Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

ZÁBERY Z NEHODY: Minister Lajčák potvrdil troch mŕtvych Slovákov

Na snímke záchranári a hasiči zasahujú na mieste havárie slovenského autobusu pri srbskom meste Aleksinac v utorok nadránom 21. júna 2016. Foto: TASR/AP

Nehoda si vyžiadala taktiež 23 zranených. Autobus patriaci cestovnej kancelárii Aeolus so sídlom v Nitre viezol turistov z gréckeho ostrova Korfu naspäť na Slovensko. Správu aktualizujeme.

Belehrad 21. júna (TASR/Teraz.sk) - Životy piatich turistov si vyžiadala dnes nadránom dopravná nehoda pri meste Aleksinac v strednom Srbsku, kde havaroval na diaľnici autobus prepravujúci 29 cestujúcich a dvoch vodičov. Informovali o tom agentúry DPA a AP s odvolaním sa na srbské zdroje.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnes prostredníctvom sociálnej siete potvrdil, že medzi obeťami sú traja Slováci. "Je mi veľmi ľúto obetí a zranených a touto cestou vyjadrujem svoju sústrasť rodinám, ktoré prišli o svojich najbližších. Zatiaľ máme informáciu o troch potvrdených úmrtiach slovenských občanov," uviedol Lajčák.

Na brífingu pred pred odchodom intervenčného a lekárskeho tímu z nemocnice sv. Michala do Srbska, tri obete zo Slovenska potvrdil aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa denníka Blic sú medzi slovenskými obeťami 62-ročný muž L.M., a dve ženy M.H. (34) a E.H. (67).

Nehoda, ktorej okolnosti zatiaľ nie sú známe, si podľa AP vyžiadala taktiež 23 zranených. Autobus viezol turistov z gréckeho ostrova Korfu naspäť na Slovensko.

Dve z piatich obetí dnešnej nehody slovenského autobusu s dovolenkármi na diaľnici v Srbsku sú štátnymi príslušníkmi Českej republiky. Podľa údajov českého ministerstva zahraničných vecí, ktoré priniesol spravodajský server Novinky.cz, zahynuli dve ženy z Česka a najmenej osem českých občanov utrpelo zranenia.

Havária autobusu v Srbsku.
Foto: screenshot rts.rs


Čas a miesto havárie

K tragédii došlo okolo 03.30 h miestneho času (SELČ) na úseku diaľnice Belehrad-Skopje medzi mestami Alesksinac a Ražanj, približne 200 kilometrov južne od srbskej metropoly.


Spomedzi 26 osôb, ktoré nehodu prežili, previezli 14 do blízkej nemocnice. Podľa AP utrpelo viacero ľudí ťažké zranenia, zatiaľ čo DPA informovala o jednom ťažko zranenom.

Piati ľudia, všetko štátni príslušníci SR, zahynuli po tom, ako sa autobus prevrátil a zavalil ich pod sebou, uviedla stanica RTS, ktorá citovala policajné zdroje.

Havária autobusu v Srbsku.
Foto: screenshot rts.rs


Zábery z miesta tragédie

Zo záberov, ktoré zverejnil srbský spravodajský portál B92, vyplýva, že autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus zišiel z vozovky a zastavil sa vedľa nízkeho diaľničného násypu.

Krízový štáb

Nehodu slovenského autobusu cestovnej kancelárie Aeolus neďaleko mesta Niš pre TASR potvrdilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré však počet mŕtvych nepotvrdilo, uviedlo len, že viacerí zranení turisti sú hospitalizovaní v okolitých nemocniciach.

Na ministerstve v Bratislave zasadol pre nehodu o 11.00 h krízový štáb. TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.




Ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s nehodou slovenského autobusu v Srbsku zriadilo krízovú linku +421 2 5978 5978, na ktorú sa môžu obrátiť príbuzní cestujúcich. Po dnešnom zasadnutí krízového štábu to uviedol riaditeľ tlačového odboru na ministerstve zahraničných vecí Igor Skoček.

Zranení sú podľa Skočeka v dvoch nemocniciach. A to v meste Niš a v meste Aleksinac. "V meste Niš je to 18 zranených, v meste Aleksinac je to osem zranených. Sú to aj Česi a Slováci," priblížil. Niektorí cestujúci sú podľa jeho slov už z nemocnice prepustení. Zranených do jednej z nemocníc prišiel navštíviť aj srbský minister zdravotníctva. Skoček taktiež potvrdil, že nehoda si vyžiadala päť obetí. Ich národnosti však ešte nie sú podľa neho potvrdené.

Ako uviedol, priamo na mieste udalosti je slovenská konzulka a policajný pridelenec a smeruje tam aj veľvyslankyňa. Dnes poobede by mal do Srbska odlietať aj vládny špeciál TU-154 s tímom špecialistov. "To znamená zdravotníkov, psychológov, duchovných," doplnil Skoček. Lietadlo by malo na Slovensko vziať časť cestujúcich. Zvyšných by mal v stredu do vlasti priviezť vlády špeciál Airbus.

"Na miesto sme poslali našu konzulku z Belehradu. Taktiež aj policajného pridelenca. Ide tam aj česká konzulka, nakoľko tam údajne boli aj českí turisti," uviedol Skoček s tým, že pomoc turistom na mieste už poskytuje honorárna konzulka z Nišu.

Slovenský turistický autobus prepravoval aj 12 Čechov. Informuje o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

Psychológovia na mieste nešťastia pomáhajú ohrozeným prinavrátiť pocit bezpečia
Základnou úlohou, ktorú majú psychológovia na mieste nešťastia, k akému dnes ráno došlo pri nehode slovenského autobusu v Srbsku, je poskytnúť psychickú prvú pomoc. Ako vysvetlila Karin Brániková z neziskovej organizácie Modrý Anjel, poskytujúcej podporu obetiam tragických udalostí, ide o súbor základných techník a opatrení, smerujúcich k rýchlej a účinnej emočnej stabilizácii ľudí prežívajúcich pocity ohrozenia.

"Cieľom je prinavrátiť zasiahnutým pocit kontroly nad situáciou, navodením pocitu bezpečia, poskytnutím informácií," vysvetlila Brániková. S odstupom niekoľkých hodín, výnimočne až dní, psychológovia pristupujú k poskytovaniu krízovej intervencie. "Tá spočíva v hľadaní optimálneho modelu fungovania pre najbližšie dni," dodala.

Brániková upozornila na to, že potreba psychosociálnej podpory je u každého individuálna. "Záleží na tom, ako má človek nastavené obranné mechanizmy, niekto začne intenzívne prežívať to čo sa stalo krátko po nešťastí, u niekoho intenzita uvedomenia si toho, čo prežil, postupne narastá," vysvetlila.

Cestovná kancelária

V autobuse cestovnej kancelárie Aeolus so sídlom v Nitre, ktorý havaroval dnes nadránom v Srbsku, sa viezli len slovenskí a českí dovolenkári. Pre TASR to potvrdila Silvia Lörincová z Aeolusu, ktorá vyvrátila dohady o tom, že v autobuse cestovali aj maďarskí dovolenkári. "V ten istý deň sa vracalo viac našich autobusov, jeden dokonca prechádzal o pár minút neskôr okolo miesta tragédie. Policajti mu nedovolili zastať na mieste, jeho vodiči nás však o udalosti informovali," povedala Lörincová.

Majiteľ cestovnej kancelárie bezprostredne po nehode kontaktoval slovenskú ambasádu v Belehrade a sám okamžite odcestoval na miesto nešťastia. "Priamo na mieste vybaví tamojší autobus, ktorý prevezie cestujúcich, ktorí budú môcť cestovať, späť na Slovensko," skonštatovala Lörincová. Pracovníci cestovnej kancelárie podľa jej slov v súčasnosti riešia poistné udalosti súvisiace s ošetrením dovolenkárov.

To, že havarovaný slovenský autobus patrí cestovnej kancelárii Aeolus so sídlom v Nitre pre TASR potvrdili aj zamestnanci firmy. Majitelia cestovnej kancelárie vycestovali na miesto nehody, bližšie informácie o nehode zatiaľ jej pracovníci nemajú.

Cestovná kancelária Aeolus medzičasom vydala prostredníctvom Facebooku prvé vyhlásenie: "Vážení priatelia, dnes v skorých ranných hodinách došlo k vážnej nehode nášho autobusu, ktorý viezol dovolenkárov z ostrova Korfu. Stalo sa to v Srbsku, neďaleko mesta Niš; okamžite sme začali spolupracovať so zastupiteľskými úradmi a usilujeme sa pomôcť našim klientom. Táto situácia nami všetkými veľmi otriasla. Oficiálne vyjadrenie zverejníme neskôr. Ďakujeme za pochopenie."



Prevoz do nemocnice

Časť cestujúcich previezli do miestnej nemocnice, pričom lekári pri komunikácii využili pomoc Slovákov žijúcich v tomto meste. Informuje o tom internetový portál srbského verejnoprávneho rozhlasu a televízie RTS.

Nemocnica v srbskom meste Niš prijala dnes 14 osôb, ktoré utrpeli zranenia pri nehode slovenského autobusu na diaľnici Skopje - Belehrad.

Podľa riaditeľa Klinického centra Niš, Miodraga Laziča, ktorého cituje srbský spravodajský portál Blic, bol medzi prijatými účastníkmi nehody jeden ťažko zranený, zatiaľ čo zvyšných 13 vrátane jedného dieťaťa je zranených ľahšie. Blic s odvolaním sa na údaje srbského ministerstva vnútra informoval o celkovo 23 zranených.
Nehoda slovenského autobusu v Srbsku.
Foto: screenshot alo.rs


Príprava na zranených

Zranených dovolenkárov z havarovaného autobusu v Srbsku majú po návrate na Slovensko prijať v bratislavských nemocniciach. Podľa ministerstva zdravotníctva pôjde o 13 pacientov. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) sa pripravujú najmä na úrazy, priblížila jej hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Ministerstvo situáciu sleduje od rána. "Minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa osobne prostredníctvom telefonického hovoru so srbským ministrom zdravotníctva Zlatiborom Lončarom informoval o stave a zraneniach pasažierov autobusu. Rovnako je T. Drucker v telefonickom spojení s našou veľvyslankyňou v Srbsku," priblížil komunikačný odbor rezortu.

Zranených ľudí majú prijať v nemocniciach UNB na Kramároch, v Ružinove a Petržalke. Závisieť to bude od charakteru zranení. "UNB je pripravená prijať zranených Slovákov, intenzívne komunikujeme s tamojšími zdravotníkmi, pripravujeme adekvátne pracoviská, kde bude zraneným poskytnutá maximálna potrebná zdravotná starostlivosť. V prípade potreby budú k dispozícii aj naši psychológovia," uviedla Eliášová.

Jedno dieťa majú prijať v Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava.

Slovenský policajný pridelenec

Na mieste nehody slovenského autobusu s dovolenkármi v Srbsku, pri ktorej podľa doterajších informácií zahynulo päť ľudí, je aj slovenský policajný pridelenec. TASR o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Policajný pridelenec momentálne zisťuje rozsah zranení slovenských občanov, ktoré utrpeli pri tejto tragickej dopravnej nehode. "Hneď po tom ako budeme mať kompletné informácie, budeme informovať o možnosti ich návratu na Slovensko," uviedol rezort vnútra.



Vládny špeciál a tím psychológov

Ministerstvo vnútra SR je pripravené poslať do Srbska, kde dnes nadránom havaroval slovenský autobus s dovolenkármi, vládny špeciál. Pre TASR to povedal riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.



Vládny špeciál pôjde podľa jeho slov do Srbska pravdepodobne na dvakrát. Časť turistov má odviezť na Slovensko ešte dnes. Vážnejšie zranených zrejme až v stredu (22.6.). "Musíme si však ešte počkať na kompletné informácie z nemocníc," spresnil Netík.

Výberový prehľad návratu dovolenkárov vládnym špeciálom pri rôznych nehodách v zahraničí:



28. júna 2015 – Vládny špeciál podvečer dopravil z tuniského Monastiru na bratislavské Letisko M. R. Štefánika ďalších 109 slovenských turistov. Tí sa rozhodli pre udalosti v Tunisku ukončiť svoj pobyt pri mori predčasne, ešte pred skončením riadneho turnusu. Špeciál krátko po polnoci dopravil aj prvú skupinu 116 slovenských dovolenkárov. Teroristický útok v pobrežnom letovisku pri meste Súsa si vyžiadal životy najmenej 39 ľudí. K útoku došlo na pláži pri hotelovom zariadení, kam sa ozbrojený atentátnik dostal podľa očitých svedkov po vode a následne začal strieľať do turistov z útočnej pušky typu Kalašnikov, ktorú ukrýval pod slnečníkom. Útočníkom, ktorý pri zásahu bezpečnostných zložiek prišiel o život, bol 23-ročný študent. Medzi obeťami sú turisti z Británie, Nemecka či Belgicka. Podľa slovenských orgánov medzi obeťami Slováci neboli.

7. septembra 2008 - Časť účastníkov tragickej dopravnej nehody v Chorvátsku sa večer vrátila do vlasti. Vládny špeciál pristál krátko pred 21.00 h na letisku v Košiciach. Na príletovej ploche na nich čakal autobus a desať sanitiek. Na palube lietadla pricestovalo 26 ľudí, z toho väčšia časť s ľahkými zraneniami, menšia časť sa vrátila v poriadku. Piati zranení zostali v chorvátskej nemocnici v Gospiči, traja na traumatológii v Záhrebe a jeden na neurológii v Rijeke.

30. decembra 2004 - Vládny špeciál so slovenskými turistami, ktorí dovolenkovali na Srí Lanke, pristál o 12.45 h na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika. Zo Srí Lanky, ktorú v 26. decembra toho roku postihla prírodná katastrofa, sa na palube lietadla okrem personálu vrátilo 74 dovolenkárov. Medzi navrátilcami bol aj jeden občan Ruska a dvaja Američania. Vládny špeciál dopravil na Srí Lanku desať ton humanitárnej pomoci v celkovej hodnote 6,6 milióna korún.


Rezort vnútra dnes do Srbska posiela krízový intervenčný tím psychológov. Odletieť by mali okolo obeda vládnym špeciálom Jak-40. V stredu by mal ísť podľa Netíka pravdepodobne do Srbska po ťažko zranených dovolenkárov nový vládny špeciál Airbus.

Podľa portálu topky.sk zriadili Srbi krízovú linku 011/222-3808, na ktorej poskytujú informácie o nehode.

Vyjadrenia najvyšších ústavných činiteľov

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril na Facebooku prezident. "Tešili sa domov, cestovali autobusom z dovolenky. Žiaľ, ich cesta sa skončila tragicky haváriou na srbskej diaľnici. Chcem vysloviť úprimnú sústrasť všetkým rodinným príslušníkom," napísal Andrej Kiska.



Predseda parlamentu Andrej Danko prostredníctvom Facebooku vyzval na tichú spomienku za obete. "Tých päť životov už nikto nevráti, žiaľ. Verím však a modlím sa, aby nepribudla žiadna nová obeť tejto tragickej nehody a aby sme vedeli zranených dostať čo najskôr domov, k svojím blízkym."



K tragickej havárii sa na Facebooku ako prvý vyjadril Robert Fico. "Slovensko dnes žiaľ zasiahla informácia o vážnej dopravnej nehode v Srbsku, pri ktorej prišli o život piati naši občania. Chcem vyjadriť hlbokú ľútosť nad týmto nešťastím a pozostalým obetí úprimnú sústrasť," uviedol premiér.





Minúta ticha v NR SR

Poslanci Národnej rady SR si minútou ticha uctili obete dnešnej havárie slovenského autobusu v Srbsku.


"Mám smutnú správu, že sa udiala autobusová nehoda na diaľnici a neprežilo päť občanov a 23 je zranených. Dovoľte mi, aby sme si minútou ticha uctili našich občanov a aby sme povzbudili tých, ktorí o svoje zdravie teraz bojujú," povedal predseda NR SR Andrej Danko (SNS).

Arcibiskup S. Zvolenský pozýva na modlitbu za obete havárie v Srbsku
Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský prijal so zármutkom smutnú správu o tragédii slovenských občanov v Srbsku. Zároveň vyjadril hlbokú spoluúčasť rodinám a pozostalým. "Modlím sa za zranených, za obete havárie aj za najbližších a k modlitbe pozývam všetkých veriacich," uviedol Zvolenský.

Výberová chronológia havárií autobusov vo svete, ktorých účastníkmi boli občania SR:



26. marca 2016 - TALIANSKO: V blízkosti rímskeho Kolosea sa na vozidlá slovenského dopravcu Eurovan strieľalo celkovo štyrikrát - na tri autobusy a jeden minivan. Streľba spôsobila iba materiálne škody, k zraneniu žiadneho slovenského občana nedošlo. Autobus priviezol skupinu čínskych turistov pred Koloseum, keď na parkovisku strely zasiahli dve okná a bočný plech. K streľbe na zahraničný autobus malo prísť na viacerých miestach Ríma, ale aj v mestách Florencia a Pisa. Podľa informácií MZVaEZ sa činu dopustili vandali, ktorí sa špecificky zameriavali na slovenské, poľské a české autobusy poskytujúce služby ázijským turistom.

5. októbra 2014 - SRBSKO: K nehode autobusu cestovnej kancelárie Aeolus došlo po 07.00 h, keď na srbskej diaľnici Belehrad - Niš pri Vrčine turistický autobus zo Slovenska narazil do nákladného auta s návesom. Sedem z ôsmich zranených z havarovaného slovenského autobusu v Srbsku prepustili po vyšetrení z nemocnice a spolu s ďalšími cestujúcimi sa vrátili na Slovensko. Z dôvodu potreby ďalších vyšetrení zostala v nemocnici jedna Slovenka. Medzi zranenými bola aj jedna občianka ČR. Srbská strana pripravila náhradný autobus, ktorý turistov vracajúcich sa z Grécka odviezol na maďarské hranice. Tam ich prevzal autobus cestovnej kancelárie Aeolus, ktorej havarované vozidlo patrí.

18. augusta 2013 - BULHARSKO: Autobusu, v ktorom cestovali slovenskí turisti z Bulharska, sa v noci okolo 03.00 h neďaleko mesta Burgas uvoľnilo koleso. Následne zasiahlo auto, ktoré havarovalo a zomrel v ňom jeden človek. Žiaden slovenský turista sa nezranil. Náhradný autobus ich odviezol do srbského Belehradu, kde ich čakal ďalší autobus a ten ich viezol späť na Slovensko.

20. júna 2012 - MAĎARSKO: Šesť zranených si vyžiadala havária slovenského autobusu, ktorý sa pri maďarskom meste Csép zrazil s osobným vozidlom taktiež so slovenským evidenčným číslom. Ani jeden z vodičov nemal zapnutý bezpečnostný pás. Autobus prevážal slovenských turistov z Chorvátska späť do vlasti. Nehodu zapríčinil vodič osobného auta. Prešiel do protismeru a čelne narazil do autobusu. Ľahšie zranenia utrpeli štyria pasažieri autobusu. Vodič osobného auta a jeho spolujazdec utrpeli vážnejšie zranenia.

26. júla 2011 - TURECKO: Päť slovenských turistov utrpelo ľahké zranenia na juhozápade Turecka pri čelnej zrážke mikrobusu, v ktorom sa viezli, s protiidúcim vozidlom. K nehode došlo vo večerných hodinách pri meste Denizli. V mikrobuse, prevážajúcom turistov vracajúcich sa z výletu v Pamukkale, sa čase nehody nachádzalo sedem slovenských občanov, ktorí boli práve na dovolenke v Turecku.

25. apríla 2011 - FRANCÚZSKO: Dvojposchodový autobus so 66 Slovákmi, ktorí cestovali domov z výletu v Paríži, zachvátil požiar na jednej z francúzskych diaľnic neďaleko výjazdu pri meste Reims. Udalosť si nevyžiadala žiadnych zranených. Požiar v autobuse sa rýchlo rozšíril, ľudia však nespanikárili a pomaly vystúpili. Ako uviedol šofér autobusu, dôvodom mohol byť problém v elektronike.

7. októbra 2009 – MAĎARSKO: Po zrážke slovenského mikrobusu s maďarských osobným autom na diaľnici M3 v smere od Budapešti do Miškovca bol hospitalizovaný jeden slovenský občan s ľahším zranením a vodička maďarského auta, ktorá utrpela ťažšie zranenia. Výsledky vyšetrovania okolností havárie, ktorá sa stala pri obci Mezökeresztes, svedčili o tom, že 36-ročný vodič slovenského auta neprispôsobil jazdu okolnostiam na ceste. Osobné vozidlo, ktoré riadila 33-ročná vodička, spomalilo pri menšej nehode v odstavnom pruhu, pričom do neho zozadu narazil mikrobus. Pri zrážke sa zranilo šesť osôb. Pasažiera z mikrobusu a maďarskú vodičku previezli do nemocnice v Miškovci, ostatní štyria s minimálnymi poraneniami na vlastnú žiadosť odmietli hospitalizáciu. V mikrobuse cestovalo päť osôb.

4. septembra 2009 - RAKÚSKO: Pravdepodobne šmyk na mokrej vozovke bol príčinou vážnej dopravnej nehody viedenského autobusu s bosnianskym vodičom, 12 francúzskymi pasažiermi a slovenskou cestovnou sprievodkyňou, smerujúcich do slovinského Mariboru a ďalej do Ľubľany. Vozidlo dostalo južne od Grazu na diaľnici A9 podľa očitých svedkov šmyk, otočilo sa okolo vlastnej osi a následne sa prevrátilo na ľavú stranu. Pri nehode utrpelo viacero osôb zranenia, z toho dvaja - muž a žena - vážne. Vodič vyviazol bez zranení.

1. septembra 2009 - TURECKO: Autobus, ktorý viezol 43 českých a slovenských klientov Firo Tour, dostal na šmykľavej horskej ceste šmyk a prevrátil sa. Nehoda sa stala približne 70 kilometrov od Antalye. Do nemocnice išli všetci cestujúci, 20 z nich lekári prepustili hneď. Medzi 23 ľuďmi, ktorí museli byť hospitalizovaní, bolo sedem Slovákov.

5. augusta 2009 - RUMUNSKO: V noci havaroval slovenský zájazdový autobus, ktorý mal s dovolenkármi z Prešova namierené do Bulharska. Pri nehode utrpelo zranenia 12 cestujúcich, z toho dve osoby boli zranené ťažko. K nehode došlo pri mestečku Calimanešti v stredojužnej časti krajiny na ťahu smerom na Bukurešť. Autobusu skrížil cestu protiidúci kamión. Vodič sa stihol včas vyhnúť, vyletel do poľa, ale náves narazil do ľavej strany autobusu. Autobus patril živnostníkovi z Prešova, ktorý ho prenajímal skupinám dovolenkárov.

21. júna 2009 - RAKÚSKO: Pri havárii autobusu so slovenskými študentmi sa v Rakúsku zranilo najmenej 37 ľudí. V autobuse cestovalo 48 študentov zo Strednej školy podnikania v Senici, ktorí sa vracali zo školského výletu v Taliansku. K havárii došlo asi o 06.00 h. ráno na diaľnici A2 v Štajersku medzi Mooskirchenom a Liebochom v smere na Graz. Príčinou havárie autobusu bol zrejme mikrospánok 41-ročného vodiča. Autobus patril českej prepravnej spoločnosti.

27. marca 2009 - POĽSKO: Poschodový autobus, ktorý prepravoval 45 školopovinných detí a trojčlenný sprievodný personál z Bystrice na divadelné predstavenie, havaroval v dolnosliezskom meste Swidnica, na juhozápade Poľska. Príčinou bol vodičov zlý odhad výšky železničného viaduktu, pod ktorý sa s poschodovým vozidlom nezmestil. Poranenia rôzneho stupňa utrpelo celkove 30 detí.

13. februára 2009 – ČESKO: Piatok 13. si bude pamätať asi 30 cestujúcich slovenského autobusu, ktorý ráno na 10. kilometri diaľnice D1, iba kúsok za Prahou v smere na Brno, zachvátil požiar. Vodič autobusu zastavil na odpočívadle pri čerpacej stanici, kde všetci cestujúci vystúpili. Nikto z nich sa nezranil. Autobus zvážal slovenských zamestnancov z obchodnej zóny Průhonice.

25. septembra 2008 - NEMECKO: Havaroval slovenský autobus, ktorý sa zrazil s menším autom. Nemecký vodič automobilu a jeho spolujazdec kolíziu neprežili, šoféra autobusu s vážnymi zraneniami hospitalizovali. Poranenia utrpelo aj niekoľko cestujúcich z autobusu. Nehoda sa stala pri meste Rickling na severe Nemecka. Autobus s 38 cestujúcimi viezol Slovákov, ktorí v Nórsku stavali diaľnice.

7. septembra 2008 - CHORVÁTSKO: Krátko pred 06.00 h ráno pri chorvátskom meste Gospič havaroval slovenský autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice. Autobus zišiel z diaľnice medzi mestami Split a Záhreb. Zdemoloval asi 20 metrov dlhý pás zvodidiel a následne čelne narazil do betónového stĺpa mosta. Vo vozidle bolo 49 prevažne starších cestujúcich. Tragická nehoda si vyžiadala 16 obetí na ľudských životoch vrátane oboch šoférov. Na mieste nehody zomrelo 14 ľudí, dve osoby zraneniam podľahli neskôr v nemocnici.

13. júla 2008 - SRBSKO: Traja ľudia utrpeli zranenia pri havárii autobusu prevážajúceho slovenských turistov, ku ktorej došlo pri srbskej Subotici. Jedna 35-ročná Slovenka po prevoze do nemocnice zomrela. Nehoda sa odohrala okolo 03.30 h, keď v protismere idúci mikrobus pri riskantnom predbiehaní zavadil o slovenský autobus, ktorý následne zišiel z cesty. Vozidlo s turistami vracajúcimi sa z Grécka zostalo po nehode nepojazdné a šofér musel zabezpečiť náhradný autobus.

3. septembra 2007 - RUMUNSKO: K nehode vozidla s poľskou štátnou poznávacou značkou, ktorý mala prenajatý slovenská cestovná kancelária, došlo krátko po polnoci neďaleko rumunského mesta Giurgiu. Autobus smerujúci do Bulharska zišiel z cesty a spadol do priekopy. Výsledky vyšetrovania ukázali, že vozidlo išlo bez prestávky minimálne desať hodín a vodič zrejme za volantom zaspal. Obeťami boli manželia zo SR, ktorí išli na svadobnú cestu do Bulharska, a poľský vodič. Zranilo sa 11 slovenských občanov, z toho dvaja vážne.

15. júla 2007 - SRBSKO: Autobus plný slovenských turistov, ktorí sa vracali z dovolenky v Bulharsku, havaroval na diaľnici medzi srbskými mestami Belehrad a Niš pri meste Jagodina. Zo 60 pasažierov sa zranilo šesť, z toho traja ľahko a troch museli hospitalizovať.

14. januára 2005 - MAĎARSKO: Pri zrážke slovenského autobusu s malým nákladným autom v severomaďarskej Novohradskej župe sa zranilo 18 Slovákov, z nich dvaja utrpeli vážne zlomeniny, 16 sa zranilo ľahšie. Vodič nákladného auta pri nehode zahynul.