Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V nitrianskej väznici veľký záujem o voľby nie je, volia najmä ženy

Na snímke volička si preberá hlasovacie lístky a obálku vo voľbách do Národnej rady SR vo volebnej miestnosti v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Nitre 5. marca 2016 Foto: TASR - Henrich Mišovič

Všetci odsúdení a obvinení mali pred voľbami zákonom ustanovený prístup k informáciám prostredníctvom televízie, rozhlasu a ďalších masovokomunikačných prostriedkov.

Nitra 5. marca (TASR) – Svoj hlas v parlamentných voľbách môžu počas dnešného dňa odovzdať aj obvinení a odsúdení, ktorí sa nachádzajú v nitrianskej väznici. Podľa zástupcu riaditeľa pre služobné veci Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Nitre Michala Čičku boli všetci obvinení a odsúdení poučení o práve voliť a o tom, že môžu požiadať o vydanie hlasovacích preukazov. "Ak niekto prejaví záujem o účasť na voľbách hocikedy do 22. hodiny, bude predvedený pred okrskovú volebnú komisiu," povedal Čička. Podľa skúseností z predchádzajúcich rokov má záujem voliť zhruba päť percent obvinených a odsúdených z nitrianskej väznice, tohtoročná účasť sa javí vyššia o jedno, maximálne dve percentá.

V nitrianskej väznici sa momentálne nachádza 404 obvinených a odsúdených, z nich je 15 cudzincov. Zákonná prekážka z dôvodu odsúdenia za spáchanie obzvlášť závažného zločinu sa vzťahuje na 42 odsúdených. Všetci odsúdení a obvinení mali pred voľbami zákonom ustanovený prístup k informáciám prostredníctvom televízie, rozhlasu a ďalších masovokomunikačných prostriedkov.

Záujem voliť v nitrianskej väznici majú najmä ženy. Patrí k nim aj Jana, ktorá strávi vo väzení ešte deväť rokov. "Podala som si žiadosť o voličský preukaz, poslali mi ho a teraz som sa dozvedela, že nebudem môcť voliť. Želám si, aby na Slovensku bolo lepšie ako doteraz." Odsúdená Helena od novej vlády očakáva lepšie zákony. "Všade okolo seba vidím korupciu, to by som chcela, aby sa zmenilo." Nízku účasť obvinených a odsúdených vo voľbách vidia väzni, ktorí využili svoje právo voliť, v celkovej atmosfére vo väznici i v tom, že si treba vybaviť voličský preukaz. "Niektorí nemajú ani len na tú známku, aby si poslali žiadosť o hlasovací lístok, to sú väčšinou z tých osád." Väčšina z účastníkov dnešných volieb tvrdí, že pravidelne chodila k volebnej urne aj na slobode a voľby považuje za svoju občiansku povinnosť. K volebnej urne prišiel aj Štefan Mazák, ktorý pracuje ako vodič v zariadení. "Vo väznici volím prvýkrát, zvyčajne volím vonku. No vyšla na mňa služba, tak som to riešil takto," povedal.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE