Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Výbor NR SR navrhol vziať Matovičovi mandát, rozhodne plénum

Na snímke vľavo predseda Výboru NR SR pre nezlučitelnosť funkcií Martin Poliačik počas zasadnutia výboru 28. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Odobratie mandátu navrhol dnes parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií za to, že Matovič opakovane nemal pozastavenú živnosť.

Bratislava 28. marca (TASR) - Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič bude čeliť návrhu na zbavenie poslaneckého mandátu pre opakované porušenie ústavného zákona. Odobratie mandátu navrhol dnes parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií za to, že Matovič opakovane nemal pozastavenú živnosť. O tom, či príde o kreslo, rozhodne definitívne plénum Národnej rady (NR) SR. Zbavenie mandátu musia podporiť aspoň tri pätiny poslancov (aspoň 90 hlasov).

"Ide o opakované porušenie zákona," uviedol Róbert Puci (Smer-SD) na rokovaní výboru. Pripomenul, že v júni 2016 výbor Matoviča pokutoval za nepozastavenú živnosť. Napriek tejto sankcii a vedomosti o nej Matovič o tri mesiace neskôr opäť nemal živnosť pozastavenú. "Raz o tom vedel a opätovne spravil to isté. Neverím vyjadreniu 'zabudol som'. Raz možno, ale dvakrát po sebe za tri mesiace sa nedá," doplnil s tým, že chce od Matoviča počuť, prečo to urobil. Pýtať sa ho na to bude v pléne.



"O tom, čo sa v tomto parlamente dá alebo nedá, by sme vedeli hovoriť," kontroval predseda výboru Martin Poliačik (SaS), ktorý nie je za odobratie mandátu Matovičovi. Skôr by bol za ďalšiu finančnú pokutu. Podľa Poliačika by sa totiž malo rozlišovať, či došlo k porušeniu zákona v jednom alebo vo viacerých volebných obdobiach.



O jeho návrhu na pokutu poslanci nerozhodovali, keďže odobrili návrh na zbavenie mandátu, ktorý posúvajú do pléna parlamentu. Koaliční poslanci zdôraznili, že na zbavenie mandátu poslanca je potrebná ústavná väčšina. Odmietajú názory, že by koalícia mohla Matoviča zbaviť mandátu. "Nemáme dosť hlasov, musela by to podporiť aj opozícia," podotkol Puci.

Niektorí opoziční poslanci chceli, aby výbor dnes o Matovičovi nerozhodoval, ale aby si ho najskôr prizvali a vypočuli. Väčšina vrátane opozičných poslancov sa však zhodla, že už mal priestor na písomné vyjadrenie sa a tiež mohol byť na dnešnom rokovaní výboru. Priestor dostane v pléne.

Výbor bude teraz informovať o uznesení predsedu Národnej rady SR Andreja Danka a od neho závisí, kedy do programu zaradí návrh na zbavenie mandátu. Hlasovanie by podľa Poliačika malo byť verejné. "Každý volič má právo vedieť, ako hlasuje jeho volený zástupca," vysvetlil.

Predseda výboru si myslí, že Matovič o mandát nepríde. "Príde mi to totálne nenáležité," povedal o návrhu na stratu mandátu. Poliačik si naďalej myslí, že finančná pokuta by bola lepšia. "Považoval by som za čistejšie riešenie, keby sme to posudzovali ako dve porušenia v dvoch volebných obdobiach a za obe by bola finančná pokuta," poznamenal.

Upozorňuje, že ak by došlo k odobratiu mandátu, Matovič môže požiadať Ústavný súd o výklad a kým ten nerozhodne, tak líder OĽaNO-NOVA bude sedieť v parlamente, hoci technicky mu bude mandát odobratý. "To by bol úplný chaos," uzavrel Poliačik.