Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Lajčák hodnotí svoje umiestnenie pri výbere šéfa OSN ako úspech

Na snímke minister zahraničných vecí a Európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Jakub Kotian

Niekdajší portugalský premiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres vyšiel ako favorit z neoficiálneho hlasovania.


Washington 6. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák ohodnotil svoje umiestnenie pri výbere generálneho tajomníka OSN ako bezprecedentný úspech v histórii slovenskej diplomacie. TASR o tom dnes informoval hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano.

Miroslav Lajčák po stredajšom oznámení výsledkov hlasovania Bezpečnostnej rady OSN zablahoželal z Washingtonu najúspešnejšiemu kandidátovi, ktorým je niekdajší portugalský premiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

Čítajte aj A. Guterres chce byť ako šéf OSN poctivým vyjednávačom

"Aj keď nie je z Východoeurópskej regionálnej skupiny, z ktorej mal tento raz podľa nepísaných pravidiel pochádzať nový generálny tajomník, v jednotlivých kolách hlasovania získal kontinuálne najväčšiu podporu," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

"Osobne cítim zadosťučinenie, že spomedzi východoeurópskych kandidátov som skončil na najvyššej priečke, hoci v celkovom poradí je 'len' druhá. V každom prípade predstavuje toto umiestnenie bezprecedentný úspech v histórii slovenskej diplomacie. Dôstojnou účasťou v súťaži o najvýznamnejšiu medzinárodnú pozíciu vo svete sa Slovensko výrazne zviditeľnilo, slovenská diplomacia získala neoceniteľné skúsenosti a som hrdý, že som ako kandidát Slovenskej republiky dosiahol takýto výsledok," povedal Lajčák.

Zdôraznil, že si nesmierne váži silnú a jednoznačnú podporu najvyšších ústavných činiteľov SR a všetky aktivity, ktoré vyvinuli v prospech jeho kandidatúry.

"Ďakujem aj všetkým občanom SR i partnerom v zahraničí za ich podporu, ktorú mi prejavovali počas celého procesu. Intenzívne som si ju uvedomoval a veľmi si ju vážim," uviedol Lajčák.

Slovensko podľa jeho slov viedlo korektnú, transparentnú a pozitívnu kampaň postavenú na obsahu. Kampaň "priniesla veľmi dobrý výsledok, ktorý je úspechom celej našej krajiny", poznamenal minister. "Za týmto úspechom stojí profesionálny tím slovenských diplomatov, bez ktorých tvrdej a neúnavnej práce by takéto finále nebolo možné a ktorým aj touto cestou vyjadrujem úprimné poďakovanie," dodal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Čurkin: Je nepravdepodobné, že by jeho voľbu niektorý z členov BR OSN vetoval

Bezpečnostná rada OSN sa v stredu jednohlasne dohodla na osobe nového generálneho tajomníka OSN: niekdajší portugalský premiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres vyšiel ako favorit zo šiestich kôl neoficiálneho hlasovania o kandidátoch. V New Yorku to oznámil ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, obklopený veľvyslancami zvyšných 14 členských krajín BR OSN.

Podľa Čurkina je nepravdepodobné, že by jeho voľbu niektorý z členov BR OSN vetoval, informovala tlačová agentúra DPA.



Guterres zvíťazil vo všetkých šiestich neoficiálnych hlasovaniach. V šiestom kole, v ktorom piati stáli členovia BR OSN hlasovali s inak sfarbenými hlasovacími lístkami, dostal 13 hlasov "za", žiaden hlas "proti" a dva hlasy "nevyjadrujem sa".

Antonio Guterres.
Foto: TASR/AP


Čurkin povedal, že sa BR OSN zíde vo štvrtok dopoludnia, aby oficiálne Guterresa schválila a odporučila jeho kandidatúru 193-člennému Valnému zhromaždeniu OSN, ktoré by malo túto voľbu hlasovaním potvrdiť.



"Bola dosiahnutá dohoda. Členova BR OSN ma zvolia za nového generálneho tajomníka OSN. Som poctený a šťastný," reagoval Guterres na Twitteri.

Šefčovič: Lajčák urobil dobré meno Slovensku

Minister zahraničných veci SR Miroslav Lajčák v rámci svojej kampane na šéfa Organizácie Spojených národov urobil dobré meno Slovensku. Uviedol to pre TASR podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu, slovenský kariérny diplomat Maroš Šefčovič.



Slovenský eurokomisár niekoľko hodín po oznámení hlasovania Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku, ktorá rozhodla, že budúcim generálnym tajomníkom OSN bude bývalý portugalský premiér António Guterres, upozornil, že aj napriek neúspechu v konečnom hlasovaní, Lajčák urobil dobré meno Slovensku.

"Chcel by som zablahoželať Miroslavovi Lajčákovi k tomu, že urobil výborné meno Slovensku počas celej kampane a počas híringov. Pohyboval sa na tých najvyšších priečkach až do poslednej chvíle," povedal Šefčovič.

Víťazom konečného hlasovania sa stal bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres, bol favoritom vo všetkých šiestich kolách neoficiálneho hlasovania o kandidátoch.

Šefčovič spresnil, že na jednej strane je dobré, že novým generálnym tajomníkom OSN bude diplomat a bývalý premiér členskej krajiny EÚ, na druhej strane, ako dodal, "nás v strednej a východnej Európe určite trochu mrzí, že tak, ako sa očakávalo, táto funkcia nie je z našej regionálnej skupiny".