Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

ONLINE: Voľby sa skončili, podľa Fica treba chladnú hlavu

Predseda Smeru-SD Robert Fico (druhý zľava) v centrále strany počas volebnej noci. Foto: Teraz.sk
Na snímke štúdio v televízii Tablet.tv Foto: Teraz.sk

Teraz.sk vám celý víkend prináša všetky dôležité informácie o parlamentných voľbách. Sledujte volebný víkend spolu s nami.

Bratislava 5. marca/6. marca (Teraz.sk) - Slováci si v sobotu volili poslancov do NR SR už po deviaty raz. O priazeň voličov sa uchádzalo 2882 kandidátov z 23 politických subjektov.

Sledujte s nami VÝSLEDKY PARLAMENTNÝCH VOLIEB. Do úplného sčítania hlasov chýba 0,02%.


11:00
Predpokladané oficiálne výsledky volieb budú známe približne po 13. hod. O všetkom v súvislosti s voľbami vás budeme informovať v ďalšom spravodajstve. Ďakujem za sledovanie nášho volebného ONLINE-u, s monitorovaním udalostí týkajúcich sa volieb pokračujeme aj dnes. Sledujte POVOLEBNÝ ONLINE.

10:26
Pozrite si FOTKY z volebnej noci: Matovič tancoval, v Smere sa hrali karty.

10:25
Český premiér Bohuslav Sobotka zablahoželal Robertovi Ficovi k volebnému víťazstvu. "Prajem Slovensku stabilitu," dodal.




10:10
Šéf SNS Andrej Danko nevylučuje z povolebnej spolupráce nikoho okrem strany Mariana Kotlebu. Vyplynulo to z jeho vyjadrenia v diskusii Rádia Expres a Hospodárskych novín. Ako povedal, stretnúť sa vie s každým, vrátane predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. Názorovú zhodu však, rovnako ako podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská, nevidí.

9:03
V Trenčianskom samosprávnom kraji vyhrala voľby do Národnej rady SR strana Smer–SD. Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, Smer-SD získal v TSK 35,53 % hlasov. V porovnaní s parlamentnými voľbami v roku 2012, kedy Smer-SD získal v kraji 55,25 % hlasov, stratila vládna strana takmer 20 percent voličov.

8:35
Foto: Teraz.sk


8:09
V 18 slovenských väzniciach, kde v sobotu 5. marca postupne od 8.00 h pristupovali odsúdení a obvinení väzni k prenosným volebným urnám, bola len 4,73-percentná volebná účasť.

7:54
ostáva len 0,16% do úplného spočítania hlasov.
Foto: Teraz.sk


7:31
Sčítaných je 99,38%, takto to momentálne vyzerá:
Foto: Teraz.sk


7:06
Čakáme na posledné percento hlasov, ktoré treba spočítať.

6:33
Čakáme na posledné tri percentá hlasov, ktoré treba spočítať.

6:05
Štatistický úrad stále počíta hlasy. momentálne je spočítaných 94.41%.

5:18
Ani po sčítaní takmer 90 % okrskov zo sobotňajších volieb sa zostava parlamentných strán nemení. Do snemovne by sa dostalo osem strán, víťazom je Smer-SD so ziskom 28,68 % hlasov. V poradí druhá je strana SaS s 11,41 % a prvú trojku uzatvára hnutie OĽaNO-NOVA s 10,72 %.

4:50
Predseda Smeru-SD Robert Fico po sčítaní viac ako 80 percent hlasov konštatoval, že na situáciu, ktorá vzniká, treba chladnú hlavu. "Chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí prišli k volebný urnám a aj našim voličom, ktorí podporili stranu Smer-SD," uviedol. Zároveň dodal, že je pravda, že výsledky, ktoré sa ukazujú sú veľmi zložité. Strana Smer-SD čakala výsledok vyšší o štyri až päť percent. "Je to daň za dlhovekosť v politike," zhodnotil.
Na Slovensku sa v sobotu 5. marca 2016 uskutočnili parlamentné voľby, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 23 politických strán. Na snímke predseda Smeru-SD a premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie v skorých ranných hodinách v centrále strany v nedeľu 6. marca 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


4:49
V skorých ranných hodinách sa k výsledkom predbežných parlamentných volieb vyjadril aj líder Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi. Zdôraznil, že finálny výsledok síce ešte nie je známy, ale v čase konania tlačovej besedy strana prekročila povinných päť percent na vstup do parlamentu.

4:33
Zrátaných je viac ako 80 percent hlasov, takto to momentálne vyzerá.
Sčítaných je viac ako 80 percent hlasov.
Foto: Teraz.sk


4:32
Štatistický úrad spočítava hlasy voličov. Sčítaných je takmer 80 percent hlasov. Sledujte ich priamo TU.

4:25
Rúhal by som sa Bohu, keby som sa z výsledku v parlamentných voľbách netešil. Po sčítaní viac ako 57 percent hlasov to povedal predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. SNS mala v tom čase priebežný neoficiálny výsledok okolo 8,85 percenta.
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie v centrále strany počas volebnej noci v Bratislave 6. marca 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


4:14
Výsledok pod osem percent nebude pre Most-Híd dobrý. Strana to vyhodnotí. Povedal to dnes nadránom po sčítaní vyše 50 percent okrskov predseda Mosta-Híd Béla Bugár.


4:12
KDH je po sčítaní dvoch tretín pod hranicou vstupu do parlamentu. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

4:08
"Nehráme sa na politickú stranu," uviedol to predseda SNS Andrej Danko.


4:02
"Sme pripravení prevziať zodpovednosť a regulárne vládnuť," uviedol Richard Sulík s tým, že ak vládu Robert Fico (Smer-SD) zostaví, tak je vybavené, ale ak nie, tak nastupuje SaS.
Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas volebnej noci v priestoroch Liberálneho domu v Bratislave 5. marca 2016.
Foto: TASR/Jakub Kotian


3:55
Štatistický úrad spočítava hlasy voličov. Sčítaných je takmer 70 percent hlasov. Sledujte ich priamo TU.
Výsledky volieb po sčítaní takmer 70 percent hlasov.
Foto: Teraz.sk


3:42
Predseda strany #Sieť Radoslav Procházka je z predbežných neoficiálnych dát Štatistického úradu (ŠÚ) SR sklamaný. Priznal, že jeden z faktorov, ktoré mohli ovplyvniť výsledok strany, bola jeho nedostatočná vyhranenosť voči strane Smer-SD.
Na snímke uprostred predseda strany #Sieť Radoslav Procházka na tlačovej konferencii vo volebnej centrále počas volebnej noci. Bratislava, 6. marca 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


3:36
Štatistický úrad ešte stále spočítava hlasy voličov. Sledujte ich priamo TU.

3:22
Po spočítaní 50 percent hlasov Boris Kollár pripustil, že teda sú v parlamente. Už telefonoval s R. Sulíkom a dohodli sa na stretnutí.

3:20
Pavol Frešo verí, že vznikne pravicová vláda


3:16
Podľa B. Bugára protimigrantská politika spôsobila, že do parlamentu sa pravdepodobne dostanú antisystémové strany. "My sme očakávali výsledok blízky dvojcifernému číslu, ak bude výsledok pod osem percent tak nebude dobrý," konštatoval.
Na Slovensku sa v sobotu 5. marca 2016 uskutočnili voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 23 politických strán. Na snímke uprostred predseda strany Most-Híd Béla Bugár, podpredseda strany László Solymos (vpravo) a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská (druhá sprava) sledujú prvé predbežné výsledky volieb do Národnej rady Slvoenskej republiky počas volebnej noci v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


3:11
SaS v počte získaných hlasov v parlamentných voľbách predbieha v rámci opozičných strán hnutie OĽaNO-NOVA. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

SaS zatiaľ po sčítaní 50,39 % okrskov získala v sobotňajších (5.3.) voľbách 10,51 % hlasov. OĽaNO-NOVA má 10,43 % hlasov. Na čele strán, ktoré sa uchádzajú o kreslá v parlamente, je však stále Smer-SD s 29,27 % hlasov.

Foto: Teraz.sk


3:09
Béla Bugár verí, že exit polly sa mýlia.


3:05
Politikom, ktorý tu doteraz vládli, by som nedal riadiť ani bufet, konštatuje vo videu Boris Kollár.


3:02
"Sme pripravení prevziať zodpovednosť a regulérne vládnuť, samozrejme, musíme nájsť partnerov a nie veľmi veľa," konštatoval, Richard Sulík vo volebnej centrále SaS. Ohľadne výsledku M. Kotlebu uviedol, že to treba rešpektovať, lebo volič rozhodol.

3:00
Slovensku hrozí pri jeho predsedníctve v Rade Európskej únie hanba, ak sa skutočne do parlamentu dostanú strany Mariana Kotlebu a Borisa Kollára. Myslí si to František Šebej z Mosta-Híd.

2:57
Slovensko prvýkrát zažije, že budú v parlamente fašisti, tvrdí Igor Matovič.


2:55
Hodnotenie predsedu SNS Andreja Danka


2:49
Prvý exit poll Igora Matoviča prekvapil.

2:43
Strana Smer-SD si naďalej drží vedúcu pozíciu v sobotňajších parlamentných voľbách. Po sčítaní 35,4 % okrskov dosahuje 29,72 % hlasov voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V poradí druhá je už strana SaS s 10,51 % a prvú trojku uzatvára hnutie OĽaNO-NOVA s 10,48 %. Kreslá v parlamente získala aj SNS s 9,09 %, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s 8,45 %, Sme Rodina - Boris Kollár so 6,56 %, Most-Híd s 5,98 %, #Sieť s 5,52 % a KDH má aktuálne 5,23 %.

Po sčítaní 2122 z 5993 okrskov dosahuje volebná účasť 59,69 %.

2:41
Reakcia D. Jarjabka


2:38
Predstavitelia KDH už túto noc žiaden mediálny výstup neposkytnú. Predsedníctvo hnutia odhlasovalo, že sa zíde o 9.30 h ráno a dovtedy neposkytne žiadne stanovisko.

2:34
"Chcem sa poďakovať všetkým občanom SR, ktorí dnes prišli voliť," povedal líder Siete Radoslav Procházka. Zároveň dodal, že hodnotenie volieb si plánujú na pondelok, kedy zasadne predsedníctvo strany.

2:31
Budúcnosť strany Sloboda a Solidarita (SaS) teraz vyzerá podľa predsedu jej poslaneckého klubu Martina Poliačika pomerne dobre. "Vrátili sme sa v zásade na pozíciu po voľbách z roku 2010. Predpokladám, že ak nám teraz Štatistický úrad (ŠÚ) SR ukazuje 9 až 10 % po zarátaní malých okrskov, tak až bude zarátaná Bratislava a Košice môžeme ešte porásť," komentoval predbežné výsledky Poliačik necelé dve hodiny po polnoci, keď ŠÚ SR mal sčítaných 12,58 % volebných okrskov.

2:27
Zodpovednosť pri zostavovaní budúcej koalície poprial politickým lídrom minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pri odchode z centrály Smeru-SD.

Na Slovensku sa v sobotu 5. marca 2016 uskutočnili parlamentné voľby, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 23 politických strán. Na snímke šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák odchádza z centrály Smeru-SD, 6. marca 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


"Zdá sa, že sa do parlamentu dostanú neštandardné strany, ktoré nám skomplikujú vnímanie Slovenska v Európe," ohodnotil aktuálne priebežné výsledky, na základe ktorých bude v Národnej rade SR aj Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a Sme rodina – Boris Kollár.

2:15


2:07
Na volebné výsledky čaká aj Slovenská národná strana.

Hrdo a s pokorou čakáme na oficiálne výsledky.

Posted by Slovenská národná strana on Saturday, March 5, 2016


1:56
Po sčítaní takmer pätiny okrskov dosahuje volebná účasť 59,35 %. Priebežným víťazom je po spočítaní 18,5 % okrskov naďalej strana Smer-SD so ziskom 30,51 %. Nasleduje hnutiu OĽaNO-NOVA s 10,34 % hlasov voličov, tretia je SaS pri podiele 9,91 %. Nasleduje SNS s 9,41 %, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko s 8,62 % a Sme rodina – Boris Kollár so 6,46 %. Brány parlamentu by prekročila aj #Sieť s 5,6 %, Most-Híd s 5,55 % a KDH s 5,27 %.

1:38
Pozrite si reakcie politikov zo strany Sloboda a Solidarita.

Reakcia Richarda Sulíka:


Reakcia Ľubomíra Galka:


Reakcia Martina Klusa:


1:22
Pozrite sa ako mapovali volebné dianie fotoreportéri TASR, ktorí sa momentálne nachádzajú v centrále Smeru-SD.

1:17
Po zrátaní desatiny okrskov stúpa počet strán v parlamente. Smer-SD získal 30,94 % hlasov voličov, OĽaNO-NOVA 10,14 % a prvú trojku uzatvára SaS s 9,74 %.

1:14
Smer-SD sa podľa ministra obrany Martina Glváča vyjadrí k výsledkom volieb až po reálnych výsledkoch zo Štatistického úradu SR. "Nie je to dobrý signál a budeme sa s ním musieť určite vyrovnať," poznamenal na margo toho, že by brány Národnej rady SR prekročila tiež strana Mariana Kotlebu.

1:06
Prioritou strany Sme rodina - Boris Kollár je podporiť pravicovú vládu. Povedal to v reakcii na priebežné volebné výsledky Boris Kollár vo volebnej centrále.


1:03
Strana Smer-SD zatiaľ vedie v počte získaných hlasov voličov. Po spočítaní 5,25 % okrskov získal v sobotných (5.3.) parlamentných voľbách 31,56 % hlasov.

1:01
Ak sa KDH nedostane do parlamentu, podpredseda hnutia Pavol Zajac je pripravený vyvodiť voči sebe politickú zodpovednosť. Uviedol to dnes pre TASR s tým, že ak sa KDH nedostane do parlamentu, musí prísť radikálna sebareflexia.

0:55
Takto reagovali členovia strany SaS na predbežné výsledky volieb.

SME SILNÝ TÍM, SME PRIPRAVENÍ PREVZIAŤ ZODPOVEDNOSŤ

Posted by Richard Sulik on Samstag, 5. März 2016


0:49
Predsedu strany SaS Richarda Sulíka odviezli okolo polnoci na pohotovosť. Pri otváraní fľaše šampanského si totiž šabľou poranil ruku. Informáciu priniesla televízia TA3. "Porezal som sa na fľaši, to sa stáva. Poďte, ideme naspäť do liberálneho domu," vyjadril sa Richard Sulík pre Plus JEDEN DEŇ po ošetrení na pohotovosti.
Na snímke predseda SaS Richard Sulík sa vracia do Liberálneho domu z nemocnice, kde mu ošetrili porezanú ruku 6.marca 2016 v Bratislave. K poraneniu došlo pri otváraní šampanského šabľou.
Foto: TASR/Jakub Kotian


0:44
Ján Figeľ výsledok exit pollu komentovať nechcel, želá si lepší výsledok.


0:40
Tieto parlamentné voľby ukážu, že musí prísť na politickej scéne ku generačnej zmene a odísť z nej musia ľudia, ktorí sú tu 26 rokov, pretože nadutosť politikov ľudí nahnevala. Vyhlásil to ako reakciu na výsledky exit pollu predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko (vľavo) počas tlačovej konferencie v centrále strany počas volebnej noci v Bratislave 6. marca 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


0:37
Po sčítaní prvých 136 okrskov dosahuje volebná účasť 58,4 percenta. Brány parlamentu prekročilo zatiaľ okrem Smer-SD ďalších sedem strán. Po spočítaní 2,26 percenta okrskov získal v parlamentných voľbách najsilnejší Smer-SD 34,49 percenta hlasov voličov.

0:23
Po spočítaní 1,26 percenta okrskov získal vo voľbách Smer-SD 36,52 percenta hlasov voličov. Brány parlamentu prekročilo zatiaľ aj ďalších šesť strany. Na druhom mieste skončila SNS s 10 percentami.

0:15
Pozrite si záznam z tlačovej konferencie Slovenskej národnej stran po zverejnení prvých predbežných odhadov výsledkov volieb do Národnej rady SR.


0:10
Strana Sloboda a Solidarita (SaS)
nie je stranou na jedno volebné obdobie. Uviedol to dnes na tlačovej besede približne hodinu po zatvorení volebných miestností v Liberálnom dome v Bratislave šéf strany Richard Sulík.
Na snímke zľava Lucia Nicholsonová, podpredsedníčka strany Anna Kiššová, predseda SaS Richard Sulík, Martin Poliačik a Jozef Mihál počas tlačovej konferencie strany Sloboda a solidarita počas volebnej noci v Liberálnom dome, 5. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Jakub Kotian


5. marca 2016



23:57
Štatistický úrad spočítava hlasy voličov. Prvé čísla už začínajú nabiehať. Sledujte ich priamo TU.

23:56
"Karty sú rozdané, treba pár hodín počkať. Bolo by príliš trúfalé zostavovať vládu pred oficiálnymi výsledkami. Považoval by som to za prejav veľkej pýchy," povedal pre RTVS Daniel Lipšic vo volebnej centrále strany OĽaNO-NOVA. Zároveň tiež označil výsledok Mariana Kotlebu za prejav frustrácie voličov.

23:50
Predseda SNS Andrej Danko reagoval na prvé výsledky z exit pollov. "Mojím cieľom bolo dostať SNS do parlamentu," uviedol Danko pre RTVS.
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie v centrále strany počas volebnej noci v Bratislave 6. marca 2016
Foto: TASR/Andrej Galica


23:44
Ľudová strana Naše Slovensko a ani jej predseda Marian Kotleba, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, sa k predbežným výsledkom parlamentných volieb nebude vyjadrovať. "Počkáme si až na oficiálne výsledky. Takže najskôr ráno," uviedol podpredseda strany Rastislav Schlosár.

23:41
"Je to prekvapenie. Tak ako my, aj Marian Kotleba je veľké prekvapenie," konštatoval Boris Kollár pre Markízu. Zároveň upozornil, že jeho predkovia umierali v koncentračných táboroch a nevie si predstaviť spolupracovať s niekým, kto podporuje Tisov režim.

23:34
Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár (vpravo) počas tlačovej konferencie po zverejnení prvých predbežných odhadov výsledkov volieb do Národnej rady SR.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


23:23
Voličské preukazy využili na odovzdanie hlasu v dnešných voľbách aj účastníci 21. ročníka duchovného podujatia Sme Pozvaní K milosrdenstvu, ktoré sa koná počas tohto víkendu v športovej hale v Čadci.

23:21
Pozrite si vstup redaktora Tablet.TV Juraja Šimka z centrály SNS:


23:20
Priebeh dnešných volieb do Národnej rady SR
bol pokojný a bez vážnych incidentov. Skonštatoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

23:17
Do centrály SNS prišiel predseda strany Andrej Danko.




23:08
Strana #Sieť je nemilo prekvapená z výsledkov exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus. V ňom sa so 6,7 percentami umiestnila za Kotlebovou stranou so 6,8 percentami. "Zatiaľ sa ukazuje, že ľudia si asi volili radikálnu zmenu. Takýto výsledok asi nečakal nikto," povedal na krátkom brífingu vo volebnej centrále podpredseda strany Andrej Hrnčiar.
Na snímke prvý podpredseda strany #Sieť Andrej Hrnčiar v centrále strany počas volebnej noci po voľbách do Národnej rady SR v Bratislave 5. marca 2016
Foto: TASR/Michal Svítok


23:01
Predseda Mosta-Híd Béla Bugár verí, že sa exit polly mýlia a skutočné výsledky volieb budú iné. "Nemyslím si, že takéto zloženie parlamentu by bolo prospešné pre Slovensko, pre jeho smerovanie a charakter," povedal na tlačovej konferencii po zverejnení prvých exit pollov. V exit polle zverejnenom v televízii Markíza dosiahol Most-Híd výsledok 7,3 percenta, čo by znamenalo 12 mandátov.


22:57
Výsledok je veľmi dobrý, ale zatiaľ netrpím radosťou. Reagoval po zverejnení výsledkov exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, líder OľaNO-NOVA Igor Matovič. Hnutie podľa prieskumu získalo 11,2 percenta. "Nič nám dobrý výsledok nepomôže, ak Kotleba spôsobí, že nám bude vládnuť Smer," podotkol Matovič.
Na snímke líder hnutia OĽaNO - NOVA Igor Matovič vo volebnej centrále počas volebnej noci v Bratislave 5. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Miroslav Košírer


22:55
Líder KDH Ján Figeľ výsledok exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, komentovať nechce. Ako však uviedol na tlačovej konferencii, želá si, aby KDH malo viac ako päť percent, ktoré ukázal prieskum.

22:52
Je to veľmi zlý výsledok pre SDKÚ-DS, je to niečo, čo sme nečakali, keď sme robili kampaň. Takto zareagoval Pavol Frešo na exit poll agentúry Focus zverejnený televíziou Markíza, podľa ktorého by strana v parlamentných voľbách získala 0,8 percenta hlasov.
Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo sleduje v centrále strany prvé odhady výsledkov volieb do Národnej rady SR.
Foto: TASR/Martin Palkovič


22:45
Predseda strany SIEŤ R. Procházka:


22:44
Takto sa po zatvorení volebných miestností vyjadril podpredseda SNS J. Paška:


22:41
Výsledky exit pollu agentúry Focus pre TV Markízu priniesli prvé volebné prekvapenia. Podľa komentátora Juraja Hrabka však nie sú smerodajné. Čísla sa môžu meniť najmä pri stranách na hranici zvoliteľnosti.

Podľa Hrabka by takéto výsledky značne skomplikovali povolebné rokovania. Problematickou stranou ostáva Ľudová strana Naše Slovensko s viac než šiestimi percentami. Hrabko tvrdí, že všetko závisí od počtu mandátov, z ktorých množstvo prepadne.

22:39
Pätovú situáciu po sčítaní hlasov v sobotňajších parlamentných voľbách očakáva predseda Smeru-SD Robert Fico. "Veľký "mišmaš" a obrovský počet politických strán v parlamente, to je môj odhad," uviedol po príchode novinárom. Na otázku, ako dopadne Smer-SD, reagoval "uvidíme".

Do centrály na Súmračnej ulici v Bratislave prišiel spoločne s podpredsedom strany Robertom Kaliňákom niečo pred 21.45 hodinou.
Na Slovensku sa v sobotu 5. marca 2016 uskutočnili voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 23 politických strán. Na snímke uprostred predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico prichádza do volebnej centrály strany počas volebnej noci. Vpravo podpredseda strany Robert Kaliňák.
Foto: TASR/Martin Baumann


22:37
Richard Sulík takéto výsledky, ako sú podľa exit pollu, nečakal ani omylom. "Vnímame to ako silný záväzok," uviedol pre Markízu. Zároveň deklaroval, že ak sa strana M. Kotlebu dostane do parlamentu, určite s nimi nepôjdu do vlády.
Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas volebnej noci v priestoroch Liberálneho domu v Bratislave 5. marca 2016.
Foto: TASR/Jakub Kotian


22:36
Ak sa Marian Kotleba a jeho Ľudová strana Naše Slovensko dostane do parlamentu, bude to výsledok strašenia migrantmi, ktoré posledné mesiace predvádzal vládny Smer-SD. Myslí si to podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon.

22:30
Na základe výsledkov exit pollu Katedry politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne by sa do parlamentu dostalo osem politických strán.

Takéto výsledky namerali:
Smer-SD: 31,58
#Sieť: 11,66 %,
SNS: 7,38 %,
OĽaNO-NOVA: 7,15 %,
Most-Híd: 7,14 %,
KDH: 6,15 %,
SaS: 5,34 %,
Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko: 5,12 %

Nad 3 % získali strany SMK a Sme rodina – Boris Kollár. Žiadna ďalšia politická strana viac ako 3 % pravdepodobne nezískala.



22:29
V bratislavskom väzení - Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby bola v dnešných parlamentných voľbách 8,23-percentná účasť.

22:26
Hnutie KDH je štandardným politickým subjektom a ja som priateľ parlamentnej demokracie. Vyhlásil to dnes šéf strany Občania SR Alojz Hlina, ktorý v týchto voľbách kandidoval vo farbách KDH. Po príchode na volebnú centrálu kresťanských demokratov však novinárom priznal, že účasť na kandidátke hnutia musel v kampani vysvetľovať.

"Vyčítali mi to. Mám o tretinu kratší jazyk, koľko som to vysvetľoval. Snažil som sa argumentovať tým, že KDH je štandardnou politickou stranou a ja som priateľ parlamentnej demokracie. Ľudia začínajú hľadať excesy, nezvládame štandardnú politiku, a preto v týchto voľbách kandiduje niekoľko excesov, pričom majú našliapnuté na celkom dobrý výsledok. Ide z toho strach a obava," priznal Hlina.

22:25
Nie je podstatný náš výsledok. Ak Smer-SD nebude v budúcej vláde, tak to bude úspech. Vyhlásil to dnes líder hnutia OľaNO-NOVA Igor Matovič po príchode do centrály.

22:06
Víťazom dnešných parlamentných volieb sa podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, stala strana Smer-SD so ziskom 27,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila SaS s 13,3 percentami, prvú trojku uzatvára OĽaNO-NOVA s 11,2 percentami. Pozrite si prvé výsledky.

Foto: Agentúra Focus pre TV Markíza


Exit poll markiza 1
Foto: Agentúra Focus pre TV Markíza


Exti poll markiza
Foto: Agentúra Focus pre TV Markíza


Exit poll Markíza
Foto: Agentúra Focus pre TV Markíza

22:00
Parlamentné voľby 2016 sa oficiálne skončili. Začína sa sčítavanie hlasov.

21:51
Vo všetkých troch bratislavských mestských častiach za Dunajom boli dnešné parlamentné voľby pokojné. V okrskoch v Rusovciach, Jarovciach a Čunove dnes volili viac ako dve tretiny oprávnených voličov.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


21:47
Priebeh dnešných parlamentných volieb monitorovali členovia okresnej volebnej komisie v Žiari nad Hronom aj v teréne. Ako priblížil predseda komisie Michal Žurav, navštívili mestá a obce vo všetkých troch okresoch, ktoré pod žiarsku komisiu spadajú.

21:30
Práve sa začalo vysielanie z volebného štúdia Tablet.TV. Kliknite si na LIVE STREAM.


21:24
Obrovský nápor voličov zaznamenáva vďaka svetovému poháru v Jasnej obec Demänovská Dolina. S voličským preukazom tu volilo už viac ako 1000 ľudí, pričom zoznam oprávnených voličov obsahuje menej ako 300 mien obyvateľov obce.
Na snímke voliči čakajú na preukázanie totožnosti vo volebnej miestnosti v obci Demänovská Dolina vo voľbách do Národnej rady SR, 5. marca 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko


21:21
Podstatné je, aby Slovensko malo dobrý výsledok a malo šancu na stabilnú a zodpovednú politiku, lebo má veľa domácich aj zahraničných úloh. Po príchode do volebnej centrály KDH to dnes vyhlásil líder hnutia Ján Figeľ.
Ján Figeľ v centrále strany KDH počas volebnej noci 5. marca 2016.
Foto: Tablet.TV


21:12
Foto: Tablet.TV


Štáb Tablet.TV vám prinesie živý prenos aj z centrály Slovenskej národnej strany. Začíname už o chvíľu.

Foto: Tablet.TV


21:03
Štáb Tablet.TV práve dorazil do centrály strany Smer-SD, odkiaľ vám bude sprostredkovávať aktuálne informácie. Sledujte aj naše živé vysielanie. ZAČÍNAME O POL DESIATEJ.
Foto: Tablet.TV


21:00
Začala sa posledná hodina parlamentných volieb.

20:50
Do volebnej centrály mimoparlamentnej #Siete sa akreditovalo 92 novinárov. Mnoho je aj zo zahraničia. Dianie tu chcú mapovať novinári z agentúry ČTK, Thomson Reuters či AFP. Prišli aj redaktori z MF Dnes, českých Hospodářskych novín, BBC News, Financial Times i ORF rádia. TASR to povedala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

20:42
Obec Bohdanovce pri Košiciach riadia zväčša ženy. Rovnaké je i zloženie dnešnej okrskovej volebnej komisie. Z trinástich členov sú iba štyria muži.

20:34
Štáb Tablet.TV sa nachádza v centrále strany Most-Híd. Od 22:00 môžete nazrieť do piatich volebných centrál.
Foto: Tablet.TV


20:15
V Prešove sa parlamentných volieb môžu zúčastniť voliči bez trvalého pobytu na konkrétnej ulici vo volebnom okrsku číslo 39. Je ich vyše 2000.
Príprava volebnej miestnosti pre voľby do Národnej rady SR 2016.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


20:12
V malej liptovskej obci Ižipovce odvolila približne tretina voličov. Záujem o voľby má aj miestny dôchodca Ján, ktorý nevynechá žiadne voľby.

20:10
V jednej z volebných miestností v Senci vypadla dnes poobede elektrina. Aby nebol narušený priebeh parlamentných volieb ani vo večerných hodinách, na pomoc prišli hasiči s elektrickým agregátom.

20:07
V Kapušianskych Kľačanoch dnes Okresná volebná komisia (OVK) preverovala podozrenie z porušenia zákona. Počas kontroly sa však nič závažné nezistilo. OVK dostala informáciu, že sa v zemplínskej obci rozdávajú zakrúžkované hlasovacie lístky.
Na snímke hlasovacie lístky vo voľbách do Národnej rady SR.
Foto: TASR - Edmund Örzsik


20:00
Do konca volieb ostávajú dve hodiny. Volebné miestnosti sa zatvoria o 22.00 h.

19:58
Vo zvolenskom okrsku so zapísanými bezdomovcami zatiaľ zaevidovali polovicu voličov. Údaj však skresľuje približne 400 ľudí bez domova, ktorí sa pohybujú v meste.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


19:51
V južných okresoch Trnavského kraja je priebeh volieb naďalej pokojný. "Naďalej sme nezaznamenaali žiadne nedostatky, nálada voličov je dobrá," konštatovala predsedníčka Okresnej volebnej komisie Zuzana Fudová.

19:46
Napriek tomu, že dnes spečatili svoju lásku sobášom, tak si našli čas, aby odvolili. Mladomanželia Rusnákovci z Košíc odovzdali svoj hlas vo volebnom okrsku v Starom Smokovci.



19:39
Voľby na najväčšom rimavskosobotskom sídlisku Západ zatiaľ prebiehajú pokojne a bez problémov, pričom účasť vo večerných hodinách vzrastá.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/Martin Baumann


19:35
Pokojný priebeh majú voľby aj v Jesenskom, ktoré je najmenšou obcou Levického okresu i Nitrianskeho kraja. Celkovo je tu 41 oprávnených voličov, ktorí postupne prichádzajú odovzdať svoj hlas.

19:31
NEDOSTATOK LÍSTKOV
Volebná účasť vo Vysokých Tatrách je veľká, najmä vďaka množstvu turistov. V Starom Smokovci museli vo večerných hodinách riešiť problém s nedostatkom hlasovacích lístkov. Okrsok v Starom Smokovci má 600 oprávnených voličov.

19:26
Pokojný priebeh dnešných parlamentných volieb bez vážnejších problémov hlásia okresné volebné komisie v Košickom kraji. Účasť voličov je priebežná a štandardná, podľa očakávaní by mohla byť celkovo nadpolovičná.
Na snímke vpravo hospitalizovaný pacient vhadzuje obálku do prenosnej urny vo volebnej miestnosti v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach počas volieb do Národnej rady SR 5. marca 2016.
Foto: TASR/František Iván

19:20
S prenosnou volebnou urnou dnes členovia okrskovej volebnej komisie v Prochote (okres Žiar nad Hronom) zavítali aj do miestneho Zariadenia sociálnych služieb Jesienka. V Prochote prebiehajú voľby pokojne, volebná miestnosť je tu zriadená v hasičskej zbrojnici.
Na snímke seniorka zo Zariadenia sociálnych služieb Jesienka v Prochote počas dnešných volieb 5. marca 2016.
Foto: TASR/Jana Vodnáková


19:11
V najväčšom zdravotníckom zariadení na Slovensku – Univerzitnej nemocnici Bratislava sa voľby už skončili. Pred 18.00 h to oznámila hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. "Zapojilo sa do nich 177 ľudí, najmä hospitalizovaní pacienti. Volili aj službukonajúci zamestnanci,“ informovala hovorkyňa. Podmienkou bol platný voličský preukaz alebo totožný volebný okrsok.

19:09
Problémy nezaznamenali ani v okrese Čadca, v ktorom majú voliči k dispozícii 80 okrskov. Podľa zapisovateľky OVK Renáta Golisovej je volebná účasť pomerne vysoká. Bez problémov sú aj voľby v okresoch Martin a Turčianske Teplice, v ktorých je voličom k dispozícii 135 okrskov.

19:07
Na severozápade Slovenska sú voľby zatiaľ pokojné. TASR o tom informovali členovia Okresných volebných komisií (OVK) v Žiline, Martine a Čadci. Podľa predsedu OVK v Žiline Mariána Zajaca sú voľby v okresoch Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto pokojné. "Členovia komisie zmapovali počas dňa všetky tri okresy, v ktorých môžu voliči odovzdať hlas v 217 okrskoch," uviedol Zajac.

18:55
Na priebeh dnešných parlamentných volieb dohliada aj šesť členov pozorovateľskej misie Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva. Misia venuje pozornosť implementácii nového slovenského zákona o voľbách a nezávislosti a vyváženosti mediálneho prostredia.

18:53
Obyvatelia Karlovej Vsi dnes môžu voľby do NR SR spojiť aj s hlasovaním v miestnom referende, ktoré sa týka systému parkovania a prevádzky herní.



Hlasovacie miestnosti pre referendum sa nachádzajú v tých istých budovách ako volebné miestnosti jednotlivých volebných okrskov.

Na snímke prebiehajúce referendum v Karlovej Vsi na tému rezidenčného parkovania a zakázania hazardu, ktoré sa koná súbežne s parlamentnými voľbami do Národnej rady SR v Bratislave 5. marca 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica

18:45
SVADOBNÝ AJ VOLEBNÝ DEŇ
Na snímke čerství manželia Rusnákovci z Košíc volia vo volebnej miestnosti v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách počas volieb do Národnej rady Slovenskej republiky vo Vysokých Tatrách 5. marca 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

18:42
V Nitre očakávajú vysokú účasť voličov.

18:41
V obci Šarovce v Levickom okrese musela okrsková volebná komisia riešiť problém s voličom, ktorý odmietol odovzdať nepoužité volebné lístky. Podľa slov podpredsedníčky komisie Judity Antalíkovej sa jej členovia snažia ľudí usmerňovať, aby vedeli, kam majú vhodiť svoj hlas a čo urobiť so zostávajúcimi lístkami. „Sú na to vyčlenené dve osoby, ktoré ľudí usmerňujú. Stalo sa nám, že jedna osoba bola tvrdohlavá, odmietla vložiť nepoužité listiny do urny a vzala si ich so sebou. Ale nejde o nič vážne, urobil sa zápis a voľby pokračujú ďalej,“ uviedla Antalíková.

18:33
Parlamentné voľby na Šariši prebiehajú bez problémov.

18:30
Sú situácie, keď má človek väčšiu motiváciu ísť voliť, tak ako dnes. Po svojom hlasovaní vo voľbách do NR SR to pre TASR uviedol Frédéric Miskiewicz, Slovák s francúzskymi koreňmi.



18:25
Kúpeľní hostia, ktorí sú na pobytoch v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany nezabudli a vybavili si pred nástupom voličské preukazy.

18:04
V Terchovej volila aj najstaršia obyvateľka, 96-ročná Anna Halasová.



18:03
Za svojich favoritov dnes hlasujú vo voľbách aj obyvatelia Nechválovej Polianky v Humenskom okrese. V rusínskej obci zaznamenali počas predošlých volieb vysokú voličskú účasť blížiacu sa k hranici 100 percent.


18:02
Do Považskej Bystrice pricestovala Majerčíková ako najlepšia hráčka celej súťaže, keď doteraz neprehrala ani jeden zápas. Po voľbách na Považí však utrpela prvú porážku.

Najlepšia hráčka ženskej stolnotenisovej extraligy Viera Majerčíková z Dunajskej Stredy si uplatnila volebné právo vo volebnom okrsku číslo 7 v Základnej škole Stred v Považskej Bystrici 5. marca 2016.
Foto: TASR/Milan Podmaník


17:35
Pre 54 voličov 15-členná komisia
Jeden zo 40 volebných okrskov v rámci mesta Zvolen má nielen veľkú komisiu, ale aj históriu.

17:27
Po zápase odvolil aj futbalista druholigových Borčíc.

Na snímke vpravo futbalista a hráč druholigového klubu FK Iskra Borčice Patrik Mačina vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR vo volebnej miestnosti v Borčiciach 5. marca 2016.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa



17:26
Na Spiši je priebeh volieb zatiaľ bezproblémový.

17:24
29 VOLIČOV
V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici dnes odvolilo 29 pacientov, lekárov či iný zdravotnícky personál, ktorí prišli do dočasne zriadenej volebnej miestnosti.

17:23
VYSOKÁ ÚČASŤ V BRATISLAVE
V Bratislave hlásia dobrú účasť, v Novom Meste pridávali i plenty. "Prichádza veľa ľudí a tvoria sa rady," tvrdí i hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Z doterajšej volebnej účasti prekvapení sú prekvapení aj v Rači a Vajnoroch.

17:09
V obci Jarovnice v Sabinovskom okrese, kde žije najpočetnejšia rómska komunita na Slovensku, prišlo dnes predpoludním k volebným urnám málo voličov.



17:07
O voľby v okrsku na handlovskej bani nie je veľký záujem.

16:56
Predĺženie hlasovania v Chorvátskom Grobe moratórium neovplyvní. To by sa podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán predlžovalo v prípade, ak by prišlo k zdržaniu o niekoľko hodín a vo väčšom počet volebných miestností.


16:55
Do volebných miestností v okolí Jasnej museli dodať hlasovacie lístky.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Edmund Örzsik

16:54
V jednom z okrskov na Základnej škole Dudova v bratislavskej Petržalke sedí aj jedna z najstarších členiek volebnej komisie na Slovensku.

16:53
Parlamentné voľby v Pezinku prebiehajú podľa tunajších volebných komisií veľmi pokojne. Prekvapenie však vyvolal prípad staršej ženy, ktorá sa domáhala ďalšej volebnej miestnosti, kde malo prebiehať údajné referendum o zákaze hracích automatov na území mesta

16:40
FOLKLÓR VOLÍ
Členka folklórneho spevokolu Neväzda Gizely Samsonovej a člen Hornozemského husárskeho oddielu, ktorého veliteľom je Ferenc Sámson s hlasovacími lístkami vo volebnej miestnosti počas volieb do Národnej rady SR v obci Iža okres Komárno 5. marca 2016.
Foto: TASR/Milan Drozd


16:37
Vo voličských zoznamoch mesta Turčianske Teplice je zapísaných 5329 ľudí. Hlasujú v siedmich okrskoch. Aj tam voľby majú pokojný priebeh.

16:35
V Karlovej Vsi volia aj vysokoškoláci z Mlynskej doliny.

16:28
NADPRIEMERNÝ LUNIK IX.
Účasť na dnešných voľbách do Národnej rady SR je na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach viditeľne vyššia ako pri minulých voľbách do Európskeho parlamentu alebo pri krajských voľbách.



16:19
Svoje volebné právo dnes dopoludnia využila aj druhá najstaršia obyvateľka Nitry, 102-ročná Mária Korecová. Švagriná kardinála Korca volila v druhom volebnom obvode v Starom meste.



16:18
V okrsku na majeri Želobudza, ktorý patrí pod obec Dúbravy v okrese Detva, odvolilo do 12. hodiny asi 15 percent občanov. Ako uviedol predseda okrskovej volebnej komisie č. 2 Pavel Pleva, očakávajú, že najviac ľudí príde k urne podvečer. Väčšia časť voličov tohto malého okrsku pochádza z asi kilometer vzdialenej časti Hradná.

Na snímke volebná miestnosť v jednom z bytov v Dúbravách v časti Želobudza v okrese Zvolen vo voľbách do Národnej rady SR v sobotu 5. marca 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Zaujímavosťou je, že tento okrsok sídli v prázdnom byte bytového domu, ktorý tu kedysi postavilo družstvo pre svojich zamestnancov.

16:16
Dnešné voľby do Národnej rady SR sú v obci Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava poznačené spomienkou na udalosti spred štyroch rokov. Počas parlamentných volieb 10. marca 2012 hrad Krásna Hôrka zachvátil požiar. Aj preto ho dnes symbolicky strážia dobrovoľní hasiči.

15:58
PRE KOMISIE



Do 71 okrskových volebných komisií v Nitre rozvezú v deň volieb do Národnej rady SR členovia stravovacej komisie 989 obedov a rovnaký počet večerí. Na obed je pripravený rezeň so šalátom a na večeru bageta.

Na snímke stravovacia komisia nakladá obedy pre členov okrskových volebných komisií. Nitra, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Henrich Mišovič

15:57
PREDĹŽENÉ HLASOVANIE
V obci Chorvátsky Grob otvorili volebnú miestnosť na obecnom úrade až o 7.15 h. Z tohto dôvodu bude hlasovanie v parlamentných voľbách, v okrsku číslo 1, predĺžené až do 22.15 h.

15:55
JUBILANTKA
Svoj hlas v parlamentných voľbách dnes dopoludnia odovzdala v Nových Zámkoch Helena Žilinská. Bývalá učiteľka práve dnes oslavuje svoje 100. narodeniny.

15:53
Parlamentné voľby na Horehroní majú zatiaľ bezproblémový priebeh. Pre TASR to konštatoval zapisovateľ okresnej volebnej komisie Peter Štefančík, vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Brezne.

15:45
Záujem zo strany chatárov i miestnych obyvateľov o dnešné voľby do Národnej rady SR zaznamenáva miestna volebná komisia, ktorá sídli na turistickej chate Cerová v Cerovej - časti Radobice v okrese Prievidza.

15:42
Ženích Ondrej Šulc (vpravo) a nevesta Petra Schönová dnes spečatili svoju voľbu aj za plentou. V Dubnici nad Váhom hodili obálky s hlasovacími lístkami do volebnej urny. Pozrite si fotky a video:





15:26
SŤAŽOVALI SA
So sťažnosťou na vylepovanie plagátov istej politickej strany a ich roznášaním do schránok počas volebného moratória sa dnes obrátili voliči na Okresnú volebnú komisiu v Banskej Bystrici.

15:25
Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky majú zatiaľ na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne pokojný priebeh. Výnimkou bol dopoludňajší incident v Považskej Bystrici, kde chcel člen komisie zabrániť voličovi v roztrhaní nepoužitých hlasovacích lístkov.

15:24
Svoj hlas v parlamentných voľbách môžu počas dnešného dňa odovzdať aj obvinení a odsúdení, ktorí sa nachádzajú v nitrianskej väznici. Podľa skúseností z predchádzajúcich rokov má záujem voliť zhruba päť percent obvinených a odsúdených z nitrianskej väznice, tohtoročná účasť sa javí vyššia o jedno, maximálne dve percentá.

15:08
CHCÚ NEPOUŽITÉ HLASOVACIE LÍSTKY
Mnohí voliči sú ochotní zaplatiť pokutu vo výške 33 eur, aby si mohli so sebou domov zobrať nepoužité hlasovacie lístky. Informovala o tom televízia TA3. "Je úlohou okrskových komisií upozorniť občanov, aby takúto činnosť nerobili," reagoval pre televíziu predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Volič je povinný odložiť nepoužité hlasovacie lístky alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

14:57
O voľby zo zahraničia požiadalo Mestský úrad v Martine 276 ľudí, čo je oproti voľbám v roku 2012 nárast o 184 žiadostí. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

14:42
V obci Poproč, ktorá je s 18 zapísanými voličmi najmenším volebným okrskom v okresoch Rimavská Sobota a Revúca, je zatiaľ účasť vo voľbách nízka, uviedol Richard Bálint, predseda okrskovej volebnej komisie. Parlamentné voľby podľa neho doposiaľ prebiehajú pokojne a nevyskytol sa žiadny problém.

Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR, 5. marca 2016 v Poproči, okres Rimavská Sobota.
Foto: TASR/Branislav Caban
"Doteraz prišlo voliť len málo voličov. Verím, že do desiatej večer sa to zmení. Skôr by som povedal, že možno väčšina príde až v popoludňajších hodinách, lebo ľudia majú pravdepodobne doma ešte nejakú prácu," povedal predseda s tým, že prvý občan v Poproči odvolil ihneď po otvorení volebnej miestnosti.

14:36
Svoj hlas v parlamentných voľbách dnes dopoludnia odovzdala v Nových Zámkoch Helena Žilinská. Bývalá učiteľka práve dnes oslavuje svoje 100. narodeniny. Od novembra 2013 žije v Zariadení sociálnych služieb Vek nádeje v Nových Zámkoch.

14:31
Pozrite si video z volieb s prenosnou urnou v rómskej osade v Trebišove:



14:27
VO VÄZENSKEJ NEMOCNICI NEUMOŽNILI VOLIŤ 23 VÄZŇOM
V Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne sa na dnešných voľbách do Národnej rady SR zúčastnilo desať obvinených a odsúdených.

Oprávnenie voliť nemá sedem cudzincov, jeden nespôsobilý na právne úkony a 41 odsúdených, ktorí boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin. "Všetci obvinení a odsúdení boli včas poučení o práve voliť a informovali sme ich, že si môžu dať poslať voličský preukaz," zdôraznil Chrenka.

14:18
Pozrite si fotografie z najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku:



14:16
Odvolené už majú niektorí pacienti i personál z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Zhodujú sa v tom, že voliť je potrebné a každý hlas je v parlamentných voľbách dôležitý.

"Mám 24-hodinovú službu a chcem si splniť svoju občiansku povinnosť. Pretože viem, že každý jeden hlas v týchto voľbách je rozhodujúci," povedala Ľubica Gašparíková, ktorá pracuje na Rádiodiagnostickej klinike na bratislavských Kramároch.

14:11
VOLEBNÝ TANEC
K volebnej účasti pred voľbami vyzývali rôzne občianske iniciatívy, okrem iných aj NJBNT! Skupina mladých dnes v rámci iniciatívy pred členmi volebnej komisie v Bratislave aj netradične zatancovala.

Najväčšia výtržnosť volieb 2016!

Najväčšia výtržnosť volieb 2016!Tak toto tu ešte počas volieb nebolo #NJBNT!Ďakujeme tanečníkom z mondance.sk

Posted by NJBNT on Samstag, 5. März 2016


14:05
V zásade bezproblémový priebeh volieb hlásia okresné volebné komisie v Košiciach a okolí. "Zatiaľ sme riešili bežné podnety, obyvatelia sa dopytujú, v ktorom okrsku majú voliť, niektorí majú problémy s občianskymi preukazmi, so zapísaným trvalým pobytom, resp. nemajú trvalý pobyt na Slovensku," uviedol pre TASR predseda okresnej volebnej komisie v Košiciach Roman Frnčo. V Košiciach je 197 volebných okrskov.

14:03
Až 1702 ľudí bez domova je zapísaných v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Dudova v bratislavskej Petržalke. Predseda okrskovej volebnej komisie Martin Petráš hovorí, že tak evidujú najviac bezdomovcov z celého Slovenska. A tí dnes skutočne voliť aj chodia.

"Je pre nás potešujúce, že aj takí ľudia sa rozhodujú k voľbe a dnes okolo poludnia ich tu bolo relatívne dosť veľa, až nad naše očakávania. To nás prekvapilo," povedal pre TASR Petráš. Podotkol však, že všeobecne možno vnímať zvýšený záujem ľudí o voľbu v parlamentných voľbách.

13:52
Okresná volebná komisia v Považskej Bystrici riešila incident vo volebnom okrsku číslo 6 v Základnej škole Stred v Považskej Bystrici. Člen okrskovej volebnej komisie tam zabránil voličke v roztrhaní nepoužitých hlasovacích lístkov.

13:40
V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 1340 metrov, volia predovšetkým turisti z celej republiky. Od rána je vo volebnom okrsku číslo 4 na Štrbskom Plese rušno.



13:33
PRED VOLEBNOU MIESTNOSŤOU ZOMREL MUŽ
Starší muž skonal dnes pred volebnou miestnosťou na bratislavskej Novohradskej ulici. Ako prvý na to upozornil portál Čas.sk

Sedemdesiatpäťročného muža sa na mieste pokúšali oživiť záchranári. "Žiaľ, neúspešne," uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

13:18
V Terchovej volila aj najstaršia obyvateľka obce, pozrite si video:



13:17
Voľby v severných okresoch Nitrianskeho kraja prebiehajú pokojne a bez problémov. Podľa slov zapisovateľky Okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzany Chudej nebol doteraz zaznamenaný žiadny podnet ani sťažnosť.

13:13
PODOZRENIE Z PORUŠENIA ZÁKONA
Polícia preveruje podozrenia z porušenia zákona o volebnej kampani v mestách Bytča a Rajec. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.

13:10
Predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi volil s manželkou v dopoludňajších hodinách v Dolných Salibách. Ako sa vyjadril, prišiel v dobrej nálade, s dobrým pocitom a v nádeji, že účasť bude vyššia ako v predchádzajúcich parlamentných voľbách.

12:44
V piatom žiarskom okrsku, v ktorom volia aj obyvatelia mesta s trvalým pobytom pod Kortínou, prebiehajú parlamentné voľby bez problémov. Potvrdila to predsedníčka okrskovej volebnej komisie Nela Borgulová.

12:43
Predseda strany #Sieť Radoslav Procházka si spolu s manželkou vybavil voličský preukaz a svoje hlasy vhodili dnes do volebnej urny na jednej zo základných škôl v Trnave.



Na programe majú Procházkovci rodinný obed a gratuláciu švagrovi k narodeninám. "Ja som si chcel vybojovať aj sledovanie filmu Kung-fu Panda 3, ale zatiaľ sme za to len my dvaja so synom Tadeášom, manželka s dcérou nie," povedal Procházka.

12:38
Pozrite si video, ako prebiehajú voľby do NR SR na košickom rómskom sídlisku Luník IX:



12:37
S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných parlamentných volieb, sa môžu občania obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR. Zamestnanci rezortu vnútra na nej poskytujú informácie týkajúce sa voličov, ich práv a povinností, organizačného zabezpečenia volieb a iné.

12:34
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Zverejnenie statusov na sociálnych sieťach, ktoré sa týkajú volieb, nie je porušením volebného moratória. Uviedol to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Moratórium platí dnes do uzavretia volebných miestností o 22.00 h.

12:32
Na krajnom východe Slovenska majú voľby doteraz bezproblémový priebeh. Pre TASR to potvrdili zástupcovia Okresných volebných komisií (OVK).

12:23
P. Frešo: Dnes je to o voličoch, moc nemajú žiadni politici ani médiá
Predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo si dnes zaspomínal na svoje školské časy. Voliť bol totiž v Základnej škole na Jelenej ulici v Bratislave, ktorú kedysi navštevoval. Pred novinárov predstúpil krátko po 11.00 h. "Rád som sa sem opäť vrátil," povedal.

12:17
Predseda SMK József Berényi prichádza s manželkou počas volieb do Národnej rady SR, v obci Dolné Saliby, okres Galanta 5. marca 2016.
Foto: TASR/Edmund Örzsik

12:15
Na snímke vpravo predseda strany #Sieť Radoslav Procházka s manželkou Katarínou si preberajú obálky s hlasovacími lístkami vo voľbách do Národnej rady SR vo volebnej miestnosti na Základnej škole Andreja Kubinu v Trnave v sobotu 5. marca 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

12:14
V miestnej hasičskej zbrojnici či miestnosti, ktorá je súčasťou pohostinstva v časti Solka, môžu dnes obyvatelia Nitrianskeho Pravna v okrese Prievidza odovzdať svoj hlas vo voľbách do Národnej rady SR.

"Vzhľadom na to, že tu máme postarších ľudí, ktorí nemôžu dochádzať do Pravna na voľby, tak na základe tohto sme zvolili túto miestnosť," ozrejmil výber volebného okrsku člen volebnej komisie v časti Solka Karol Dudáš.

12:12
V najmladšom slovenskom meste Turany v okrese Martin dosahuje volebná účasť podľa primátora Miroslava Blahušiaka dlhodobo okolo 55 až 60 percent, v závislosti od druhu volieb.



Doplnil, že dve volebné miestnosti v priestoroch mestského úradu a dve v kultúrnom centre v južnej časti mesta dnes môže využiť 3525 oprávnených voličov zo 4375 obyvateľov. "Poštou volilo 14 obyvateľov a bolo vydaných 56 hlasovacích preukazov. V komunálnych voľbách je to vyššia účasť, v parlamentných to zodpovedá celoštátnemu priemeru," povedal Blahušiak.

12:03
Predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič dnes volil v mieste svojho bydliska v Trnave spolu s manželkou a dvoma dcérami.

Matovič zatiaľ nevie odhadnúť výsledok volieb, ale verí, že dnešnou účasťou voliči Slovenska dobehnú rekordný rok 1998, kedy "sme sa chceli zbaviť Mečiara".

11:49
Pred obedom dnes stihol odvoliť aj zakladateľ hnutia NOVA Daniel Lipšic v sprievode svojich dvoch synov. Uviedol to na sociálnej sieti. Svoj hlas do urny vhodila aj predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová.

11:47
Svoje právo hlasovať v dnešných voľbách do Národnej rady SR využili aj klienti Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) v Rohožníku na Záhorí. Prostredníctvom prenosnej volebnej schránky sa na voľbách zúčastnilo 29 seniorov.

11:45
Na snímke predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo vhadzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Bratislave, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


11:42
V obci Babín v okrese Námestovo sa dnes v ranných hodinách pokúsil miestny občan odcudziť prenosnú volebnú urnu. Informáciu pre TASR potvrdil predseda okrskovej volebnej komisie Miloš Lipničan.

11:35
V prvých hodinách dnešných volieb do NR SR prišla svoje volebné právo prvýkrát naplniť 18-ročná Paulína Janíčková, jedna zo 167 prvovoličov v Malackách. Do volebnej miestnosti prišla s rodičmi.

Tohtoročná maturantka priznala, že cítila i trému. "Veľakrát som sprevádzala rodičov, no teraz už som toho bola aj ja priamou súčasťou," uviedla Paulína a priznala tiež, že na voľby prišla rozhodnutá.

11:29
K volebnej urne pristúpili aj väzni v Nitre, pozrite si fotogalériu.


11:07
Predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič s manželkou Pavlínou a deťmi vhadzujú obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Trnave, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


10:57
Volila i 101-ročná A. Ňachajová
Na snímke 101-ročná Anna Ňachajová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do prenosnej volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Zariadení pre seniorov Náruč, Veselá ulica 1 v Prešove 5. marca 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta


10:50
Pokojný priebeh majú voľby v obci Slanská Huta v okrese Košice okolie pri maďarských hraniciach. Dedina v prostredí Slanských vrchov s 240 obyvateľmi má volebnú miestnosť v Kultúrnom stredisku.

Ako prvá v obci odvolila 78-ročná Emília Kolesárová, babka herečky Jany Kavaschovej. "Nevynechala som voľby ani raz," povedala pre TASR. Hlasovanie vníma zodpovedne, do volebnej miestnosti má navyše z domu len pár desiatok metrov. Svojho favorita vo voľbách mala vybratého už skôr, nemusela si tak vyberať na poslednú chvíľu. "Ľudia by si mali vybrať toho, komu dôverujú," povedala.

10:36
Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko vhadzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Miloslavove, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

S pocitom nedočkavosti z výsledku parlamentných volieb prišiel dnes o 10.00 h odovzdať svoj hlas do volebnej miestnosti na Obecnom úrade v Miloslavove predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko v sprievode svojho syna. "Už nech je po tom a vieme, ako to dopadne," povedal šéf SNS.

10:32
PREZIDENT VOLIL S MANŽELKOU A SYNOM
Prezident SR Andrej Kiska odovzdal svoj hlas v dnešných parlamentných voľbách v rodnom Poprade. Odvoliť prišiel v spoločnosti manželky a mladšieho syna.



"Myslím si, že každému jednému človeku, ktorému záleží na Slovensku, by mal ísť dnes voliť. Ja osobne som napätý a zvedavý, ako to dopadne. Večer budem s napätím sedieť a očakávať prvé výsledky," uviedol krátko po odvolení prezident. Podľa neho ide o jedny z najdôležitejších volieb desaťročia.

10:31
V dnešný deň parlamentných volieb si humanitárna a charitatívna Spoločnosť Ferdinand de Martinengo (SFM) v Bratislave uctí in memoriam dlhoročnú zapisovateľku Ústrednej volebnej komisie Líviu Škultétyovú, ktorá sa aktívne podieľala na príprave volieb 24 rokov.

10:24
Konanie volieb do Národnej rady SR je v okrese Rožňava zatiaľ bez problémov. TASR to potvrdila zapisovateľka miestnej okresnej volebnej komisie.

10:23
V Banskobystrickom okrese sa v dnešných parlamentných voľbách hlasuje v 132 okrskoch. Ako pre TASR uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie Dagmar Albertová, volebné miestnosti boli otvorené načas, žiadne sťažnosti zatiaľ nezaznamenali. Priebeh volieb je pokojný.

10:16
Člen folklórneho súboru Martovce v priestore určenom na hlasovanie upravuje hlasovacie lístky vo voľbách do Národnej rady SR, v Martovciach, okres Komárno 5. marca 2016.
Foto: TASR/Edmund Örzsik


10:10
Myslím si, že náš volebný cieľ naplníme, vyzerá to dobre. Povedal dnes líder SaS Richard Sulík, ktorý prišiel v sprievode svojich detí predpoludním odvoliť na Základnú školu Jelenia v Bratislave.
Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík (tretí sprava) s rodinou vhadzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Bratislave, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


10:07
VOĽBY AJ REFERENDUM
Obyvatelia obce Čičava, okres Vranov nad Topľou, sa dnes zúčastňujú na dvojakom hlasovaní. Okrem parlamentných volieb môžu vyjadriť svoj názor v miestnom referende.

10:06
Na pokojný priebeh parlamentných volieb dohliada spolu 5000 policajtov, ktorí sa striedajú v 12-hodinových zmenách. Ako v piatok (4.3.) informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, v rámci jednej zmeny bude pôsobiť 865 hliadok, čo je 1730 policajtov.

9:59
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár tradične so svojou rodinou, s manželkou Gabrielou, svokrou a dcérou, navštívil v ranných hodinách volebnú miestnosť na Pomleskej ceste v Šamoríne.



9:53
Na snímke predseda KDH Ján Figeľ s manželkou Máriou a vnučkou vhadzujú obálky s hlasovacími lístkami do volebnej urny vo volebnej miestnosti v Základnej škole na ulici Za kasárňou v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto v Bratislave v sobotu 5. marca 2016.
Foto: TASR/Vladimír Benko
Voľby do Národnej rady SR sú dôležité pre to, aké bude Slovensko a aké Slovensko odovzdáme svojim deťom. Vyhlásil to dnes líder KDH Ján Figeľ po tom, ako v Bratislave odvolil aj v sprievode svojej manželky a vnučky. On sám dúfa, že prevládne zodpovednosť dnešného dňa.



9:33
Predseda parlamentu Peter Pellegrini volil dnes v ranných hodinách s voličským preukazom v liptovskomikulášskej mestskej časti Demänová. Voličský preukaz si vybavil prvýkrát v živote.
Na snímke predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini vhadzuje obálku do volebnej urny vo volebnej miestnosti v okrsku číslo 25 v ŽS a MŠ Demänová vo voľbách do Národnej rady SR v Liptovskom Mikuláši, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Branislav Račko


9:29
Všetky volebné miestnosti v obciach okresu Lučenec sa otvorili dnes presne o 7.00 h.

"V stanovený čas o 7.00 h boli otvorené všetky miestnosti vo volebných okrskoch a všetko prebieha v poriadku. Teraz ideme na výjazd, vykonávať kontrolnú činnosť do jednotlivých okrskov," uviedol Pšida.

9:05
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár vhadzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Šamoríne, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


8:59
Pokojný začiatok volieb hlásia okresy v trnavskom regióne. V mestách a obciach pri Piešťanoch, Hlohovci, Senici, Skalici a Trnave otvorili volebné miestnosti načas a bez problémov.

8:56
Voľby do Národnej rady SR prebiehajú v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou viac ako hodinu po ich začiatku pokojne. TASR to potvrdili zapisovatelia miestnych okresných volebných komisií.

8:50
Ľudia si v parlamentných voľbách vyberajú nielen svojich zástupcov, ale aj charakter krajiny. "Majú to v rukách, ja budem rešpektovať akýkoľvek výsledok," povedal dnes premiér a predseda Smeru-SR Robert Fico. Predpokladá, že do Národnej rady SR sa môže dostať rekordne veľký počet strán.

Na snímke premiér Robert Fico prichádza so svojou manželkou Svetlanou do volebnej miestnosti v základnej škole na Majerníkovej ulici počas volieb do Národnej rady SR, 5. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Andrej Galica

8:43
V DEVÍNE PRVÍ VOLILI PÁR SEKÚND PO SIEDMEJ
V malej bratislavskej mestskej časti Devín padol prvý lístok do volebnej urny už krátko po 7.00 h. Prví voliči totiž prišli k volebnej miestnosti ešte pred jej otvorením a na odovzdanie hlasu svojim kandidátom do parlamentu si tak museli počkať. Za prvých desať minút sa už aj čakalo v rade.

8:41
Všetky volebné miestnosti v obciach okresov Rimavská Sobota a Revúca sa otvorili dnes presne o 7.00 h. Ani v jednom okrsku nepožiadali o skorší termín začatia volieb. TASR o tom informoval hovorca okresnej volebnej komisie Milan Laššák.

8:33
V 18 slovenských väzeniach postupne dnes od 08.00 h pristupujú odsúdení a obvinení väzni k prenosným volebným urnám.

Spôsob, podmienky a začiatok hlasovania závisí od individuálnej vzájomnej dohody daného ústavu s príslušnou okrskovou volebnou komisiou. Ako prví začali dnes voliť väzni vo väzenských ústavoch v Bratislave, Ilave, Nitre, Prešove a v Žiline. Členovia volebných komisií prinesú volebné urny popoludní aj do čisto ženskej väznice v Nitre-Chrenovej a posledným ústavom, kde budú väzni voliť, a to konkrétne po 15.00 h, je Dubnica nad Váhom.

8:24
Presne o siedmej hodine sa dnes ráno otvorilo 395 volebných miestností v šiestich okresoch stredného Považia a kopaničiarskeho regiónu. V parlamentných voľbách v nich môže hlasovať viac ako 300.000 oprávnených voličov.

Ako TASR informovala zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Trenčíne Mária Snopková, v okrese Ilava je otvorených 60 volebných miestností, v okrese Trenčín 115. V zoznamoch voličov je podľa nej zapísaných približne 148.000 voličov.

8:19
VOĽBY V TREBIŠOVE
Voľby do Národnej rady SR vo volebnej miestnosti v Trebišove 5.marca 2016.



8:17
Voľby do Národnej rady SR sa začali o siedmej hodine rannej aj v obci Trenčianske Stankovce.



8:15
Na rozdiel od predchádzajúcich volieb, kedy sa v niektorých obciach otvorili volebné miestnosti skôr, v dnešných parlamentných voľbách sa všetky otvorili o 7.00 h. "V tomto čase je otvorených všetkých 5992 volebných miestností, žiadna sa neotvárala skôr, ale všetky o siedmej hodine rannej," uviedla zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová. Voliči v nich môžu odovzdať svoj hlas do 22.00 h.

8:09
Parlamentné voľby 2016 sa začali o 7. h aj v 146 okrskoch v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. Najviac okrskov - vyše 50 je zriadených v objektoch mestských a obecných úradov, ďalších viac ako 40 nájdu voliči v budovách materských, základných a stredných škôl.

8:03
Presne o siedmej hodine sa voľby do Národnej rady SR bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves. Prvý volič vhodil obálku s hlasovacím lístkom do hlasovacej urny už tri minúty po siedmej.



"Prišla som sem rovno z Bratislavy, kde som bola za dcérou," priznala sa pani Viera, ktorá volila ako prvá. Špeciálnu motiváciu zúčastniť sa na dnešných voľbách nemala. "Chodím na každé voľby, záleží mi na tom, ako to na Slovensku bude vyzerať a kto bude tento štát riadiť," uviedla pre TASR.

7:51
Záujem o hlasovacie preukazy v okresných mestách Košického kraja bol pre dnešné parlamentné voľby väčší ako pred štyrmi rokmi.

7:38
Odvoliť stihol už aj premiér Robert Fico v sprievode svojej manželky Svetlany Ficovej.

Na snímke premiér Robert Fico vhladzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR vo volebnej miestnosti v základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica



Na snímke premiér Robert Fico v priestore určenom na hlasovanie vo voľbách do Národnej rady SR vo volebnej miestnosti v základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica

7:26
Obyvatelia Karlovej Vsi majú dnes možnosť prispieť k rozhodnutiu o novom zložení národného parlamentu, ale aj o nových pomeroch v mestskej časti. Spolu s voľbami do NR SR sa v Karlovej Vsi koná miestne referendum zamerané na otázku parkovania i prevádzku herní.

7:19
PRVÍ VOLIČI HLASUJÚ
Volička vhadzuje obálku do volebnej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Trenčianskych Stankovciach, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Volička vhadzuje nepoužité hlasovacie lístky do určenej urny vo voľbách do Národnej rady SR v Trenčianskych Stankovciach, 5. marca 2016.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

7:00
Volebné miestnosti sa otvorili. Zatvoria sa o 22.00 h.

6:47


Príprava volebnej miestnosti pre voľby do Národnej rady SR 2016.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
6:45
Pre voličov je spustená aj infolinka: 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

6:30

Do parlamentu kandiduje 23 politických subjektov:

TIP - 1,
Strana moderného Slovenska - 2,
OĽaNO-NOVA – 3,
Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník - 4,
Šanca - 5,
Sme Rodina – Boris Kollár - 6,
Strana zelených Slovenska - 7,
koalícia Spoločne za Slovensko - 8,
Maďarská kresťanskodemokratická aliancia - 9,
VZDOR-strana práce - 10,
Most-Híd – 11,
SNS -12,
Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia - 13,
KSS - 14,
SDKÚ-DS - 15,
Smer-SD - 16,
KDH – 17,
SKOK - 18,
Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko - 19,
#Sieť - 20, SMK - 21,
Priama demokracia – 22,
SaS – 23.