Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Havária v Srbsku: Premiér vyjadril hlbokú ľútosť nad nešťastím

Havária autobusu v Srbsku. Foto: screenshot rts.rs

Tragická nehoda slovenských dovolenkárov v Srbsku zasiahla celé Slovensko. Politici vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým.

Bratislava 21. júna (Teraz.sk/TASR) - Dopravná nehoda slovenského autobusu cestovnej kancelárie Aeolus pri meste Aleksinac v strednom Srbsku, si dnes nadránom vyžiadala životy piatich ľudí a 23 zranených. Turisti sa vracali z dovolenku na gréckom ostrove Korfu.

"Na miesto sme poslali našu konzulku z Belehradu. Taktiež aj policajného pridelenca. Ide tam aj česká konzulka, nakoľko tam údajne boli aj českí turisti," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček s tým, že pomoc turistom na mieste už poskytuje honorárna konzulka z Nišu.

Na mieste nehody slovenského autobusu s dovolenkármi v Srbsku, pri ktorej podľa doterajších informácií zahynulo päť ľudí, je aj slovenský policajný pridelenec. TASR o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Policajný pridelenec momentálne zisťuje rozsah zranení slovenských občanov, ktoré utrpeli pri tejto tragickej dopravnej nehode. "Hneď po tom ako budeme mať kompletné informácie, budeme informovať o možnosti ich návratu na Slovensko," uviedol rezort vnútra.



Reakcie slovenských politikov na tragédiu


Úprimnú sústrasť pozostalým obetí nehody v Srbsku vyjadril aj prezident Andrej Kiska. "Tešili sa domov, cestovali autobusom z dovolenky. Žiaľ, ich cesta sa skončila tragicky haváriou na srbskej diaľnici. Chcem vysloviť úprimnú sústrasť všetkým rodinným príslušníkom," uviedol.
Prezident Andrej Kiska.
Foto: screenshot RTVS


"Priatelia, zastavte sa na chvíľu a venujte so mnou tichú spomienku na obete havárie slovenského autobusu v Srbsku. Tých 5 životov už nikto nevráti, žiaľ," napísal na sociálnej sieti predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko. "Verím však a modlím sa, aby nepribudla žiadna nová obeť tejto tragickej nehody, a aby sme vedeli zranených dostať čo najskôr domov, k svojím blízkym," dodal.
Predseda NR SR Andrej Danko.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Slovensko dnes žiaľ zasiahla informácia o vážnej dopravnej nehode v Srbsku, pri ktorej prišli o život naši občania. Chcem vyjadriť hlbokú ľútosť nad týmto nešťastím a pozostalým obetí úprimnú sústrasť," uviedol na sociálnej siete predseda vlády SR Robert Fico. "Som v kontakte s mojimi kolegami zo srbskej ambasády, aby sme mohli podať pomocnú ruku všade tam, kde to bude potrebné," dodal.

Premiér v dopoludňajších hodinách absolvoval pracovné stretnutie s ministrom vnútra. "Dohodli sme postup, ako technicky, čo najlepšie a najrýchlejšie pomôcť našim spoluobčanom, účastníkom dopravnej nehody v Srbsku. Všetky tieto aktivity zastrešuje minister vnútra, ktorý poskytne ďalšie informácie," uzavrel.
Na snímke predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"V New Yorku ma zastihla tragická správa o nehode autobusu so slovenskými turistami v Srbsku. Je mi veľmi ľúto obetí a zranených a touto cestou vyjadrujem svoju sústrasť rodinám, ktoré prišli o svojich najbližších. Zatiaľ máme informáciu o troch potvrdených úmrtiach slovenských občanov," napísal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. "Telefonicky som náš postup konzultoval aj s ďalšími členmi vlády a mojimi spolupracovníkmi na MZVaEZ SR," dodal s tým, že na miesto nehody okamžite vycestovala naša konzulka z veľvyslanectva SR v Belehrade, rovnako aj policajný pridelenec. "Konzulka už navštívila nemocnicu v Aleksinovaci, kde ošetrili 8 ranených, z toho 5 Slovákov, ktorí sú mimo ohrozenia života a nemocnicu Niši, kam boli prevezení ďalší zranení. Popoludní odlieta do Srbska vládny špeciál, na palube budú aj zástupcovia MZVaEZ SR, aby spolu s ďalšími zložkami priamo na mieste asistovali postihnutým a príbuzným so všetkým, čo bude treba," uzavrel.
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prichádza na 198. schôdzu vlády SR 17. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Poslanci Národnej rady SR si minútou ticha uctili obete dnešnej havárie slovenského autobusu v Srbsku.


"Je mi to ľúto. Úprimnú sústrasť pozostalým. Práve sme mali v parlamente minútu ticha," uviedol poslanec NR SR Richard Vašečka (OĽANO-NOVA).
Richard Vašečka
Foto: TASR


"Je mi neskutočne smutno z obrovského nešťastia našich spoluobčanov, ktorí sa vracali z dovolenky, táto tragédia zasiahla viacej rodín, chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám a moju účasť na ich nešťastí...," napísal predseda Sme rodina Boris Kollár.
Na snímke predseda politickej strany Sme rodina Boris Kollár.
Foto: TASR - Michal Svítok