Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Fico informoval o prerozdelení ministerstiev, mená zatiaľ neprezradil

Na snímke predseda Smer-SD Robert Fico (vpravo) vystupuje s príhovorom po podpise koaličnej dohody medzi stranami SMER-SD, Hlas-SD a SNS v Bratislave v pondelok 16. októbra 2023. Zľava počúvajú predseda Hlas-SD Peter Pellegrini a predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR Martin Baumann

Po zasadnutí orgánov koaličných strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS ich chce najprv oznámiť prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Predseda Smeru-SD Robert Fico po podpise koaličnej dohody informoval o prerozdelení jednotlivých ministerstiev. Mená zatiaľ nepovedal. Po zasadnutí orgánov koaličných strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS ich chce najprv oznámiť prezidentke SR Zuzane Čaputovej.



Premiérsky post má zastávať nominant Smeru-SD. Smer-SD má obsadiť ministerstvá spravodlivosti, dopravy, financií, zahraničných vecí, obrany a tiež pôdohospodárstva.

Hlasu-SD majú patriť posty ministrov vnútra, hospodárstva, zdravotníctva a tiež ministra investícií a regionálneho rozvoja a ministra práce a školstva. Rovnako má obsadiť post podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti.

SNS bude nominovať ministra životného prostredia a kultúry. Národniarom má patriť aj post šéfa nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré sa zriadi od 1. januára 2024.


Fico priblížil, že vo vláde budú po menovaní traja podpredsedovia vlády. Každej koaličnej strane podľa jeho slov prináleží funkcia jedného.

Potvrdil, že predsedom Národnej rady (NR) SR má byť nominant Hlasu-SD. Koaličné strany nominujú aj podpredsedov, jedného má navrhnúť opozícia. Do toho koalícia hovoriť nemieni.

Tzv. krížová kontrola má byť len na niektorých ministerstvách. Sú to ministerstvo obrany, kde má mať Smer-SD okrem ministra aj jedného štátneho tajomníka, druhého nominuje SNS. Rovnako to má byť na ministerstve pôdohospodárstva. V rezorte práce má byť okrem ministra z Hlasu-SD aj jeden tajomník z tejto strany a jeden zo SNS. V envirorezorte pod vedením SNS majú pôsobiť po jednom štátnom tajomníkovi z SNS a Smeru-SD.

Rezort školstva má mať okrem ministra z Hlasu-SD jedného štátneho tajomníka z tejto strany. Druhý štátny tajomník pre šport má byť nominant SNS. Národniarom od januára vznikne nové ministerstvo športu a cestovného ruchu, kde majú mať dvoch svojich štátnych tajomníkov.


Pri ostatných ministerstvách majú strany, ktoré nominujú ministra, obsadiť aj posty oboch štátnych tajomníkov.

Čo sa týka rozdelenia parlamentných výborov, opozícii majú patriť pozície predsedov kontrolných výborov. V ostatných má väčšinu predsedníckych pozícií zastávať koalícia. Zároveň v nich má mať aj väčšinu členov.