Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Európa pri migračných vlnách platí za chyby z minulosti, tvrdí Kaliňák

Africkí migranti sa zhromažďujú na kamennej pláži pri Mentone na francúzsko-talianskej hranici na juhovýchode Francúzska 16. júna 2015. Okolo 150 migrantov predovšetkým z Eritrey a Sudánu sa pokúšajú už od minulého piatku prekročiť hranicu z Talianska, v čom im ale bráni francúzska a talianska polícia blokádou. Foto: FOTO TASR/AP

Na základe údajov Frontexu prichádzajú od začiatku tohto roka do Európy čoraz väčšie počty nelegálnych prisťahovalcov cez Turecko a Grécko.

Bratislava 17. júna (TASR) - Európa pri súčasnom nápore migrantov platí za chyby z minulosti. Jednou z nich je napríklad podfinancovanie rozpočtu Agentúry EÚ pre ochranu vonkajších hraníc (Frontex). "Myslím si, že si to teraz všetci uvedomujú," poznamenal po dnešnom rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

Ďalšou bolo, že mnohé krajiny z nelegálnych migrantov spravili legálnych. Tí potom podľa Kaliňáka začali slobodne cestovať po Európe a vytvorili infraštrukturálnu základňu pre ďalších utečencov. "Tým tieto krajiny podporujú prekvitanie prevádzačstva," konštatoval.


Upozornil na to, že odsúhlasenie povinných kvót je v podstate uzatvorenie zmluvy s organizovaným zločinom prevádzačstva po Stredozemnom mori. "Kde sú potom naše prísne vízové režimy? Prečo k nám potom nemôžu bez víz cestovať Ukrajinci, Bielorusi alebo Rusi?" podčiarkol s tým, že Slovensko spolu s ďalšími štátmi vyzýva na to, aby sa kvótami neurobila ďalšia chyba.

"Musíme riešiť príčiny a nie dôsledky," zdôraznil. Riešenie vidí najskôr v zastavení prílevu utečencov, ktorí k európskym brehom vyrážajú z Líbye, aj keď odtiaľ priamo nepochádzajú.

Ak podľa neho nemôže EÚ vytvoriť bezpečné miesto priamo v Líbyi, kde by sa títo ľudia sústredili a poskytla sa im pomoc, tak sa s nimi musí pracovať vo vysunutých strediskách v ich domovských štátoch.


Rovnako je presvedčený o tom, že na európskych hraniciach treba selektovať nelegálnych migrantov od ohrozených utečencov. Tých, ktorí nespĺňajú štatút utečenca, je potrebné vrátiť do krajín pôvodu alebo ich príchodu. "Týmto dáme jasne najavo, že žiadne hranice, ani morské, nie sú otvorené, a tak by utečenecká vlna mohla zásadným spôsobom klesnúť," poznamenal s tým, že následne sa môže začať riešiť situácia v tých krajinách EÚ, ktoré sú najviac postihnuté migračnou vlnou.

"Je sa tomu potrebné postaviť čelom a nezakrývať sa falošnými heslami o solidarite. Skutočné riešenie problému je potrebné začať tam, kde utečenecká vlna vzniká, tam treba byť aktívny a potom môžeme byť úspešní," prízvukoval Kaliňák.

Na základe údajov Frontexu prichádzajú od začiatku tohto roka do Európy čoraz väčšie počty nelegálnych prisťahovalcov cez Turecko a Grécko. Počet pokusov migrantov preplaviť sa cez východné Stredomorie sa zvýšil o viac ako 500 percent. Obzvlášť dôležité zostávajú dve hlavné imigračné trasy - cez centrálne Stredomorie z Líbye na juh Talianska a potom cez východné Stredomorie z Turecka do Grécka.