Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kanalizačný systém ochráni spodné a povrchové vody v obci Dvorníky

Slávnostné odovzdanie staveniska Foto: TASR

Celkové náklady na realizáciu diela predstavujú 5,58 milióna eur.

Dvorníky 28. marca (TASR) – S podporou Švajčiarskeho finančného mechanizmu začali dnes realizovať v Dvorníkoch pri Hlohovci projekt výstavby verejnej kanalizácie a čistiarne odpadových vôd. Jeho cieľom je ochrana spodných vôd a vôd v povodí toku Jarčie v obci a zníženie znečistenia odpadových vôd. Na kanalizáciu sa pripojí všetkých 595 domácností Dvorníčanov, čo je zhruba 2000 obyvateľov a čo predstavuje plné využitie kapacity čistiarne.

Podľa vyjadrenia starostu Ľuboša Gubáňa sa dnes uskutočnilo slávnostné odovzdanie staveniska za prítomnosti zástupcov Kancelárie švajčiarskeho príspevku pre SR a Ministerstva životného prostredia SR. Na stavbe sa začali prípravné práce už koncom januára. Realizáciou projektu je poverená akciová spoločnosť Vodohospodárske stavby Bratislava, ktorá bola víťazom verejnej súťaže.



"Kanalizácia bude mať celkovú dĺžku 10,4 kilometra a prípojky budú urobené až k jednotlivým domom," uviedol Gubáň pre TASR. Starosta nemá obavu, že by obyvatelia obce nemali záujem pripojiť sa na verejnú kanalizáciu. Už len z ekonomického dôvodu je stavba výhodná. "Vývoz len jednej žumpy, čo teraz robíme, predstavuje okolo 35 eur. Stočné za rok vyjde trojčlennú domácnosť okolo 120 eur," konštatoval Gubáň. Projekt je podľa neho nutnou podmienkou na udržateľný rast obce a patrí medzi jej priority v rámci Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Dvorníkov.

Celkové náklady na realizáciu diela predstavujú 5,58 milióna eur, Dvorníky sa spolupodieľajú vo výške 4,76 percenta, čo je 240.000 eur. Ukončenie o projektu je naplánované na október 2015.