Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Blesky a dážď predčasne ukončili program Baníckej vizitácie

Zaplavené cesty na Sládkovičovej ulici v Banskej Bystrici 25. júla 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Búrka však nebola taká intenzívna ako v piatok (24.7.) podvečer, keď v meste pod Urpínom zaplavilo Štadlerovo nábrežie a ľudia sa brodili po členky vo vode.

Banská Bystrica 25. júla (TASR) – Blesky, hromy a silný dážď poznačili dnešný slávnostný program Baníckej vizitácie v Banskej Bystrici, ktorý organizátori na poslednú chvíľu práve pre avizované zlé počasie presunuli z popoludňajších hodín radšej na dopoludnie. Hlavný program na Námestí SNP museli pre búrku prerušiť a banícke oslavy ukončili predčasne.



Banská Bystrica v týchto dňoch hostila viac ako 600 domácich i zahraničných baníkov. Jednotlivé spolky zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Poľska prišli na Námestie SNP vo veľkolepom baníckom sprievode z Dolnej ulice. Ešte za slnečného počasia zaznela i banícka hymna a príhovory hostí na tribúne. Potom už program museli prerušiť.



Neskôr ešte stihli urobiť rýchlejšiu verziu dobovej rekonštrukcie príchodu synov panovníčky Márie Terézie, Jozefa II. a jeho brata Leopolda, ktorí pred 251 rokmi zavítali do medenej Bystrice, a potom už banskobystrické námestie i ulice zaliala voda. Búrka však nebola taká intenzívna ako v piatok (24.7.) podvečer, keď v meste pod Urpínom zaplavilo Štadlerovo nábrežie, ľudia sa brodili po členky vo vode, keďže kanalizácia nestíhala brať vodu z ciest a chodníkov.

Ako TASR informoval banskobystrický krajský hovorca hasičov Erik Piater, hasiči v Banskej Bystrici mali dnes do 16.00 h v súvislosti s búrkami dva výjazdy k spadnutým stromom. Podľa neho sa nič mimoriadne neudialo ani v celom Banskobystrickom kraji.