Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

CHMELÁR a HRABKO: Zatýkanie na ukrajinskej vláde bolo ľudovým kinom

E.Chmelár a J.Hrabko v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

E. Chmelár a J. Hrabko v diskusii TABLET.TV komentovali dianie na Ukrajine, problémy Váhostavu aj preskupovanie opozície pred voľbami.

Bratislava 31. marca (Teraz.sk) – Zatýkanie priamo na zasadnutí ukrajinskej vlády, ako aj rozhodnutie prezidenta Petra Porošenka odvolať z funkcie gubernátora jedného z vplyvných podnikateľov Ihora Kolomojského skôr signalizuje boj medzi oligarchami na Ukrajine ako začiatok boja s korupciou. V diskusnej relácii TABLET.TV sa na tom zhodol rektor Akadémie médií Eduard Chmelár a publicista Juraj Hrabko.



Ukrajinská polícia 25. marca počas schôdze vlády, vysielanej v priamom televíznom prenose, zadržala šéfa Štátnej služby pre mimoriadne situácie Serhija Bočkovského a jeho prvého zástupcu Vasyľa Stojeckého. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov oznámil, že dvojicu zadržali pre účasť na korupcii týkajúcej sa offshorových spoločností.

Ten istý deň Porošenko vymenil Kolomojského, ktorého ozbrojenci sa niekoľko dní pred tým pokúsili obsadiť centrálu jedného zo štátnych podnikov.



Podľa Chmelára Medzinárodný menový fond podmieňuje svoju pomoc Ukrajine reformami, vrátane intenzívnejšieho boja s korupciou. „Je evidentné, že Porošenko musel niečo robiť, aj keď len teatrálne gesto,“ konštatuje Chmelár. „Je jasné, že má navodiť predovšetkým zdanie, že Ukrajina začína plniť záväzky a začína odstraňovať hlavné črty oligarchizácie spoločnosti, ale to nie je pravda. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o boj medzi oligarchami,“ povedal.

Kolomojskij podľa Chmelára financuje prápory, ktoré sú ozbrojenou zložkou Pravého sektora. „Dlhodobo kontroluje pološtátne energetické podniky, v ktorých síce má len niečo viac ako štyridsať percent, ale ich šéfmi boli jeho ľudia. Keď Kolomojskij dlhodobo odmietal vyplácať dividendy štátu, vyhrážal sa, že zverejní skutočné počty obetí vojny, tak postupne stratil podporu,“ uzavrel Chmelár s tým, že Ukrajina je podľa neho v tejto chvíli „rozparcelovaná spoločnosť, kde oligarchovia ovládajú svoje oblasti ako feudáli svoje léna“.

„Myslím si, že to bolo kino a posolstvo k ďalším oligarchom a ľudu, že sa koná,“ reagoval Hrabko. Dodal, že boj o moc sa zintenzívňuje v súčasnej dobe, lebo je to ešte možné. Ak Ukrajina skutočne prejde ťažkými reformami, niektoré praktiky sa tam už nebudú dať robiť. „Ak sa situácia konsoliduje, bude Ukrajina vystavená omnoho tvrdším reformám ako zažilo Slovensko,“ upozornil Hrabko.

Reštrukturalizácia Váhostavu

Obaja analytici sa vyjadrili aj k situácii okolo reštrukturalizácie Váhostavu. Podľa zverejnených informácií majú byť v plnej miere uspokojené nároky bánk, zatiaľ čo veritelia spomedzi živnostníkov a malých firiem môžu očakávať vyplatenie len 15 percent z dlžnej sumy. Okrem toho sa medzi veriteľmi objavili neznáme firmy z daňových rajov.

Podľa Chmelára nie je normálne, že sa na Slovensku môže jedna firma opakovane „reinkarnovať“ za cenu toho, že „potopí“ desiatky drobných podnikateľov.

Podľa Hrabka je správne, že opozícia v tejto veci podala trestné oznámenie a je teraz na orgánoch činných v trestnom konaní aby vyšetrili, či má tento proces aj trestnoprávny rozmer.

Obaja však upozorňujú na to, že sa blížia voľby a to môže znamenať šancu na to, aby sa koaliční a opoziční poslanci spojili a schválili pre reštrukturalizácie nové legislatívne pravidlá. „Situáciu treba využiť na to, aby sme to vyriešili systémovo, aby sa zmenila legislatíva. Ak sa to teraz neuchopí, bude z toho jedna veľká politická bublina,“ povedal Chmelár.

Hrabko upozornil, že parlament opozičné návrhy v tomto smere neprijal. „Je možné, že Smer –SD pripraví vlastný návrh zákona, ktorý pôjde do parlamentu. Ale vtedy bude treba zase ustrážiť pozmeňujúce návrhy. Je tu šanca ale obávam sa, ako bude realizovaná,“ dodal.

Obaja analytici sa v diskusii vyjadrili aj posunom na opozičnej strane spektra, pripravovanej spolupráci OĽaNO, NOVY a SaS, ako aj vstupu Alojza Hlinu do poslaneckého klubu KDH.