Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Knihy, ktoré sme čítali v minulosti

V Závodnom klube Chemických závodov Juraja Dimitrova v Bratislave otvorili výstavu kníh, ktorou sa začína Mesiac knihy v Západoslovenskom kraji. Foto: TASR / V.Přibyl

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 5. marec (Teraz.sk) - Tradícia Mesiaca knihy vznikla v roku 1955. Mesiac marec nebol vybraný náhodne. V marci sa totiž narodil i zomrel najväčší šíriteľ slovenských a českých kníh v našich dejinách Matej Hrebenda (1796-1880).

Marec tak každoročne podnecoval lásku a úctu čitateľov ku knihám. To, ako sme si čítali počas marca, si môžete pozrieť na unikátnych fotografiách, ktoré prináša Teraz.sk z archívu Vtedy.sk.


.
V priebehu Mesiaca knihy usporiada Okresná ľudová knižnica v Trenčíne rad kultúrno-osvetových podujatí zameraných na propagáciu literatúry a novej knižnej produkcie. Knižnica je dobre vedená, o čom najlepšie svedčí vysoká návštevnosť.
Foto: TASR / L. Roller


V budove Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave otvorili výstavu technickej literatúry Nemeckej demokratickej republiky. Na výstave je vyše 700 kníh a do 70 technických časopisov.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


Knihovníčka Závodného klubu ROH v Odevných závodoch Viliama Širokého v Trenčíne Erna Suchanová sa svedomite stará o svojich čitateľov.
Foto: TASR / V. Přibyl


Vo Zvolene otvorili pri príležitosti Mesiaca knihy v obchodnom stredisku Centrum Dom Knihy - najväčšiu knižnú predajňu v republike. Na dvoch poschodiach s predajnou plochou vyše 700 m štvorcových ponúka predajňa okolo 30-tisíc knižných titulov.
Foto: TASR / T. Babjak


Na Steinerovej ulici v Bratislave otvorili Dom knihy - reprezentačné kultúrne stredisko vydavateľstiev Mladá letá a Slovenský spisovateľ. V Dome knihy sa budú okrem predaja kníh usporadúvať literárne večery, stretnutia autorov s čitateľmi, besedy o knihách a ďalšie kultúrne podujatia.
Foto: TASR / M. Slosiariková


Stúpajúci záujem o literatúru - beletriu i odbornú - dokumentujú čísla z minulého roku. Len v Stredoslovenskom kraji nakúpili obyvatelia vyše 3,5 milióna kníh v hodnote 72 milión Kčs, čo je takmer päťnásobok z roku 1960.
Foto: TASR / T. Babjak


V rámci občianskej vybavenosti a skultúrňovania životného prostredia v sídliskách v Bratislave dostali do užívania obyvatelia Dúbravky nové knižnice. V štvrtom obvode je ich už pätnásť s vyše 130 000 knihami.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Marec - Mesiac knihy býva akousi žatvou, vyvrcholením snahy pracovníkov knižníc o získanie čo najvyššieho počtu čitateľov. V novej obvodnej ľudovej knižnici na sídlisku Lamač v Bratislave sa touto otázkou zaoberajú neustále. Knižnica má vyše 10-tisíc zväzkov kníh a 60 druhov časopisov.
Foto: TASR / Magda Borodáčová


Novovybudovaný Dom knihy, ktorý je ďalším príspevkom k skvalitneniu práce s knihou v hlavnom meste, má všetky predpoklady pre uspokojovanie individuálnych čitateľských potrieb na vysokej odbornej a kultúrnej úrovni.
Foto: TASR / Peter Šimončík


Predajňa Slovenskej knihy v Centre Zvolena.
Foto: TASR / Peter Lenhart