Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

R. FICO: Urobil by som obrovskú chybu, keby som sa nezúčastnil osláv

Na snímke predseda vlády Robert Fico počas tlačovej konferencie po jeho spoločnom rokovaní s príslušnými ministrami, zástupcami veriteľov, zástupcami bánk a predstaviteľmi Váhostavu 22. apríla 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Premiér Robert Fico je presvedčený o tom, že by urobil obrovskú chybu, keby sa nezúčastnil sobotňajších (9.5.) osláv 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Moskve.

Bratislava 7. mája (TASR) – Premiér Robert Fico je presvedčený o tom, že by urobil obrovskú chybu, keby sa nezúčastnil sobotňajších (9.5.) osláv 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Moskve. "A tá chyba by sa prirátala Slovenskej republike, pretože by spochybnila jednu zásadu, ktorá tvorí pilier našej štátnosti - a tou je postoj k fašizmu, protifašistickému boju a úcta k jeho obetiam," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii niekoľko hodín pred svojím odletom na trojdňovú cestu, počas ktorej si uctí pamiatku obetí 2. svetovej vojny.





Za jeho účasť v Moskve sa na jeho adresu zniesla na Slovensku vlna kritiky. Ako Fico poznamenal, krajiny Európskej únie sa dohodli, že v sobotu na vojenskej prehliadke budú prítomní veľvyslanci členských krajín EÚ akreditovaných v Rusku. "Cítil by som sa veľmi zahanbene, ak by sme podľahli tlaku len pre to, lebo sa história znovu politizuje a účelovo zneužíva. Slovensko si musí a chce pamätať obete, ktoré si vyžiadala 2. svetová vojna a zverstvá, ktoré napáchal fašizmus," podčiarkol.

Označil za nedôstojné to, že sa z témy osláv stala politická téma. "Nemiešajme účelovo minulosť a súčasnosť a nevytvárajme nezmyselné konštrukcie," vyzval. Fico na vojenskej prehliadke na Červenom námestí nebude, spolu s českým prezidentom Milošom Zemanom sa pokloní pamiatke obetí pri Pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade.


Ako ďalej pokračoval, Slovensko nikdy nespochybňovalo podiel, ktorý na víťazstve nad fašizmom mali západné mocnosti, ale, ako upozornil, nikto nemôže spochybniť ani to, že najväčší podiel na páde fašizmu mala vtedajšia Červená armáda a národy Sovietskeho zväzu.

Prítomnosť generálneho tajomník OSN Pan Ki-mun na oslavách v Moskve podľa neho dáva veľkú facku ľuďom na Slovensku, ktorí tvrdia, že je hanbou ísť do Ruska.