Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: A. DANKO: Ceny energií by sa nemali zvyšovať umelo

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Jakub Kotian

Šéfa parlamentu A. Danka (SNS) pohoršilo rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorým sa mali v roku 2017 zvýšiť fixné poplatky pri distribúcii elektriny a plynu.

Bratislava 18. januára (TASR) – Predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) pohoršilo rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorým sa mali v roku 2017 zvýšiť fixné poplatky pri distribúcii elektriny a plynu v prospech dvoch spoločností. Koalícia podľa neho problém vyriešila, rozhodnutie sa zruší a prijme kroky, aby sa tento stav už nezopakoval.


Dnes je na Slovensku možné to, že predseda regulačného úradu vydá rozhodnutie, ktoré sa doručuje len tomu, komu toto rozhodnutie môže aj vyhovovať,“ upozornil Danko na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.



Šéf parlamentu vyjadril pohoršenie nad tým, že dve podľa neho vyvolené spoločnosti – Stredoslovenská energetika (SSE) a Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ktoré spoluvlastní Energetický a průmyslový holding (EPH), dosiahli rozhodnutie regulačného úradu zlepšujúce ich ekonomickú bilanciu.



Zároveň zdôraznil, že v koalícii nastala absolútna zhoda na tom, že v rámci tzv. autoremedúry dôjde k zrušeniu tohto rozhodnutia a ÚRSO sa vráti k distribučným poplatkom za elektrinu a plyn z minulého roka.



Koalícia dala jasný odkaz všetkým tým, ktorí si myslia, že si budú zákulisne vybavovať veci spôsobom, ktorý bude v konečnom dôsledku ubližovať občanom tohto štátu, že to na Slovensku tak fungovať nebude,“ uviedol Danko s tým, že ceny energií by sa nemali zvyšovať ad hoc a umelo.

Dodal, že rokoval s ministrami hospodárstva a financií a víta kroky, ktoré budú nasledovať. Teda, že SSE a SPP umožnia stornovať faktúry a dôjde k zreálneniu cien energií. „Všetky rozhodnutia budú opravené tak, aby ľudia nemali väčšiu cenu energií a pokiaľ niekto uhradí faktúru, malo by dôjsť k jej stornu,“ ubezpečil predseda NR SR.

Avizoval, že koaliční poslanci v najbližšom období navrhnú rozšíriť počet účastníkov v správnom konaní. Je podľa neho prirodzené, že keď úrad vydáva rozhodnutie, štát by mal v týchto konaniach figurovať. Diskusia bude aj o moci, ktorou disponuje predseda ÚRSO, aby už k podobným situáciám v budúcnosti nedochádzalo.

Danko pripomenul, že podmienkou účasti SNS v koalícii bol vznik štátneho energetického holdingu. „Toto všetko súvisí aj s obrovským vstupom súkromného kapitálu do oblastí, ktoré by sme si možno mali viac chrániť. Energetika, voda by mali mať oveľa väčšiu ochranu,“ myslí si.

Šéf parlamentu sa chce stretnúť aj s predsedom ÚRSO Jozefom Holjenčíkom, aby mu rozhodnutie o zvýšení cien vysvetlil.

EPH odmieta verejné škandalizovanie spoločnosti



"EPH odmieta byť účelovým nástrojom politických bojov na Slovensku. Odmietame verejné škandalizovanie spoločnosti predsedom Národnej rady SR," uviedol v reakcii riaditeľ marketingu a komunikácie holdingu Daniel Častvaj.

Spoločnosť podľa neho zo svojich aktivít na Slovensku neočakávala medziročný rast výnosov. Štátnym regulátorom povolené výnosy v regulačnom období 2017 až 2021 distribučných spoločností riadených EPH sú podľa Častvaja podstatne nižšie, ako boli v období, kedy boli ich akcionármi nemecké a francúzske energetické firmy.

"Jedna zo spoločností z portfólia EPH, Stredoslovenská energetika – distribúcia, nesie na svojich bedrách preukázané nevyplatené historické dlhy za deficitnú tarifu za prevádzku systému, ktorou sa odberatelia majú skladať na obnoviteľné zdroje energií a podporu domácej ťažby uhlia vo výške približne 230 miliónov eur," doplnil Častvaj s tým, že distribučne spoločnosti sú plne kontrolované štátnym Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).