Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. FICO: Dohoda z Minska definitívne nerieši konflikt na Ukrajine

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

"Ja by som bol veľmi opatrný. Vítam túto iniciatívu, vždy je to lepšie, ako pokračovať vo vojnových akciách," uviedol premiér.

Brusel 12. februára (TASR) - Nočná dohoda lídrov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny rozviazala ruky európskym štátnikom pri dnešných rokovaniach Európskej rady o situácii na Ukrajine. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico po príchode do Bruselu.

Premiér upozornil, že podrobne preskúmal dohodu zrodenú na základe štvorstranných rokovaní v Misku a najmä zoznam opatrení potrebných na realizáciu tejto dohody.

"Ja by som bol veľmi opatrný. Vítam túto iniciatívu, vždy je to lepšie, ako pokračovať vo vojnových akciách," uviedol Fico.



Pripomenul, že skutočnosť, že prímerie má začať platiť až od 15. februára, vytvára možnosť tak pre ukrajinské vládne sily, ako aj pre povstalcov, aby sa pokúsili posilniť svoje pozície.



Z hľadiska predložených opatrení upozornil na špeciálny zákon, ktorý ukrajinský parlament musí prijať do 30 dní a ktorý upraví štatút území, kde teraz prebiehajú boje. Dôležité bude podľa neho, kto bude kontrolovať a spravovať tieto územia.

Fico zároveň upozornil, že rokovania v Minsku "rozviazali ruky" štátnikom na Európskej rade, ktorí sa teraz nemusia zaoberať otázkou nových sankcií proti Rusku. Spresnil, že v otázke sankcií platí dohoda ministrov zahraničných vecí z pondelka, ktorú dnes premiéri a prezidenti zoberú na vedomie. Ďalší tlak na nové sankcie proti Rusku by podľa jeho slov bol hrubým spochybnením nočnej dohody v bieloruskej metropole.

"Teraz platí, že EÚ musí tento proces maximálne podporiť a napomáhať mu. Budeme robiť všetko preto, aby Ukrajina ako náš sused bola krajinou, kde žiadnej vojny niet," povedal Fico. A zopakoval svoje slová z nedávnej návštevy v Kyjeve, že Slovensko je vždy pripravené pomáhať Ukrajine s humanitárnou pomocou a dodávkami plynu.

Na otázku TASR, či nehrozí, že proruskí povstalci neuposlúchnu nočné dohody z Minska, Fico povedal, že súčasťou tejto dohody je aj to, že všetci bojovníci, či už na ukrajinskej alebo na proruskej strane, dostanú milosť. Amnestia by mala vyriešiť spory o to, kto bol v tomto konflikte lepší a kto bol horší.

"Vítajme tento proces, ale buďme opatrní, lebo to, čo sa udialo v Minsku, definitívne nerieši tento konflikt. Môže ho utlmiť a môže viesť v nejakom časovom horizonte k jeho úplnému zastaveniu," uzavrel Fico.