Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE VIANOČNÉ FOTOGRAFIE: Takto sme kedysi nakupovali

Blížiace sa vianočné sviatky sa odzrkadľujú vo zvýšenom obchodnom ruchu. Každý sa usiluje zadovážiť si najmä darčeky, ktorými by potešil svojich milých. V darčekovej službe ochotne prichystajú balíčky a ozdobné koše podľa želania zákazníkov, 04.12.1970. Foto: TASR / V. Přibyl

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 11. december (Teraz.sk) - Vianoce sú časom pohody a pokoja, ktoré radi trávime v kruhu rodiny. Tejto čarovnej atmosfére však predchádzajú vianočné nákupy, ktoré sa v dnešnej dobe menia na zhon a stres. To, aké boli nákupy v čase od 1949 a 1966, si môžete pozrieť na dobových fotografiách, ktoré vám prináša Teraz.sk.



1949
Vyhlásením ministra vnútorného obchodu F. Krajčíka dostáva sa od 1.decembra 1949 na náš trh mnoho nových druhov tovaru za znížené ceny, pričom majú občania možnosť nakupovať vo voľných predajniach aj za body. Niekoľko záberov z predaja vo voľných predajniach Vesny v Bratislave, 02.12.1949.
Foto: TASR / L. Roller


1950
V nedeľu dňa 10. decembra 1950 v predpoludňajších hodinách otvorili v hale dunajského veľtrhu vianočný predaj tovaru všetkého druhu. Naši pracujúci sa takto budú môcť pri predvianočných nákupoch opäť presvedčiť o mimoriadnej starostlivosti našej ľudovej správy i o vzrastajúcej životnej úrovni, 10.12.1950.
Foto: TASR / Gašparík


1957
Posledné dni pred vianočnými sviatkami boli v znamení bohatých nákupov. Svedčia o tom tiež údaje z Obchodného domu Hornád v Košiciach, kde za 20 decembrových dní predali tovar za 5 miliónov korún, 22.12.1957.
Foto: TASR / Ján Kočiš


1958
Obchody uspokojujú dopyty pracujúcich na vianočnom trhuPožiadavky našich pracujúcich stúpajú so zvyšovaním životnej úrovne. Badať to aj na tohtoročných vianočných nákupoch. Kupuje sa nielen viac tovaru, ale najmä kvalitnejší. Štátny a družstevný obchod je pripravený uspokojiť požiadavky kupujúcich. Vianočný trh sa nemôže obísť bez tradičných vianočných kolekcií. Aj tie sú z roka na rok krajšie a bohatšie, 19.12.1958.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


Požiadavky našich pracujúcich stúpajú so zvyšovaním životnej úrovne. Badať to aj na tohtoročných vianočných nákupoch. Kupuje sa nielen viac tovaru, ale najmä kvalitnejší. Vianočný trh sa nemôže obísť bez tradičných vianočných kolekcií. Aj tie sú z roka na rok krajšie a bohatšie, 19.12.1958.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


1961
Predajne štátneho družstevného obchodu pripravili bohatý výber rozmanitých výrobkov spotrebného priemyslu na vianočný trh. Výber je obohatený množstvom tovarov dovezených zo zahraničia. Naše zábery sú z predvianočných nákupov v Bratislave. Pre najmenších je v hračkárskych obchodoch bohatý výber hračiek, 22.12.1961.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


1965
V predpoludňajších hodinách dnešnej Zlatej nedele sa bratislavské námestie SNP s priľahlými ulicami podobalo ľudskej rieke. Oboma smermi prúdili po chodníkoch tisícky záujemcov, ktorí chceli využiť posledné chvíle na vianočné nákupy. V obchodnom dome Dunaj prišlo do 14. hod. okolo 20 tis. návštevníkov, ktorí nakúpili tovar takmer za pol milióna korún, 19.12.1965.
Foto: TASR / A. Prakeš


V predpoludňajších hodinách dnešnej Zlatej nedele sa bratislavské námestie SNP s priľahlými ulicami podobalo ľudskej rieke. Oboma smermi prúdili po chodníkoch tisícky záujemcov, ktorí chceli využiť posledné chvíle na vianočné nákupy. V obchodnom dome Dunaj prišlo do 14. hod. okolo 20 tisíc návštevníkov, ktorí nakúpili tovar takmer za pol milióna korún. 19.12.1965.
Foto: TASR / A. Prakeš


Pracovníci obchodného domu Hron v Banskej Bystrici majú sa čo obracať, aby zvládli zvýšený nával kupujúcich v predvianočných dňoch. Za prvých 5 dní tohto mesiaca utŕžili 1 200 000 Kčs, tržba každým dňom vzrastá. Počítajú s tým, že v najväčších špičkách predaja denne obslúžia takmer 6 000 zákazníkov, 10.12.1965.
Foto: TASR / J. Valko


V piatok 3. decembra, už od rána začali snehové vločky husto pokrývať Bratislavu, ale ruch na uliciach pokračoval nerušene ďalej, Veď nastal čas vianočných nákupov, 03.12.1965.
Foto: TASR / Š. Petráš


1966
Zlatú nedeľu využili na predvianočné nákupy aj obyvatelia Stredoslovenského kraja. Najväčší ruch bol v banskobystrickom obchodnom dome Hron, ktorý slúži spotrebiteľom práve dva roky. Bilancia tohtoročnej Zlatej nedele predstavuje takmer 600 000 Korún tržieb. Do 10 tisíc spotrebiteľov tu kúpilo najmä hračky, športovú výstroj a elektrospotrebiče, pánsku a dámsku bielizeň domácej i zahraničnej výroby. Z konfekcie sa kupovali najmä vetrovky, 19.12.1966.
Foto: TASR / J. Valko