Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Žiadosť o vydanie Polanského do USA posúdi regionálny súd v Poľsku

Roman Polanski Foto: TASR/AP

Podľa amerických úradov v súčasnosti 81-ročný Polanski v roku 1977 zneužil vtedy 13-ročné dievča, k svojmu činu sa priznal a strávil niekoľko týždňov vo väzbe.

Varšava 20. januára (TASR) - Poľská generálna prokuratúra zaslala príslušnému regionálnemu súdu v Krakove americkú žiadosť o vydanie známeho režiséra Romana Polanského na trestné stíhanie do USA.

"Ďalšie kroky v tomto prípade budú závisieť od (krakovského) súdu," uvádza sa v stanovisku prokuratúry, ktoré citovala agentúra Reuters.



Súd posúdi, či sa ohľadne žiadosti, ktorá do Poľska dorazila začiatkom tohto roku, majú podniknúť ďalšie kroky. Následné rozhodnutie o prípadnej extradícii bude potom v kompetencii poľského ministra spravodlivosti.



Podľa amerických úradov v súčasnosti 81-ročný Polanski v roku 1977 zneužil vtedy 13-ročné dievča, k svojmu činu sa priznal a strávil niekoľko týždňov vo väzbe. Ešte pred vynesením rozsudku, ktorý mohol pre neho znamenať aj dlhoročné väzenie, však ušiel z USA do Francúzska.



Pri vstupe na americké územie mu odvtedy automaticky hrozí zadržanie. Polanski preto osobne nemohol prevziať ani Oscara, ktorého získal za film Pianista, ale ani ďalšie americké filmové ocenenia, vrátane Zlatého glóbusu za film Čínska štvrť.



Oscarový režisér sa momentálne zdržiava v Poľsku, kde pripravuje nový film venovaný Dreyfusovej afére, politickému škandálu, ktorý koncom 19. storočia otriasol Francúzskom. Natáčanie by sa malo začať už v jarných mesiacoch.