Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Počítačový systém RUDO bude veľkou pomocnou rukou pre nevidiacich

Archívna snímka Foto: TASR/František Iván

Prvá verzia prototypu tohto systému bola nazvaná ľudským menom RUDO, lebo systém sa prihovára nevidiacim obyvateľom pomocou syntetického hlasu.

Banská Bystrica 20. júna (TASR) – Nový počítačový systém RUDO, ktorý vyvinuli vedeckí pracovníci na Katedre informatiky Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela (FPV UMB) v Banskej Bystrici, bude veľkou pomocou nevidiacim ľuďom pri bývaní. Pomôže im pri rozpoznávaní osôb či nastavení vykurovania a má byť aj podporou pri rodičovskom dohľade nad deťmi. Ako dnes informovali na tlačovej konferencii zástupcovia FPV UMB, projekt je v štádiu skúšania. Sám jeho autor je nevidiaci výskumný pracovník.

"Prvá verzia prototypu tohto systému bola nazvaná ľudským menom RUDO, lebo systém sa prihovára nevidiacim obyvateľom pomocou syntetického hlasu. Podnetom na jeho vývoj bola potreba nevidiaceho človeka v zmysle bezpečnosti oddeliť známe prichádzajúce osoby od neznámych. Pri príchode známeho človeka ho RUDO ohlásil menom, na príchod neznámej osoby len upozornil. V tomto roku bola na Katedre informatiky FPV UMB ukončená jeho štvrtá verzia, ktorá obsahuje navyše automatizáciu vykurovania, zónovú reguláciu a rozvinutejšie softvérové podporné prostriedky pre nevidiacich. Výskum vychádzal z potrieb nevidiacich a predchádzal mu prieskum," konštatoval autor Milan Hudec.

Systém je nainštalovaný na lokálnej sieti v interiéri budovy, na základe čoho sa mení bežná stavba na tzv. inteligentnú budovu.

Hudec dodal, že tento systém je špecifický svojím zameraním na asistenciu pri bývaní pre nevidiacich ľudí. Keďže doteraz sú vo svete vyvíjané AAL (Ambient Assisted Living) systémy prioritne na asistenciu pri bývaní pre seniorov, stáva sa RUDO zaujímavým a jedinečným špecifikom v tejto oblasti.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má približne 1 až 1,5 percenta populácie vážne problémy so zrakom. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska má zhruba 4000 členov so zrakovým postihnutím.