Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Magazín

Čo nám chce povedať časopis Variety špeciálnym vydaním Power of Women?

Foto: www.gratisography.com

Cesta žien za rovnoprávnosťou je zložitá a tŕnistá. Ženy majú nižšie hrubé mzdy ako muži v celej Európskej únii.

Bratislava 28. mája (OTS) - V Českej republike žena zarobí o 22 % menej ako muž, na Slovensku o takmer 20 % menej.

Ženy aj tak dokazujú svoju silu v každej oblasti – sú úspešné podnikateľky, herečky či spisovateľky. Aj dnes najpopulárnejšie knihy napísali práve ženy - Päťdesiat odtieňov od E. L. James alebo knihy o Harrym Potterovi od J. K. Rowlingovej.
Power of Women
Časopis Variety vydal špeciál s názvom „Power of Women“ (Sila žien), v ktorom sa zameral na ženské osudy a ocenil známe osobnosti za ich prínos v tejto oblasti. Jednou z ocenených bola aj Lena Dunhamová, 28-ročná herečka, ktorá si prevzala ocenenie za svoju spoluprácu s neziskovou organizáciou GEMS (Girls Educational & Mentoring Services). Len za minulý rok GEMS pomohlo 371 ženám, ktoré to skutočne potrebovali.

Tým to však nekončí...
Ďalšiu akciu podčiarkujúcu ženskú silu organizoval Sergej Ponomarev, fotograf žijúci v Londýne, ktorý pracuje aj pre PokerStars Casino, jeden z najpopulárnejších serverov s kasínovými hrami online. Jeho projekt, na ktorom spolupracuje pre časopisy Marie Clair a Vogue so slávnou Annou Kirchnerovou, skúma premenu jemnej a zranenej ženy, ktorá sa mení na silnú až agresívnu. Sergej sa inšpiroval silnými účastníčkami pokerových turnajov, kde ženy odkryli svoje druhé ja.

Na čo sa môžete tešiť
24. apríla bola v Divadle Andreja Bagara v Nitre premiéra hry Druh: žena, ktorej príbeh je inšpirovaný skutočnou predstaviteľkou feminizmu Germaine Greerovou. Hra však má komickejší ráz a pozerá sa na problematiku mierne kritickým okom. Keď sa vám tento pohľad páči, zavítajte do divadla a presvedčte sa sami, aké je irónia krásna.