Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Andrej Danko je po operácii, odstránili mu časť žalúdka

Na snímke predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) Foto: TASR - Andrej Galica

Malo by ísť o niekoľkohodinový zákrok. Správu aktualizujeme.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko je po operácii žalúdka už pri vedomí a komunikuje. Zákrok trval necelé tri hodiny a bol bez komplikácií, informoval riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave Jozef Dolinský. Počas neho šéfovi parlamentu odstránili pre podozrivý nález časť žalúdka. V nemocnici má ostať desať až 14 dní.

Danka operoval primár oddelenia chirurgickej onkológie B Daniel Pinďák s tímom. "Išlo o ložiskový proces vo výtokovej časti žalúdka. Tento proces bol kompletne odstránený, väčšia časť žalúdka ostala, a tým, že to bolo vo výtokovej časti, nedal sa odstrániť len ten proces samotný, ale išla teda časť žalúdka a nahradila sa tenkým črevom. Išlo o štandardný výkon, ktorý sa bežne vykonáva. Prebehol bez komplikácií, pacient je už prebratý na ARO," povedal.

Nález teraz smeruje na histopatologické vyšetrenie. "Definitívne výsledky tzv. histológie, ktoré vypovedia o pôvode tohto nejasného ložiskového nálezu, budú k dispozícii asi o sedem až desať dní," priblížil Dolinský.

Danko v zdravotníckom zariadení nepožíva žiadne nadštandardné výhody, oproti ostatným pacientom je jediným rozdielom prítomnosť ochranky. Tá vyplýva z jeho funkcie. "Záležalo mu na tom, aby jeho pobyt nezasiahol do chodu inštitúcie," skonštatoval Dolinský s tým, že neobmedzuje iných pacientov. Ocenil, že šéf parlamentu sa rovnako ako premiér Robert Fico nechal operovať na Slovensku. Považuje to za dôkaz kvality slovenského zdravotníctva.




Predseda Národnej rady SR Andrej Danko je od nedeľného (24.4.) večera hospitalizovaný v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Dôvodom jeho hospitalizácie bol podozrivý ložiskový nález v žalúdku.

Danko sa už minulý týždeň vyjadril, že je vystavený veľkej hektike, ktorá sa môže prejaviť aj na jeho zdraví. „Odolávate tisíckam útokov, dostávate politické facky, podpásovky a žnete aj energie ľudí, ktorí sa naozaj trápia a rozmýšľajú, ako zmeniť svoj život. Dovolím si zaželať premiérovi rýchle uzdravenie. A dúfať, že aj ja sa po ťažkostiach so žalúdkom rýchlo zaradím do pracovného procesu,“ povedal Danko.

Predseda NR SR zároveň potvrdil v nedeľňajšej televíznej relácii TA3, že sa nezúčastní na hlasovaní o programovom vyhlásení vlády. V parlamente ho budú zastupovať podpredsedovia NR SR. "V tých hlavných procesných veciach, ako je možné podpisovanie zákonov či prijímanie návštev, to bude Béla Bugár," uviedol Danko.