Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Naši biskupi schválili humanitárnú pomoc pre kresťanov a utečencov

Zachránení utečenci prichádzajú na grécky ostrov Lesvos v stredu, 17. júna 2015. Foto: TASR/AP

KBS schválila štyri projekty humanitárnej pomoci pre prenasledovaných kresťanov a utečencov financované zo zbierky v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou vo výške 190.000 eur.

Donovaly 17. júna (TASR) – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojom 81. plenárnom zasadaní, ktoré sa dnes skončilo na Donovaloch, sa venovala aj migrantom a utečencom. Vyjadrila presvedčenie, že z hľadiska ľudských a kresťanských princípov im treba venovať pozornosť.



"Je predovšetkým úlohou štátov a medzinárodného spoločenstva zvoliť správne prostriedky tejto pomoci, vrátane vyriešenia problémov v krajinách, odkiaľ pochádzajú. Aj katolícka cirkev na Slovensku chce naďalej podľa svojich možností pomáhať, aby sa prejavila solidarita a kresťanská láska ľuďom, ktorí to potrebujú," uviedol dnes na tlačovej besede generálny sekretár a banskobystrický diecézny biskup Marián Chovanec.

KBS schválila štyri projekty humanitárnej pomoci pre prenasledovaných kresťanov a utečencov financované zo zbierky KBS v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou vo výške 190.000 eur.


Zasadnutie KBS na Donovaloch sa venovalo aj ochrane žien pred násilím. "Oceňujeme aktivity zamerané na zvyšovanie citlivosti voči utrpeniu žien a voči ich zneužívaniu na komerčné ciele. Násilie páchané na ženách nemožno tolerovať. Sme veľmi radi, že aj viaceré cirkevné organizácie a mnohí kresťania pomáhajú ohrozeným ženám. V tomto kontexte nás prekvapilo, že inštitúcie, ktoré ženám dlhodobo poskytujú ochranu, sú zámerne vylučované z možnosti uchádzať sa o podporu grantov, pre ideologické dôvody, napríklad pre nesúhlas s ratifikáciou tzv. Istanbulského dohovoru," konštatoval Chovanec.

Podľa biskupov je téma ochrany žien pred násilím taká vážna, že pokusy o podsúvanie iných tém v jej rámci, napríklad rodovej ideológie alebo výučby tzv. nestereotypných rolí do všetkých škôl, pokladajú za neprijateľné. O to viac, keď tieto pokusy, nakoniec diskvalifikujú inštitúcie, ktoré sa ženy snažia chrániť.

"Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v súčasnosti pripravuje zákon o prevencii násilia na ženách a domáceho násilia. Bohužiaľ, aj tu sú niektorí dopredu vynechaní z možnosti zapojiť sa do jeho prípravy. Obraciame sa na všetkých, aby sme pre ženy, ktoré trpia násilím, urobili maximum a poskytli im účinnú pomoc. Zákony, ktoré podsúvajú rodovú ideológiu, im ju nezabezpečia, naopak, znevýhodňujú tých, ktorí ohrozeným ženám dlhé roky pomáhajú," konštatovali dnes slovenskí biskupi.