Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Základný program KDH ponúka tri groše aj civilné zbory

Ján Figeľ Foto: TASR

V prípade troch grošov ide o daňový bonus na študujúce dieťa, zvýhodnený úver na viacgeneračné spolužitie v rodine a dôchodkový bonus k penzii.

Nitra 21. februára (TASR) - Tri groše pre rodiny, ale aj vytvorenie civilných zborov obsahuje nový základný program KDH Cesta pre Slovensko, ktorý dnes schválil snem hnutia v Nitre. Nový program je cielený na horizont 10 až 20 rokov. Doterajší základný program KDH z roku 1993 označil líder hnutia Ján Figeľ za naplnený.

V prípade troch grošov ide o daňový bonus na študujúce dieťa, zvýhodnený úver na viacgeneračné spolužitie v rodine a dôchodkový bonus k penzii. Civilné zbory si kresťanskí demokrati predstavujú tak, že sa vytvoria jednotky určené pre elimináciu nevojenských hrozieb založených na dobrovoľnom princípe. Majú byť základom integrovaného systému obrany a bezpečnosti a v prípade vypuknutia či hrozby vojenského konfliktu majú byť tieto jednotky schopné spolu so zálohami plniť úlohy vyžadujúce krátky profesionálny výcvik.



KDH tiež presadzuje rodinné podnikanie v podobe rodinnej živnosti, rodinnej farmy alebo rodinnej obchodnej spoločnosti. "Podporné mechanizmy budú založené na daňovom zvýhodnení rodinných podnikov, lepšom prístupe k finančným zdrojom pre ich štart a rozvoj, a taktiež na znížení administratívnej záťaže," píše sa v programe.

Predstavitelia hnutia dali do programu aj vytvorenie bakalárskych študijných programov orientovaných na prax a zdravotníctvo orientované na pacienta tak, aby bol jasný a garantovaný nárok na zdravotnú starostlivosť pre všetkých.



Vo sfére cestovného ruchu sa chce KDH zasadiť o zlepšenie podnikateľského prostredia v cestovnom ruchu tak, aby SR bola minimálne na úrovni okolitých krajín. "Zákonník práce a zdaňovanie služieb musia odzrkadľovať špecifiká cestovného ruchu," tvrdí KDH.

Nový program hovorí aj o zásade "one in, two out", čo znamená znižovanie byrokracie na Slovensku. Ak by mali politici záujem zaviesť novú administratívnu záťaž, boli by zároveň povinní znížiť existujúcu záťaž o dvojnásobok.