Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Martin Ťapák, režisér filmu Pacho, hybský zbojník

Na snímke Martin Ťapák medzi speváčkami - sólistkami SĽUK-u. Foto: TASR - Vladimír Benko

V piatok 6. februára sa uskutočnila posledná rozlúčka s hercom, scenáristom, tanečníkom, choreografom, divadelným a filmovým režisérom Martinom Ťapákom.

Bratislava 6. februára (TASR) - Pri príležitosti poslednej rozlúčky so zosnulým Martinom Ťapákom, ktorá sa uskutočnila v piatok 6. februára v historickej budove Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, prinášame unikátne fotografie zo zákulisia tvorby a života umelca.

Na snímke pracovný portrét Martina Ťapáka v strižni Slovenskej filmovej tvorby na Kolibe, 28. apríla 1988 v Bratislave.
Foto: TASR - Peter Šimočník


Umelecké začiatky

Filmový režisér Martin Ťapák sa narodil 13. októbra 1926 v obci Liesek v okrese Dolný Kubín. Študoval na Konzervatóriu v Bratislave. V rokoch 1945-1950 pôsobil ako herec a asistent réžie Slovenského národného divadla v Bratislave v rokoch 1950-1958 ako choreograf a režisér Slovenského ľudového umeleckého kolektívu v Bratislave. V roku 1952 ukončil štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Na snímke pracovný portrét Martina Ťapáka v strižni Slovenskej filmovej tvorby na Kolibe s asistenkou strihu Teréziou Ondrusovou, 28. apríla 1988 v Bratislave.
Foto: TASR - Peter Šimočník


Filmová tvorba

Pracoval v Laterne magike v Prahe, od roku 1961 ako režisér filmovej tvorby Bratislava - Koliba. Hral o.i. vo filmoch Akcia "B", Rodná zem, Zatúlané delo, Jánošík, Prežil som svoju smrť. Ako režisér nakrútil tieto najznámejšie filmy: Dobrého vám večera, Prekroč svoj tieň, Balada o Vojtovej Maríne, Živý bič, Rok na dedine (spolu s Karolom Zacharom), Drevený chlieb, Rysavá jalovica, Nevesta hôľ, Pacho, hybský zbojník, Sváko Ragan, Krutá ľúbosť, Hodiny, Plavčík a Vratko, Zrelá mladosť, Skleníková venuša. Divácky úspešnú paródiu na slovenských zbojníkov Pacho, hybský zbojník možno označiť za jeho najúspešnejší film.

Na snímke pracovný portrét Martina Ťapáka v strižni Slovenskej filmovej tvorby na Kolibe, 28. apríla 1988.
Foto: TASR - Peter Šimočník


SĽUK

Založenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) je spojené s 5. výročím SNP, keď po prvýkrát sa tento súbor predstavil najširšiemu publiku 29. augusta 1949 pod Zvolenským zámkom.

Na archívnej snímke z 28. augusta 1989 v Bratislave príprava nového programu SĽUK-u Moja rodná. Na snímke režisér programu Moja rodná národný umelec Martin Ťapák medzi speváčkami - sólistkami, zľava Jana Sabová, Milada Mačáková a Zdena Zemková.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Pri príležitosti osláv svojho jubilea a 45. výročia SNP naštudoval celosúborový reprezentačný program Moja rodná v réžii národného umelca Martina Ťapáka. Program prezentuje scénické spracovanie vybraných charakteristických čŕt, javov, nálad a vzťahov ľudového umenia, výrazných etnografických regiónov Slovenska a moravsko-slovenského pomedzia.

Na archívnej snímke z 28. augusta 1989 v Bratislave príprava nového programu SĽUK-u Moja rodná. Na snímke režisér programu Moja rodná národný umelec Martin Ťapák pri režírovaní úvodnej scény programu pod názvom Trombity.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Štátne vyznamenania

Martin Ťapákovi počas života udelili viaceré vyznamenania za umeleckú tvorbu.

Na archívnej snímke z 26. augusta 1974 v Bratislave odovzdávanie Štátnych cien SSR. Štátne ceny SSR odovzdal v pondelok 26. augusta predseda SNR Ondrej Klokoč za prítomnosti členov Predsedníctva ÚV KSČ, prvého tajomníka ÚV KSS Jozefa Lenárta a predsedu vlády SSR Petra Colotku. Na snímke Predseda SNR Ondrej Klokoč odovzdáva Štátnu cenu SSR zaslúžilému umelcovi Martinov Ťapákovi, režisérovi Slovenskej filmovej tvorby za réžiu filmu "Deň, ktorý neumrie".
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Dostal titul zaslúžilý umelec (1969), Štátnu cenu SSR (1974), Rad práce (1976) a titul národný umelec (1988).

Na archívnej snímke z 13. októbra 1976 v Bratislave Martin Ťapák.
Foto: TASR - Blažej Palkovič


Prezident SR Ivan Gašparovič mu udelil v januári 2007 vyznamenanie za významné zásluhy o kultúrny rozvoj SR.

Na archívnej snímke z 13. októbra 1976 v Bratislave Martin Ťapák (vľavo), preberá Rad práce. Vysoké štátne vyznamenanie - Rad práce - je ocenením politicky a umelecky angažovanej filmovej tvorby zaslúžilého umelca Martina Ťapáka. Vyznamenanie, udelené prezidentom ČSSR pri príležitosti 50. narodenín, odovzdal 13. októbra jubilantovi člen Predsedníctva ÚV KSS, minister kultúry SSR Miroslav Válek.
Foto: TASR - Blažej Palkovič



Posledné zbohom

Martin Ťapák zomrel v nedeľu 1. februára v skorých ranných hodinách vo veku 88 rokov v Bratislave. Informovali sme o tom TU.

Na archívnej snímke z 26. mája 1998 v Bratislave nakrúcanie slovenského filmu Ako divé husi. Historické centrum Bratislavy sa 26. mája ráno po roku opäť zaplnilo slovenskými filmármi. Klasik slovenskej kinematografie, režisér Martin Ťapák, začal na Rudnayovom námestí pri Dóme sv. Martina nakrúcať trojdielny televízny film Ako divné husi podľa rovnomennej literárnej predlohy Vladimíra a Andreja Ferkovcov. Pôvabné historické námestie sa zmenilo na viedenský trh z polovice minulého storočia a zaplnilo sa mešťanmi a kupujúcimi, medzi ktorými nechýbala ani hlavná postava príbehu, slovenský drotár Juraj Kypús, v mladom veku v podaní herca nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Erika Peťovského. Na snímke režisér Martin Ťapák.
Foto: TASR - Pavol Funtál


Posledná rozlúčka s hercom, scenáristom, tanečníkom, choreografom, divadelným a filmovým režisérom Martinom Ťapákom sa uskutočnila 6. februára 2015 v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Posledná rozlúčka s Martinom Ťapákom.
Foto: TASR - Michal Svítok