Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Takto hodnotia Kiskov novoročný príhovor politológovia

Ján Baránek Foto: Tablet.TV

Kiska hovoril o nenávistných prejavoch na internete a sociálnych sieťach.


Bratislava 1. januára (TASR) – Novoročný príhovor prezidenta SR Andreja Kisku bol neštandardný, ale v tom pozitívnom slova zmysle. Kľúčovú časť totiž venoval téme rizík súvisiacich s bezbrehou slobodou vo virtuálnom priestore. Na margo dnešného prejavu hlavy štátu to uviedol politológ Ján Baránek.

Kiska hovoril o nenávistných prejavoch na internete a sociálnych sieťach. "V tomto smere bol prejav dobrý a neštandardný, ale v tom pozitívnom zmysle," zhodnotil politológ. Priestor, ktorý tomu venoval, bol adekvátny a bolo dobre, že s tým začal a že to aj vyznelo ako najzávažnejší bod prejavu," doplnil.

Baránek si myslí, že je najvyšší čas, aby ústavní činitelia začali o probléme hovoriť. "Je to veľmi závažná téma. Na Slovensku je stále podceňovaná, ale vo svete sú napríklad schopní sa cez sociálne siete organizovať teroristi," upozornil.

Politológ bol podľa jeho slov do istej miery prekvapený, že Kiska počas prejavu trikrát pochválil vládu, a to za ekonomický stav Slovenska, pripravovanú reformu školstva a za zvládnutie predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. "Teraz sa nebavíme, či je trojnásobná pochvala zaslúžená, ale myslím si, že to je snaha o zmazanie kritík z minulosti a možno aj snaha o nadviazanie nejakého zmysluplného dialógu s vládou," vysvetlil.

V prejave prezidenta Baránek postrehol aj kritické tóny voči vláde, a to najmä vtedy, keď Kiska uviedol, že rok 2017 bude dôležitý, lebo sa ukáže, či jedinou a hlavnou odpoveďou štátu na problémy sociálne odkázaných rómskych občanov bude iba represia. Podľa politológa tak zrejme reagoval na vyhlásenia premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktoré odzneli na decembrovom sneme strany Smer-SD.

J. MARUŠIAK: Ťažiskom prejavu prezidenta SR bola kultivácia verejného diskurzu

Snaha o kultiváciu verejného priestoru a ústup od ostrejšej konfrontácie s vládou. Tak vidí hlavný odkaz dnešného novoročného príhovoru prezidenta SR Andreja Kisku politológ Juraj Marušiak.

Juraj Marušiak
Foto: internet
"Ak sa v niektorých prejavoch prezidenta minulý rok zdalo, že smeruje k založeniu novej politickej strany, a teda aj k otvorenejšej konfrontácii s vládou a najsilnejšou vládnou stranou, tak teraz ten tón zmiernil," zhodnotil Marušiak.

Podľa neho sa Kiska v prejave držal svojich hlavných tém, ktorými sú zdravotníctvo a školstvo. Tiež tém, kde môže pôsobiť ako zjednocujúci faktor, akou bolo napríklad hodnotenie slovenského predsedníctva v Rade EÚ. "V prejave sa snažil pôsobiť vyvážene, ale zároveň sa aj zdá, že ešte nie je celkom rozhodnutý, či bude budovať vlastnú politickú stranu, alebo znovu kandidovať za prezidenta," uviedol politológ.

Ako najostrejšie pasáže prejavu vníma Marušiak tie, kde Kiska hovoril o korupcii nepomenovanej časti vedenia krajiny a zlyhaniach pri riešení situácie rómskych spoluobčanov. "Odznela tam kritika ministerstva vnútra, keď sa zamýšľal na tým, či jedinou a hlavnou odpoveďou štátu na problémy sociálne odkázaných rómskych spoluobčanov má byť represia. Poukázal pritom, že silové nástroje nestačia, ale je tu potrebné predovšetkým odstránenie biedy a nevzdelanosti," uviedol Marušiak.

Veľkú časť svojho prejavu prezident venoval nenávisti na internete a sociálnych sieťach. Podľa politológa ide o dôležitú tému, na druhej strane však väčšina spoločnosti vo virtuálnom priestore nežije. "To, čo sa tam deje, je skôr reflexiou toho, čo sa odohráva v celej spoločnosti a prezident to napokon aj pomenoval, keď pripomenul, že diskurz nenávisti prichádza do virtuálneho priestoru z normálneho každodenného života a hlavne aj z politickej sféry," doplnil politológ Juraj Marušiak.