Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Husté sneženie komplikuje dopravu na celom Slovensku

Situácia na cestách v okolí Žiliny začala byť kritická v piatok 30. januára 2015 až v odpoludňajších a večerných hodinách. Silné sneženie a neodhrnuté cesty nútili vodičov jazdiť opatrne, no aj tak sa stalo niekoľko dopravných nehôd, ktoré uzatvorili na hodiny cestu medzi Žilinou a Vrútkami. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Prečítajte si, aká je situácia v jednotlivých častiach Slovenska.

Nitra/Žilina/Trenčín 30. januára (TASR) – Vytrvalé sneženie spôsobuje problémy na cestách v Nitrianskom kraji. Medzi obcami Čergov a Kolárovo v okrese Komárno sa ráno zrazil autobus s nákladným autom. Vodič autobusu jazdiaci v smere na Kolárovo sa usiloval vyhnúť zrážke s protiidúcim nákladným autom a zišiel z cesty, kde zostal v priekope. Kamión zostal skrížený cez cestu a náves sa zviezol mimo cestu. Pri nehode sa nikto nezranil. „Premávka na ceste je odklonená po okolitých obciach. Policajti Okresného dopravného inšpektorátu v Komárne dopravnú nehodu na mieste dokumentujú,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

V okrese Nitra sú všetky cesty zjazdné, treba však zohľadniť zimné podmienky, skonštatoval Ľubor Andrášik z Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre. Vozovky sú zasnežené na celom území kraja. Na ceste medzi Vrábľami a Levicami uviazlo ráno zhruba dvadsať kamiónov, v týchto chvíľach by už mala byť cesta prejazdná.

Hasiči zasahovali podľa informácie hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliama Panského pri dopravných nehodách a škodových udalostiach na Nitrianskej ulici v Nových Zámkoch a pri obci Pribeta, na rýchlostnej komunikácii R1 na viacerých miestach, aj na Cabajskej ceste, kde sa zošmykol kamión mimo vozovku. V obci Devičany v okrese Levice došlo následkom nehody kamióna k odtrhnutiu plynovej prípojky, v Bátovciach narazilo osobné auto do oplotenia rodinného domu.

Horský priechod Havran medzi Topoľčanmi a Piešťanmi je uzavretý

Horský priechod Havran medzi Trnavským a Nitrianskym krajom a okresmi Piešťany a Topoľčany je od 13. hodiny z obidvoch strán uzavretý. Dôvodom je strom spadnutý na vozovku. „Po jeho odstránení bude cesta opäť prejazdná. Na mieste sa treba v súčasnosti riadiť pokynmi polície,“ informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre.

Pozrite si fotogalériu




Viaceré cesty v Žilinskom kraji pokrýva čerstvo napadaný sneh

Viaceré cestné komunikácie na území severozápadného Slovenska pokryl dnes zrána podľa aktuálnych informácií Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja čerstvo napadaný kašovitý sneh.

Vozovka na liptovskom úseku diaľnice D1 má mokrý povrch. Na cestách nižších kategórií najmä v Liptove, na Orave a Kysuciach, ale i v Turci a okolí Žiliny leží vrstva kašovitého, miestami utlačeného snehu od 1 do 3 cm.


Mokrý utlačený sneh sa nachádza aj na väčšine horských priechodov. Základnou podmienkou plynulého bezpečného prejazdu motorových vozidiel zasnežených členitých ciest je použitie zimných pneumatík.

Premávku na neprejazdných úsekoch v TSK postupne obnovujú

Situácia na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa upokojuje. Na pôvodne neprejazdných úsekoch sa obnovuje doprava, Správa ciest TSK zabezpečuje na cestách posypy. TASR o tom informoval Ľubomír Remo z centrálneho dispečingu Správy ciest TSK.

V jednom smere je prejazdná cesta II/516 medzi Trenčianskymi Teplicami a obcou Motešice v kopci Machnáč (okres Trenčín), striedavo púšťajú vozidlá cestári s políciou na ceste I/50 medzi obcou Svinná (okres Trenčín) a Trenčínom.

Pre úsek Prievidza - Fačkovské sedlo platí zákaz vjazdu vozidiel nad desať metrov, pre tieto vozidlá platí aj obmedzenie na horských priechodoch Kľak v okrese Prievidza a Skýcov v okrese Partizánske, ktoré sú pre ne úplne uzavreté v jednom smere. Horský priechod Homôlka medzi Valaskou Belou (okres Prievidza) a Ilavou je uzavretý pre vozidlá nad desať metrov a je prejazdný len s použitím snehových reťazí.

Diaľnica D1 smerom na Žilinu je prejazdná, premávka na nej je však pomalá, rovnako prejazdné sú aj cesty v okolí Myjavy, Nového Mesta nad Váhom a Starej Turej.

Mimoriadna situácia v TSK by mala predbežne trvať do 03.00 h 31. januára

Mimoriadna situácia v rámci celého územia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorú dnes o 15.30 h z dôvodu snehovej kalamity vyhlásil prednosta Okresného úradu (OÚ) v Trenčíne Štefan Bohúň, by mala predbežne trvať do 03.00 h 31. januára. Pre TASR to potvrdil Bohúň.

V súvislosti s hustým snežením zasadal v priestoroch trenčianskeho OÚ aj mimoriadny krízový štáb, ktorého sa zúčastnili zamestnanci Odboru krízového riadenia OÚ v Trenčíne, zástupcovia záchranných zložiek, Ozbrojených síl SR, Národnej diaľničnej spoločnosti, ako aj predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý je jeho členom.

V celom kraji je k dispozícii niekoľko desiatok kusov techniky, ktoré zabezpečujú údržbu na komunikáciách. Na základe požiadavky krízového štábu vyčlenili vojaci na pomoc pri Bánovciach nad Bebravou aj vojenskú techniku z Práporu podpory velenia v Trenčíne.
Pozrite, ako počasie vyčíňa po celom Slovensku: Zima na Slovensku útočí plnou silou:Tieto fotky poslali naši čitatelia


Približne od 11.45 h sú úplne neprejazdné cesty II/516 medzi Trenčianskymi Teplicami a obcou Motešice v kopci Machnáč (okres Trenčín), II/574 medzi Valaskou Belou (okres Prievidza) a Ilavou v kopci Homôlka, II/581 z Nového Mesta nad Váhom na Starú Turú v kopci Palčekové a I/50 medzi mestom Trenčín a obcou Trenčianske Mitice (okres Trenčín) v kopci Radar.

Husté sneženie komplikovalo dopravu na viacerých úsekoch ciest Trenčianskeho kraja aj skoro ráno.



Situácia na cestách sa v Nitre podvečer začala upokojovať


Vo večerných hodinách sa situácia na cestách v Nitre začala upokojovať. Autobusy mestskej hromadnej dopravy, ktoré v popoludňajších hodinách premávali zhruba s hodinovým meškaním a niektoré spoje nejazdili vôbec, už premávajú. Niektoré z nich síce meškajú, no meškanie nie je dlhšie ako 20 minút. Vylúčená je len premávka v úseku Kmeťova – Viničky, teda linka 32. Prímestské linky aktuálne premávajú na všetkých trasách, informoval Vladimír Šimko zo spoločnosti Arriva Nitra, ktorá zabezpečuje mestskú a prímestskú autobusovú dopravu. Na niektorých spojoch je ešte potrebné počítať s meškaním, upozornil Šimko.

Situácia na nitrianskych cestách bola komplikovaná už od ranných hodín. Viaceré cestné úseky, po ktorých premáva autobusová doprava, boli uzatvorené alebo prejazdné s obmedzeniami. Najvýraznejšie dopravnú situáciu ovplyvnila tri hodiny uzatvorená Cabajská ulica. Po deviatej hodine sa začala situácia stabilizovať a jednotlivé linky nabehli na svoje trasy. Popoludní sa však situácia opäť výrazne zhoršila. Pre skrížené vozidlá bola opätovne uzatvorená Cabajská ulica. Dotknuté linky na Čermáň a Klokočinu nepremávali, postupne bola zavedená náhradná doprava medzi centrom, Dražovcami a priemyselným parkom, rovnako ako medzi centrom a Panskou dolinou.

Autobusy nejazdili ani po Hviezdoslavovej a Golianovej ulici, jednotlivé spoje premávali z centra po zastávky Mikovíniho alebo Mestská hala. Prechodne bola tiež zastavená premávka po Hornozoborskej a Dubíkovej ulici. „Situácia sa začala zlepšovať okolo 17.00 h, keď sa autobusy začali postupne znova vracať na svoje trasy a s primeraným meškaním premávať podľa cestovného poriadku,“ zhodnotil situáciu Šimko.

Horské priechody v Prievidzskom okrese sú pre kamióny neprejazdné

Úplne neprejazdné pre nákladnú dopravu a prejazdné s obmedzením pre osobné vozidlá sú pre husté sneženie všetky horské priechody v okrese Prievidza. TASR o tom informovalo operačné stredisko Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prievidzi.

Situáciu na cestách v okrese komplikuje podľa polície aj viacero dopravných nehôd. K nim došlo na ceste z Prievidze do Lazian, v Zemianskych Kostoľanoch a na Banskej z Prievidze do Handlovej.

Husté sneženie komplikuje dopravu aj na ďalších cestách v rámci Trenčianskeho kraja. Viaceré z nich sú neprejazdné a došlo na nich k početným dopravným nehodám. Polícia preto vyzýva vodičov, aby obmedzili jazdu vozidlom na minimum.

Biela hora aj Pezinská Baba sú pre dopravu neprejazdné

Pre husté sneženie je od 11. hodiny neprejazdný úsek cesty I/51 Trstín - Jablonica, cez Bielu horu, v oboch smeroch.

Polícia žiada vodičov, aby sa danému úseku úplne vyhli, rešpektovali pokyny polície a podieľali sa tak na plynulosti cestnej premávky. Informovala Klaudia Ižoldová z krajského operačného strediska polície v Trnave.

Priechod Veľké Pole je pre kamióny uzatvorený

Husté sneženie dnes zamestnalo cestárov aj v regióne Žiaru nad Hronom. Cestári hlásia, že priechod Veľké Pole je pre vozidlá dlhšie ako 10 m uzatvorený, Kremnické Bane sú prejazdné bez obmedzení. Vozovka je tu mokrá, miestami je na nej kašovitá vrstva snehu.

Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Žiar nad Hronom, sú všetky cesty v regióne prejazdné. Na cestách II. a III. triedy je súvislá vrstva ujazdeného snehu, pričom stále pripadá nový. Prejazdné sú aj cesty I. triedy. Vozovka je miestami mokrá, na väčšine je kašovitá vrstva snehu.

Silné sneženie s dohľadnosťou do 100 m sa vyskytuje v okolí Žarnovice, Kremničky, Hronského Beňadika, Žiaru nad Hronom aj Hliníka nad Hronom.

Donovaly

Horský priechod Donovaly je uzavretý pre všetku dopravu. TASR o tom o 15.15 h informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Dôvodom je husté sneženie a kolóny, ktoré sa tvoria až po banskobystrickú mestskú časť Jakub.

Podobne je na tom aj horský priechod Čertovica, ktorý je takisto zjazdný iba so snehovými reťazami. Šturec je uzavretý pre nákladné autá dlhšie ako desať metrov. Dôvodom je husté sneženie, ktoré sa dnes popoludní ešte zintenzívnilo.

Pre nákladnú dopravu nad desať metrov je v súčasnosti nezjazdná aj cesta 1/14 v okrese Turčianske Teplice. Obmedzenie je označené prenosným dopravným značením. Horský priechod Čertovica je prejazdný pre nákladné vozidlá len s použitím snehových reťazí.

Silné sneženie s dohľadnosťou len do 50 metrov (m) sa vyskytuje v okolí Banskej Štiavnice, Kremnice, Novej Bane a do 100 m v okolí Banskej Bystrice, Dobrej Nivy, Žarnovice, Vígľaša, Kremničky, Stráž, Banskej Belej, Voznice, Ladomerskej Viesky, Piešťan, Žarnovice, Hronského Beňadika, Zvolena, Hronskej Breznice, Žiaru nad Hronom a Hliníka nad Hronom.

Horský priechod Veľké Pole je uzavretý pre vozidlá dlhšie ako desať metrov, Zbojská pre vozidlá nad 3,5 tony. Na ceste I/14 v okrese Turčianske Teplice a na horskom priechode Šturec hrozí padanie skál na vozovku.

Po Donovaloch uzavreli pre kamióny aj Šturec

Horské priechody Donovaly a Šturec sú momentálne uzavreté pre nákladné vozidlá dlhšie ako desať metrov. Dôvodom je husté sneženie.

Ako pre TASR uviedli z dispečingu Regionálnej správy ciest Banská Bystrica, horský priechod Čertovica je zjazdný iba so snehovými reťazami. Husto tam sneží a fúka silný nárazový vietor, tvoria sa snehové jazyky. Vodiči, ktorí prechádzajú cez horské priechody, by mali byť opatrní.

V okresoch Banská Bystrica a Brezno od skorého rána silno sneží. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, aj na nich však treba byť opatrní. Na cestách je kašovitá vrstva snehu od dvoch do troch centimetrov.

Polícia vyzýva cestujúcich v Trnavskom kraji, aby cestovali vlakmi

Polícia vyzýva cestujúcich v regióne Trnavy, Hlohovca a Piešťan, aby v aktuálnom hustom snežení zvážili využitie vlakovej dopravy namiesto jazdy autom. Podľa operačného strediska polície v Trnave sú ťažko prejazdné všetky cesty v spomínaných okresoch a padajú na ne aj stromy. “Žiadame vodičov, pokiaľ môžu, nech obmedzia jazdu na minimum,“ uviedla vedúca zmeny Klaudia Ižoldová.

Husté sneženie i vietor komplikujú dopravu v Prešovskom kraji

Husté sneženie už komplikuje dopravu aj v Prešovskom kraji. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že na diaľnici D1 v úseku Fričovce – Tunel Branisko – Nemešany bola znížená rýchlosť jazdy na 80 kilometrov za hodinu pre nepriaznivé poveternostné podmienky.

Fúka tam silný vietor a husto snežení. Cesta 1/18 na Draveckom kopci je už úplne uzavretá, rovnako ako aj cesta 1/67 medzi Popradom, Rožňavou a Breznom. Znížená rýchlosť je aj v tuneli Bôrik, a to na 80 kilometrov za hodinu.

Hasiči zaznamenali za dve hodiny desať nehôd v okresoch Poprad a Kežmarok

Hasiči v Prešovskom kraji zaznamenali zvýšený počet nehôd len v okresoch Poprad a Kežmarok. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, do 16.00 h mali hasiči počas dňa relatívny pokoj. Odvtedy však za dve hodiny vyrážali k 10 dopravným nehodám - všetky v okresoch Poprad a Kežmarok. Pri nehodách sa zranila jedna osoba. Ako ďalej uviedol, od Prešova smerom na východ väčšinou prší, takže cesty sú pokojnejšie ako na severe.

Dispečer operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove uviedol, že Dravecký kopec medzi Levočou a Spišským Štvrtkom je už prejazdný pre osobné motorové vozidlá.

Podrobnú predpoveď počasia v sedemdesiatich slovenských mestách a vo svete nájdete TU.


Aktualizované výstrahy: Sneženie by malo na západe ustať, výstrahy platia pre zvyšok SR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke informuje, že sneženie by malo v Bratislavskom kraji ustať po 17.00 h. Situácia by sa začiatkom 19.00 h mala upokojiť aj v Nitrianskom a Trnavskom kraji, v ktorých by už nemala platiť výstraha prvého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov.

Meteorológovia však stále upozorňujú na výstrahu druhého stupňa pred vetrom a snežením v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji až do neskorej noci. V spomenutých krajoch platí aj výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov.

V Trenčianskom kraji platí až do neskorej noci výstraha prvého stupňa pred snežením, tvorbou snehových jazykov a vetrom, v Košickom kraji meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred snežením, tvorbou snehových jazykov a závejov, vetrom a dažďom.
Výstraha SHMÚ
Foto: screenshot SHMÚ