Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Víťazstvo nad fašizmom znamenalo prežitie národov

Prezident SR Andrej Kiska vymenoval v Prezidentskom paláci na Hodžovom námestí v Bratislave vo štvrtok 7. mája 2015 príslušníkov československých zahraničných armád a domáceho odboja do vojenskej hodnosti brigádny generál a brigádny generál in memoriam. Na snímke novovymenovaný brigádny generál Ján Kubík (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska (vpravo). Foto: TASR

V príhovore pri príležitosti 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny to vo vysielaní RTVS povedal prezident SR Andrej Kiska.

Bratislava 7. mája (TASR) - Porážka nacizmu a fašizmu bola otázkou holej existencie celých národov a tiež otázkou prežitia najlepších hodnôt európskej civilizácie. V príhovore pri príležitosti 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny to vo vysielaní RTVS povedal prezident SR Andrej Kiska.


Pripomenul, že oficiálny koniec 2. svetovej vojny znamenal koniec najrozsiahlejšieho, najstrašnejšieho a najničivejšieho vojenského konfliktu v dejinách ľudstva. "Hoci pre väčšinu z nás je rozsah hrôz 2. svetovej vojny iba čoraz vzdialenejšími dejinami, mali by sme si pripomínať, že mu predchádzali veľmocenské ambície, povzbudzovanie starých krívd a nepriateľstiev a propaganda, ktorá šírila nenávisť," uviedol Kiska. Ako dodal, mali by sme si zakaždým s pokorou pripomenúť, že 2. svetová vojna vypukla preto, lebo vo veľkej časti Európy sa poprela tolerancia, úcta a rešpekt voči blížnemu.

Kiska tiež pripomenul pochybenia vtedajších lídrov svetovej politiky, ktorí verili, že obeta malých národov dokáže pred vojnou uchrániť tie veľké. "Až priama hrozba zničenia európskej civilizácie a vymazania celých národov z mapy zmobilizovala spoločný postup spojencov, ktorý po rokoch strašných útrap viedol k porážke nacizmu," zdôraznil Kiska.

Prezident s ľútosťou upozornil na to, že o oslavách tohto víťazstva a konca vojny sa v súčasnosti hovorí spôsobom, ktorý je podľa jeho presvedčenia nehodný pamiatky desiatok miliónov obetí na frontoch aj mimo nich. Ako spresnil, spomienka na obete vojny by nemala byť spojená s prejavmi sympatií či nesympatií ku krajinám alebo ich zoskupeniam a porážka fašizmu nie je vhodnou príležitosťou na politické demonštrácie. "Pretože desiatky miliónov vojakov na frontoch druhej svetovej vojny nenasadzovali a milióny svoj život nepoložili v mene súčasných politických cieľov ktorejkoľvek krajiny a jej dnešného vedenia. Bojovali a umierali preto, aby oslobodili Európu od fašizmu a nacizmu a porazili armády takzvanej Tretej ríše," zdôraznil Kiska.

Pozrite si galériu:


Zvýraznil zároveň, že ak by k tomuto víťazstvo neprišlo, celé národy i európske hodnoty by už nedostali žiadnu šancu. "A preto musí navždy patriť naša vďaka ľuďom, vojakom, mužom a ženám, ktorí tento boj vybojovali," uviedol Kiska.

Vyzval zároveň občanov, aby v piatok (8.5.) zapálili Sviečky vďaky na hroboch vojakov, ktorí pri oslobodzovacích bojoch zomreli. "Urobme, prosím, toto tak jednoduché a symbolické ľudské gesto našej vďaky na miestach večného odpočinku tých, ktorých doma čakali mamy, manželky, deti - ktorí mali svoje sny, ale domov sa už nikdy nevrátili," požiadal prezident. Vyjadril presvedčenie, že opustený by nemal ostať ani jeden hrob vojaka, ktorý u nás padol na ceste ku konečnej porážke fašizmu.