Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto sa vyrábali vianočné ozdoby v socializme

Medzi najznámejších výrobcov vianočných ozdôb na Slovensku patrí Výrobné družstvo invalidov OKRASA v Čadci. V tomto roku tu rozšírili sortiment ručne maľovaných sklených ozdôb o 25 nových druhov. V 0KRASE pracuje väčšina pracovníkov so zmenenou pracovnou schopnosťou. Výrobné úlohy plnia veľmi dobre; za jedenásť mesiacov svoje predsavzatia splnili na 102,7 percenta. Úspešne si plnia aj svoje záväzky voči zahraničným odberateľom.Anna Zatková pri ručnom maľovaní vianočných ozdôb, 15.12.1982. Foto: TASR / Vladimír Gabčo

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 18. decembra - Rodinnú atmosféru cez sviatky upevňuje vôňa koláčov a vianočná výzdoba. To, ako sa za čias socializmu vyrábali, dnes už retro ozdoby si pozrite na dobových fotografiách, ktoré vám prináša Teraz.sk.


.
V roku 1955 založilo 26-občanov v Čadci ľudové družstvo OKRASA, ktorého výrobky sú dnes známe už v celom svete. Vyrábajú tu najrôznejšie tvary sklených ozdôb na vianočné stromčeky a vyvážajú ich hlavne do USA, Anglicka, Holandska, Švajčiarska, Nórska, Švédska, Francúzska a Dánska. Hoci export od roku 1957 vzrástol 5-násobne, tohtoročný plán exportu splnili už 3.novembra na počesť 42.výročia Veľkého októbra a celoročný plán výroby chcú splniť do 23.decembra tohto roku. Do konca roku 1960 budú v družstve vyrábať 800 druhov náročných ozdôb na vianočný trh, 25.11.1959.
Foto: TASR / František Kocián


V roku 1955 založilo 26-občanov v Čadci ľudové družstvo OKRASA, ktorého výrobky sú dnes známe už v celom svete. Vyrábajú tu najrôznejšie tvary sklených ozdôb na vianočné stromčeky a vyvážajú ich hlavne do USA, Anglicka, Holandska, Švajčiarska, Nórska, Švédska, Francúzska a Dánska. Hoci export od roku 1957 vzrástol 5-násobne, tohtoročný plán exportu splnili už 3.novembra na počesť 42.výročia Veľkého októbra a celoročný plán výroby chcú splniť do 23.decembra tohto roku. Do konca roku 1960 budú v družstve vyrábať 800 druhov náročných ozdôb na vianočný trh.Trojčlenný zväzácky kolektív /zľava/ Mária Hlubšanová, Alžbeta Gyzeková a Mária Kubiatková sa zaviazali, že na počesť 42.výročia Veľkého októbra splnia predpísané úlohy exportu do 7.novembra. Záväzok splnili 10 dni pred termínom, 25.11.1959.
Foto: TASR / František Kocián


Podnik Zlatokov v Piešťanoch, ktorý je u nás jediným výrobcom elektrických sviečok na vianočné stromčeky, vyexpedoval na predvianočný trh vyše 99 tisíc súprav žiaroviek Luna, Perla a Jela. Časť výrobkov odoslali aj do Švajčiarska. S tohtoročnou úlohou sa pracovníci piešťanského Zlatokovu vysporiadali mesiac pred termínom a teraz pracujú už na plnení úloh roku 1964, 10.12.1963.
Foto: TASR / Š. Petráš


Výrobky bystrého umu a šikovných rúk. Nepreberné množstvo vkusných, umelecky hodnotných i vtipných výrobkovz dreva, slamy, prútia, kukuričného šúpolia, tkaniny, rohoviny, perlete i kovu, zhotovovaných ľudovýmivýrobcami svedčí o veľkom nadaní umeleckom nášho ľudu. Sú ozdobou našich príbytkov, dobre poslúžia i akopamiatkové predmety pre zahraničných turistov, no sú i hľadaným exportným artiklom. Vlani sme ich vyviezlido 23 štátov hlavne do USA, Japonska, na Bahamské ostrovy, do Francúzska, NSR, Talianska a p. Asi 1600 ichautorov, ľudových výrobkov roztrúsených po dedinách, mestečkách i mestách na Slovensku združuje Ústredieľudovej umeleckej výroby.Ľudový umelecký výrobca Jozef Hupka so svojou manželkou Hedvigou v Abraháme, okr. Galanta z ražnej slamyzhotoví sa mesiac 300-400 košíčkov, hniezdočiek s vtáčikmi, vianočných ozdôb a iných predmetov. Nateraz jejediným výrobcom ozdôb zo slamy v republike. Na STM a výstavách ĽUT získal už 10 diplomov, 13.02.1964.
Foto: TASR / A. Prakeš


O vianočné ozdoby, ktoré vyrábajú pracujúci závodov technického skla závodu Červený most v Bratislave, je z roka na rok v zahraničí čoraz väčší záujem. Aj v tomto roku exportujú ozdoby za vyše dva a štvrť milióna korún. Anna Rajská má rada výrobu ozdôb, 17.11.1966.
Foto: TASR / K. Cích


Vianočnú idylu po celý rok majú v ľudovom družstve Okrasa v Čadci, ktoré je druhým najväčším výrobcom vianočných ozdôb v republike. Sortiment predstavuje stovky druhov vianočných ozdôb z fúkaného skla, vlasy, girlandové reťaze a lamety. Odberateľmi exportných výrobkov, ktoré predstavujú takmer 90 percent je 35 štátov. Medzi najväčších odberateľov patria USA, Francúzsko, Anglicko. V tomto roku pracovníci družstva Okrasa dodajú na export výrobky v celkovej hodnote 2,5 milióna korún. Zľava: Mária Jurgová a vedúca skladu Zdenka Rejdiková pri výstupnej kontrole ozdôb, 30.11.1966.
Foto: TASR / J. Valko


Vianočnú idylu po celý rok majú v ľudovom družstve Okrasa v Čadci, ktoré je druhým najväčším výrobcom vianočných ozdôb v republike. Sortiment predstavuje stovky druhov vianočných ozdôb z fúkaného skla, vlasy, girlandové reťaze a lamety. Odberateľmi exportných výrobkov, ktoré predstavujú takmer 90 percent je 35 štátov. Medzi najväčších odberateľov patria USA, Francúzsko, Anglicko. V tomto roku pracovníci družstva Okrasa dodajú na export výrobky v celkovej hodnote 2,5 milióna korún, 30.11.1966.
Foto: TASR / J. Valko


Výrobné družstve Okrasa v Čadci je na Slovensku najväčším výrobcom ozdôb na vianočné stromčeky. K tohtoročným Vianociam vyrobili krehkú krásu za viac ako 12 miliónov korún. Tretinu z tohto množstva expedovali na devízový trh v Európe a Latinskoj Amerike. Popri tradičných výrobkoch dodali spotrebiteľom novinky - sklenené nestriebrené vianočné gule, figúrky zo skla a iné. Pre budúce Vianoce pripravujú ozdoby z lepenky, 09.12.1969.
Foto: TASR / J. Šucha


Státisíce fúkaných ozdôb na vianočné stromčeky expedujú zo Slovenských závodov technického skla v Bratislave. Vyrábajú ich vyše sto druhov a pre dobrú kvalitu ich exportujú do mnohých krajín. Najväčšími odberateľmi sú Belgicko, Francúzsko, USA, Anglicko. Najvýkonnejšou pracovníčkou závodu je fúkačka Agneša Koštrnová, 28.11.1976.
Foto: TASR / V. Andor


Státisíce fúkaných ozdôb na vianočné stromčeky expedujú zo Slovenských závodov technického skla v Bratislave. Vyrábajú ich vyše sto druhov a pre dobrú kvalitu ich exportujú do mnohých krajín. Najväčšími odberateľmi sú Belgicko, Francúzsko, USA, AnglickoZ baliarne výrobkov. Vedúca 8-člennej BSP v maliarni Mária Vernerová, 28.11.1976.
Foto: TASR / V. Andor