Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Michal Kováč

OBRAZOM: Takto si budeme pamätať exprezidenta Michala Kováča

Odstupujúci prezident SR Michal Kováč sa pozdravuje s obyvateľmi počas slávnostnej rozlúčky na nádvorí Grassalkovichovho - Prezidenského paláca v Bratislave 2.marca 1998. Foto: Vladimír Benko - TASR

Prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky Michal Kováč prehral svoj boj o život.


Bratislava 5. októbra (TERAZ.SK) – Prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky Michal Kováč prehral svoj boj o život v stredu 5. októbra. Teraz.sk prináša fotosériu, ktorá priblíži jeho život na prezidentských fotografiách z archívu TASR.




Slávnostná inaugurácia prezidenta SR sa konala 2. marca 1993 v bratislavskej Redute. Na archívnej snímke prezident SR Michal Kováč (vľavo) a Predsedníctvo NR SR zľava podpredseda NR SR Augustín Marián Húska, predseda NR SR Ivan Gašparovič, podpredseda NR SR Peter Weiss a podpredseda NR SR Jozef Prokeš počas národnej hymny.
Foto: TASR - Drahotín Šulla


Prezident SR Michal Kováč skladá prezidentskú prísahu na Ústavu SR počas slávnostnej inaugurácie 2. marca 1993.
Foto: TASR


Po druhý raz v histórii slovenského národa, po prvýkrát v podmienkach existencie samostatnej republiky, pricestoval 30. júna 1995 na štvordňovú návštevu Slovenska pápež Ján Pavol II. , 264. rímsky biskup. Podľa historických prameňov to však bola už celkovo tretia návšteva hlavy katolíckej cirkvi, keď na naše územie v roku 1052 prišiel pápež Lev IX. Na archívnej snímke pápež Svätý otec (vľavo) a prezident SR Michal Kováč (vpravo) počas oficiálneho privítania na letisku M. R. Štefánika v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko


V hlavnom meste Českej republiky v Prahe sa v dňoch 11. a 12. januára 1994 uskutočnil summit najvyšších predstaviteľov krajín Višegrádskej štvorky s americkým prezidentom B. Clintonom za účasti premiérov vlád a ministrov zahraničných vecí. Na záver stretnutia B. Clintona s prezidentmi krajín V-4 sa konala v záhrade rezidencie veľvyslanca USA v ČR tlačová konferencia - na archívnej snímke uprostred: B. Clinton, v pozadí zľava: Michal Kováč, Lech Walesa, Václav Havel a Árpád Göncz.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Odstupujúci prezident SR Michal Kováč počas slávnostnej rozlúčky na nádvorí Grassalkovichovho - Prezidenského paláca v Bratislave 2.marca 1998.
Foto: Vladimír Benko - TASR


Slávnostné zasadnutie Vedeckej rady Ekonomickej univerzity rozšírené o Vedeckú radu Národohospodárskej fakulty EU a o Vedeckú radu Obchodnej fakulty EU, spojené s udelením titulu doctor honoris causa Ekonomickej univerzity prvému prezidentovi SR Michalovi Kováčovi (na snímke) a predsedovi Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petrovi Mihókovi. Bratislava, 3. decembra 2014.
Foto: TASR - Michal Svítok


Stretnutie prezidentov Slovenskej republiky pri príležitosti 85. narodenín prvého prezidenta SR Michala Kováča (dole vľavo), ktoré oslávil 5. augusta. Vpravo dole manželka Emília Kováčová. V pozadí zľava v poradí tretí prezident SR Ivan Gašparovič, terajšia hlava štátu Andrej Kiska a druhý prezident SR Rudolf Schuster, 23. september 2015, Bratislava.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na archívnom videu exprezident Michal Kováč vhadzuje svoj hlas do urny v prezidentských voľbách 29. marca 2014


Michalovi Kováčovi gratulovali v septembri 2015 k 85. narodeninám prezidenti Gašparovič, Kiska a Schuster