Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: A. Danko odvolávaniu čeliť nebude, plénum neschválilo program

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Michal Svítok

Za program mimoriadnej schôdze totiž zahlasovalo len 54 poslancov z 131 prítomných. Opozícia chcela Danka odvolávať pre kauzu otvárania listov.

Bratislava 4. mája (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) dnes nebude na pôde parlamentu čeliť opozičnému pokusu o jeho zosadenie z funkcie. Za program mimoriadnej schôdze totiž zahlasovalo len 54 poslancov z 131 prítomných. Opozícia chcela Danka odvolávať pre kauzu otvárania listov.

Za program hlasovali prítomní poslanci SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina, ĽSNS a väčšina nezaradených zákonodarcov. Proti boli kluby Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

Čítajte aj Kancelária parlamentu: Listy poslancov sa načítali

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič 25. apríla vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie kancelára parlamentu Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Listy sa však mali otvárať aj mesiace predtým.



Guspan v reakcii zdôraznil, že nikto zo zamestnancov Kancelárie NR SR ani predseda parlamentu Danko nečíta korešpondenciu, ktorá je adresovaná poslancom. Dôrazne sa ohradil voči Matovičovým obvineniam, ktoré označil za klamstvá. Podľa jeho slov opatrenia súvisiace s korešpondenciou sú v platnosti už roky a sú štandardným nástrojom na základe odporúčaní ministerstva vnútra. Zopakoval, že nariadenie o zaobchádzaní s korešpondenciou prišlo po nových odporúčaniach rezortu vnútra. Sporné body, týkajúce sa zadržiavania vulgárnych listov či pohľadníc a otvárania listov od anonymov a fyzických osôb, boli pozastavené.


Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa Danka zastal, vyhlásil, že ho podporuje a že Smer-SD nezahlasuje za program mimoriadnej schôdze. Podľa Fica ak pochybil úradník, ten by mal byť potrestaný, ale "vylievanie špiny" na svojho koaličného partnera Danka premiér odmieta. Za iniciovaním schôdze vidí Fico politiku nenávisti. Okrem tej podľa premiéra opozícia nič iné nemá.