Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. FIGEĽ: Do roka sa politická mapa zmení

Ján Figeľ Foto: TASR – Štefan Puškáš

Opozičné KDH chce zmeniť ľavicové smerovanie Slovenska a vytvoriť neľavicovú alternatívu okolo KDH.

Nitra 21. februára (TASR) - Opozičné KDH chce zmeniť ľavicové smerovanie Slovenska a vytvoriť neľavicovú alternatívu okolo KDH. Na dnešnej tlačovej konferencii po skončení slávnostnej časti výročného snemu KDH to povedal líder hnutia Ján Figeľ v odpovedi na otázku, či KDH pripúšťa povolebnú spoluprácu so Smerom-SD.

"Do roka sa politická mapa zmení. Mandáty rozdávajú občania, naša zodpovednosť je mať atraktívnu, zrozumiteľnú a silnú ponuku," upozornil s tým, že o volebnej stratégii hnutia rozhodne pred kampaňou Rada KDH. Figeľ tu však zopakoval, že cieľom jeho hnutia nie je Smer-SD doplniť, ale ho nahradiť. "Slovensku len stabilná vláda nestačí, musí byť aj zodpovedná," povedal.

Poslanec KDH Jozef Mikloško v rozhovore pre Aktuálne.sk povedal, že si spoluprácu KDH so Smerom-SD vie predstaviť a dokonca je presvedčený, že to inak ani nemôže skončiť. "V roku 2016 Smer nebude mať väčšinu a niekoho bude k vláde potrebovať. Mal by sa dovtedy zbaviť ľudí, ktorí boli zapletení do káuz a ktorí v tomto volebnom období málo pracovali. Smer má aj sociálne, ba aj kresťanské krídlo, aj keď niekedy ťahá príliš doľava, ale aj doprava. V Európe sú dobré príklady pravo-ľavých vlád, napríklad v Nemecku," povedal pre spravodajský server. Mikloško si zároveň nemyslí, že by takáto koalícia znamenala koniec pre KDH.

Figeľ slová svojho straníckeho kolegu komentovať nechcel. "Predstavivosť môže byť rozmanitá, KDH sa ale rozhodne na úrovni kompetentných orgánov," zopakoval. Poslanec Július Brocka (KDH) s úsmevom podotkol, že Mikloško vedie v parlamente modlitebný krúžok a v poslednom čase sa s ním chodia modliť najmä poslanci Smeru-SD. Možno z toho to usudzuje," dodal.