Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Draxler je pripravený presadiť návrhy antibyrokratickej jednotky

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas 159. rokovania vlády SR 29. apríla 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister školstva je pripravený presadiť dobré a dostatočne vyargumentované návrhy pracovnej skupiny na znižovanie administratívnej záťaže v základných a stredných školách.

Bratislava 18. mája (TASR) - Minister školstva Juraj Draxler je pripravený presadiť dobré a dostatočne vyargumentované návrhy pracovnej skupiny na znižovanie administratívnej záťaže v základných a stredných školách. Tá sa tiež prezýva "antibyrokratická jednotka".

Vymenoval ju Draxler a na ministerstve sa stretla už niekoľkokrát. Tvorí ju 13 učiteľov a riaditeľov škôl. Jej cieľom je identifikovať zbytočnú administratívnu záťaž a navrhnúť konkrétne opatrenia na jej zníženie. Skupina doposiaľ prerokovala 113 rozličných dokumentov.

Tie súviseli napríklad s prípravou koncepčných materiálov a správ týkajúcich sa vzdelávacej činnosti, s kontinuálnym vzdelávaním učiteľov, prevádzkou školy, činnosťou učiteľa, organizáciou mimoškolských a záujmových aktivít, individuálnou integráciou žiakov, klasifikáciou žiakov či rozhodnutiami riaditeľa.

Jedným z návrhov antibyrokratickej jednotky je zjednodušenie triednej knihy tak, aby obsahovala len evidenciu prebraného učiva a neprítomných žiakov. Elektronická verzia zníži záťaž učiteľov.

Návrhy pracovnej skupiny následne prerokujú zástupcovia ministerstva školstva a priamo riadené organizácie pre oblasť školstva. "Uvedomujeme si, že v dôsledku postupného nárastu administratívnej záťaže zostáva učiteľom a riaditeľom stále menej času práve na to najpodstatnejšie - na prácu so žiakmi. Chcel by som už v tejto fáze poďakovať a oceniť ochotu členov pracovnej skupiny spolupracovať pri riešení aktuálnych problémov, ktorých riešenia budú môcť naši pedagógovia a vedúci zamestnanci pocítiť v ich každodennej práci," avizoval minister.

Projekt znižovania administratívnej záťaže v základných a stredných školách riadi Inštitút vzdelávacej politiky, ktorý zároveň vytvorí analytickú štúdiu obsahujúcu napríklad zahraničné skúsenosti s odstraňovaním administratívnej záťaže, ako aj návrh systémových opatrení v tejto oblasti.

TASR informovala hovorkyňa ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.