Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Bratislava vyhlásila 2. stupeň aktivity. Primátor: Zvážte jazdu autom

Na snímke dopravná nehoda spôsobená hustým snežením 30. januára 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Magistrát žiada obyvateľov hlavného mesta o trpezlivosť a disciplinovanosť na cestách.

Bratislava 30. januára (TASR) - Mesto Bratislava vyhlásilo 2. stupeň aktivity spôsobený mimoriadnymi poveternostnými podmienkami. TASR o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová. "Pluhovanie a posyp bude prebiehať permanentne. V teréne sú do odvolania všetci pracovníci a kompletná dostupná technika," priblížila.

Mesto rovnako vyzvalo zmluvného dodávateľa, spoločnosť A.R.K. technické služby o maximálnu zaangažovanosť všetkých dostupných mechanizmov a pracovníkov.



Primátor Ivo Nesrovnal zároveň požiadal o úplnú súčinnosť pri odstraňovaní následkov situácie aj Dopravný podnik mesta Bratislava. V prípade potreby má hlavné mesto pripravenú snehovú frézu. Nesrovnal komunikuje i s Krajským dopravným inšpektorátom, ktorý prisľúbil pomoc pri odstraňovaní upchatých miest na cestných komunikáciách. Na cestách je teda všetkých 54 mechanizmov a 89 pracovníkov. V nasadení budú podľa Nesrovnala až do odvolania.

Pomôcť má i Dopravný podnik Bratislava (DPB) a polícia. "DPB vyhlási pohotovosť na upratovanie zastávok a bude mať v uliciach do 100 ľudí, aby sa zastávky odhŕňali," uviedol Nesrovnal. Polícia má zase posilniť hliadky, aby regulovali zhustenú dopravu. Pre prípad, že by sa situácia zhoršila, má mesto pripravenú aj frézu. "Keďže je ale teplota nad nulou, sneh sa topí a darí sa ho odhŕňať," dodal primátor.

Kritická situácia je podľa primátora stále na Kolibe, kde strom spadol na elektrické vedenie a zablokoval verejnú dopravu i ostatné autá. "Stoja tam aj odhŕňače," podotkol Nesrovnal. Zlá situácia je tiež na niektorých úsekoch v Ružinove, na Dlhých Dieloch i v iných kopcovitých terénoch, a tiež na bratislavských mostoch. Na Kramároch by sa situácia už mala podľa primátora zlepšovať.

Súčasná situácia podľa primátora preverila kapacity magistrátu hlavného mesta. "Zdedili sme systém, ktorý vykazuje rezervy," zdôraznil. Čo na ňom plánuje zmeniť, ešte nepovedal. Pripraviť chce najprv návrh systémového postupu. "Stretávame sa s firmou, diskutujeme, ale riešenie predstavíme neskôr," dodal.

Na snímke husté sneženie v Bratislave v piatok 30. januára 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann

Magistrát žiada obyvateľov hlavného mesta o trpezlivosť a disciplinovanosť na cestách. Problémom sú totiž automobily, ktoré podľa Skokanovej blokujú postup posypovej techniky.

Doprava je zväčša obnovená, počítať treba so zdržaniami

Verejná doprava v Bratislave je už vo väčšine prípadov obnovená. Linky č. 44 a 147 ešte nepremávajú, pre zľadovatené cesty niekde odklonili dopravu, ktorá premáva po obchádzkových trasách.

"Autobusy už premávajú v plnom rozsahu, cestujúci musia počítať so zdržaniami. Po výluke potrvá, kým sa spoje zosúladia s cestovnými poriadkami," informovala TASR Zuzana Vachová z dopravného podniku. Bez obmedzení premáva električková doprava.

Linka č. 203 sa otáča na Hodžovom námestí a č. 207 premáva odklonom cez Hroboňovu, odkiaľ sa už napojí na svoju pôvodnú trasu k Vojenskej nemocnici. Vachová upozorňuje na zľadovatenú cestu na Kollárovom námestí, kde cestujúci musia počítať so zdržaniami liniek.

"V nočných hodinách bude dispečing v plnej pohotovosti, rovnako aj útvar trakčného vedenia a zamestnanci DPB počas celej noci budú pracovať na tom, aby bola zabezpečená ranná výprava vozidiel v plnom rozsahu," dodala.

Cez Námestie SNP nepremávajú električky

Znečistenie prestavníka a sneh vo výhybke na bratislavskom Námestí SNP spôsobili od 19.00 h neprejazdnosť električiek, informovala Vachová.

Linky č. 2, 3 a 9 podľa nej premávajú s odklonom od nábrežia cez tunel a linka č. 9 pokračuje do Karlovej Vsi. Trolejbusy č. 203 a č. 207 už bez obmedzení premávajú po svojich pôvodných trasách.
Husté sneženie v Bratislave 30. januára 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann

Ako pre TASR priblížila hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová, od 9.45 hodiny je v terénne celá dostupná posypová technika, to znamená 54 vozidiel a 89 pracovníkov, ktorí zabezpečujú zjazdnosť komunikácií. "Robíme všetko pre to, aby sme zabezpečili zjazdnosť ciest," uviedla.

Viaceré komunikácie v Bratislave sú neprejazdné pre nákladnú dopravu

Polícia upozorňuje na to, že viaceré komunikácie v Bratislave sú pre intenzívne sneženie neprejazdné pre nákladnú dopravu.


Zároveň vyzvala ich vodičov, aby svoje vozidlá nechali na odstavných plochách pred vjazdom do hlavného mesta, nakoľko hraničné priechody s Maďarskom, Rakúskom a Českom sú pre nich neprejazdné.

TASR informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Vlaky z Lamača do Devínskej Novej Vsi už jazdia obmedzenou rýchlosťou

Železničnú dopravu v úseku Bratislava Lamač - Devínska Nová Ves sprevádzkovali dnes o 18.25 h.

"Vlaky premávajú po druhej traťovej koľaji a v mieste, kde je riziko padania stromov. Jazdia obmedzenou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu," informovala TASR hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Prvá traťová koľaj bude podľa nej nezjazdná až do noci, prepálilo sa tam lano trakčného vedenia.

V Rači premávajú už električky

"Pre nezjazdnosť ciest nie je možné zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu," upozorňuje Dopravný podnik Bratislava na svojej oficiálnej stránke.

Električkovú dopravu v Rači obnovili po 14.00 h. Informoval o tom bratislavský dopravný podnik na svojej internetovej stránke. Momentálne nepremávajú iba linky č. 2 a 4.

Letisko je už otvorené pre prílety a odlety

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika je od 16.00 h opäť otvorené pre prílety a odlety. Dopoludňajšie prílety z Londýna a Milána odklonili na iné letiská, dopoludňajší odlet do Londýna zrušili. Ševčíková poznamenala, že v činnosti je 11 mechanizmov, no pre husté sneženie neboli schopní odhŕňať dráhu.

Prečítajte si, aká je aktuálna situácia na Slovensku:
Husté sneženie komplikuje dopravu na celom Slovensku


Podrobnú predpoveď počasia v sedemdesiatich slovenských mestách a vo svete nájdete TU.