Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Komisia odporučila zrušiť akreditáciu pre centrum Čistý deň v Galante

Na snímke vpravo riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante Peter Tománek odchádza po zasadnutí Výboru NR SR pre ľudské práva 12. septembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

V galantskom zariadení sa už začala hĺbková kontrola.

Bratislava 14. septembra (TASR/Teraz.sk) - Akreditačná komisia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR po dnešnom zasadnutí odporučila rezortu práce zrušiť akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň, n.o., Galanta. TASR o tom informovala Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva.

Poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová v piatok (9.9.) na svojom blogu upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante.


V galantskom zariadení sa už začala hĺbková kontrola. Skupina kontrolórov pozostáva z pracovníkov ministerstva a ústredia práce či zástupcov Slovenskej komory sociálnych pracovníkov. Zisťujú, či je centrum spôsobilé vykonávať resocializačný program. Svoju prácu skupina koordinuje s Generálnou prokuratúrou. Priebežne nechce o výsledkoch kontroly informovať, urobí tak až po jej ukončení.

Dianie v zariadení preveruje aj šesťčlenný vyšetrovací tím. Bude sa zaoberať informáciami na blogu poslankyne Blahovej, jej tvrdenia budú predmetom vyšetrovania a v rámci tímu budú otvárať samostatné trestné stíhania.


Uplynulý víkend vypočúvala polícia aj matku Natálie, ktorá mala mať ako maloletá styk so zamestnancom centra. Prieskum v centre avizovala aj detská ombudsmanka Viera Tomanová.