Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prezidentské voľby v ČR

Finálny duel Zemana s Drahošom hodnotia českí politici ako vyrovnaný

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Finálový duel v pražskom Rudolfine moderovala Světlana Witowská a v priamom prenose ho vysielali české verejnoprávne televízie ČT1 a ČT24.

Praha 26. januára (TASR) - Štvrtkovú debatu českých prezidentských kandidátov Miloša Zemana a Jiřího Drahoša hodnotia lídri českých politických strán ako vyrovnanú, informoval spravodajský portál Novinky.cz. Finálový duel v pražskom Rudolfine moderovala Světlana Witowská a v priamom prenose ho vysielali české verejnoprávne televízie ČT1 a ČT24.


"Hodnotím to ako vyrovnaný výkon a konečne i zo strany súčasného prezidenta aj celkom kultivovaný duel," uviedol pre Novinky.cz podpredseda ODS Miloš Vystrčil.

Debatu ako vyrovnanú a kvalitnejšiu než tú, ktorá prebehla v utorok v televízii Prima, zhodnotil i predseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. "Som na strane pána profesora Drahoša. Pripadá mi, že pánovi profesorovi viac sedí formát pokojnejšej debaty než formát, ktorý bol viac divadelný," komentoval v tejto súvislosti.

"Pán Drahoš si z môjho pohľadu drží úroveň, neznižuje sa k invektívam, pôsobí vecne a sebaisto. Môj kandidát je skvelý a bude dôstojnou hlavou štátu," uviedol zase šéf hnutia STAN Petr Gazdík.

Predseda SPD Tomio Okamura povedal, že k posúdeniu toho, ktorý z kandidátov je presvedčivejší, nemôže slúžiť len diskusia na ČT, kde sa podľa neho Zeman ocitol v nepriateľskom prostredí. "Presvedčivá je pre nás doterajšia práca prezidenta a jeho politické názory. Naopak akékoľvek krásne reči, ktorými sa dnes pán Drahoš zrazu vydával za bojovníka s Bruselom a migrantmi, ťažko prekryjú jeho doterajšiu nečinnosť," konštatoval po debate Okamura.

Súčasný český premiér a líder hnutia ANO Andrej Babiš pre Novinky.cz povedal, že debatu nesledoval, lebo je na pracovnej ceste v švajčiarskom Davose. Finálny duel prezidentských kandidátov si nepozrel ani predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ktorý údajne práve "uspával deti".

Drahoš si v debate polepšil, Zeman neprekvapil, tvrdí politológ



V štvrtkovom dueli českých prezidentských kandidátov si Jiří Drahoš polepšil, bol pripravenejší a pritvrdil. Miloš Zeman neprekvapil, nezaváhal v ničom. V rozhovore pre TASR to vo štvrtok povedal Daniel Kerekeš, politológ z brnianskej Masarykovej univerzity.

Jiří Drahoš bol v debate na obrazovkách Českej televízie v porovnaní s utorňajšou diskusiou oveľa lepším a pripravenejším rečníkom, uviedol ďalej politológ. "V poslednej debate mal Drahoš problém s nervozitou, jeho rečový prejav nebol úplne ideálny. Tentokrát bol lepší, trošku ma prekvapilo, že na Miloša Zemana útočil," vyhlásil Kerekeš a dodal, že situácia je už asi natoľko vyostrená a isté útoky sa očakávať dajú.

Bývalý šéf Akadémie vied ČR si teda podľa Kerekeša oproti svojmu utorňajšiemu vystúpeniu jednoznačne polepšil, v niektorých situáciách však zaváhal, čo sa o Milošovi Zemanovi povedať nedá. "Miloš Zeman vždy vedel reagovať. Je ostrieľaný rečník, neprekvapí ho žiadna otázka. Zareaguje či už kriticky alebo bonmotom. To Jiří Drahoš ešte úplne nedokáže," domnieva sa odborník.

Na vystúpení úradujúceho českého prezidenta vraj Kerekeša nič neprekvapilo. "Predviedol svoj štandardný výkon, možno bol menej vtipný ako býva inokedy. Zdal sa byť v dobrej zdravotnej kondícii," zhodnotil politológ.

Reagoval aj na výrok prezidenta Zemana, že politika je remeslo a profesor Drahoš mu nerozumie. "Neviem, či na výkon prezidentských právomocí sú nutné politické skúsenosti, ale každopádne, prezident, ktorý v minulosti mal takéto skúsenosti, určite uchopí prezidentský úrad podstatne flexibilnejšie, rýchlejšie, efektívnejšie než osoba, ktorá ich nemá. Otázne však je, či výkon prezidentského úradu nejakým bývalým politikom je tá správna vec," vysvetlil a zdôraznil, že "aj na Milošovi Zemanovi bolo možné vidieť jeho ambície "robiť politiku, hoci funkcia hlavy štátu má byť reprezentatívna".

Česi si z dvoch kandidátov v boji o prezidentské kreslo budú vyberať už čoskoro. Volebné miestnosti sa v rozhodujúcom druhom kole otvoria v piatok o 14.00 h a rozhodovať o novej hlave štátu môžu českí občania ešte v sobotu od 8.00 h do 14.00 h. V prvom kole prezidentských volieb v ČR zvíťazil Miloš Zeman so ziskom 38,56 percenta hlasov. Jiřího Drahoša podporilo 26,6 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla 61,92 percent.

osobitná spravodajkyňa TASR Zuzana Ďuricová