Scott Fisher (Interstellar)