Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: Chcú ma zbaviť mandátu, hoci som štátu neškodil ako Kaliňák

Na snímke opozičný poslanec a predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Matovič tak reagoval na dnešné rozhodnutie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý navrhuje plénu Národnej rady SR zbaviť Matoviča poslaneckého mandátu.

Bratislava 28. marca (TASR) - Vládnej koalícii je nepríjemná pravda, ktorú im líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič hovorí, a preto ho chcú zbaviť mandátu. Myslí si to samotný Matovič, ktorý trvá na tom, že svojou obnovenou živnosťou nespôsobil štátu žiadnu škodu na rozdiel od ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý podľa jeho slov obchodoval s daňovým podvodníkom Ladislavom Bašternákom.

Matovič tak reagoval na dnešné rozhodnutie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý navrhuje plénu Národnej rady SR zbaviť Matoviča poslaneckého mandátu. Dôvodom je opakované porušenie zákona o konflikte záujmov. Matovič sa ho dopustil tým, že dvakrát nemal pozastavenú živnosť. Podnikanie ústavný zákon zakazuje. O tom, či Matovič príde o kreslo, rozhodne definitívne plénum. Zbavenie mandátu musia podporiť aspoň tri pätiny poslancov (aspoň 90 hlasov).



Rozhodnutie výboru označil Matovič za nedemokratické, výbor nazval inkvizičným. "Duch mečiarizmu sa dnes do parlamentu vrátil. Chcú ma popraviť, lebo im je nepríjemná pravda, ktorú im do očí hovorím. Neváhajú na to zneužiť moc, ktorú si vo výbore nadelili," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Matovič. Hlasovanie o návrhu na odobratie mandátu bude podľa neho hlasovaním o charaktere štátu.



Poslanec trvá na tom, že svojím konaním neohrozil verejný záujem, ani ničím nepoškodil štát. Zopakoval, že živnosť mu bola obnovená automaticky, nepodnikal, ani nemal žiadnu tržbu. "S nikým som neobchodoval, len som mal formálne naštartovanú živnosť," doplnil a vyzval poslancov, aby pri hlasovaní zo sály neodchádzali. Hlasovať by podľa neho mali tajne. "Nech dokonajú svoje obludné rozhodnutie," poznamenal opozičný poslanec.

Ak by sa našlo 90 hlasov, ktoré by ho zbavili mandátu, Matovič sa bude môcť ešte obrátiť na Ústavný súd SR. Na otázku, či to urobí, priamo neodpovedal. "O tom potom," poznamenal. Pokiaľ by skončil mimo parlamentu, bol by viac medzi ľuďmi. Z verejného života sa neplánuje stiahnuť.