Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

JÁN FIGEĽ: Návrh na moje odvolanie je absurdný a arogantný

Na snímke vľavo predseda SMER-SD Robert Fico a vpravo predseda KDH Ján Figeľ. Foto: TASR/Martin Baumann

Odvolávať niekoho za to, že pred rokmi konal podľa zákona, vo verejnom záujme a súhlasil, aby dostávali prednosť nižšie ceny, je absurdné a arogantné.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Odvolávať niekoho za to, že pred rokmi konal podľa zákona, vo verejnom záujme a súhlasil, aby dostávali prednosť nižšie ceny, je absurdné a arogantné. Vyhlásil to na svoju obhajobu šéf KDH Ján Figeľ, ktorý čelí pokusu o odvolanie z postu podpredsedu Národnej rady SR. Odvolať ho chce Smer-SD, lebo je podľa neho zodpovedný za problémy živnostníkov, ktorým Váhostav-SK neplatil.



Figeľ vo svojom vystúpení vyhlásil, že tu nejde o jeho stoličku. "Nemám ani sekretárku, limuzínu nepoužívam pre vozenie psa a ani ju nepotrebujem pre svoju službu," povedal. Vládnemu Smeru-SD podľa neho chýbajú v prípade Váhostavu-SK argumenty, preto sa uchyľuje k sile. Figeľa prekvapilo, že pod návrh na jeho odvolanie sa podpísal ako prvý šéf parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorého podporil vo voľbe predsedu NR SR. Figeľ tvrdí, že veril v príchod novej politickej kultúry v NR SR. Pellegrini ju však podľa neho nepriniesol.



Ivan Švejna z Mostu-Híd odkázal Smeru-SD, že odvolávaním Figeľa pre zrušenie predražených PPP projektov akoby zavádzali "trestný čin poctivosti". Daniel Lipšic (nezaradený) navrhol prerušiť rokovanie až dovtedy, kým sa skončí schôdzka vedenia Smeru-SD s jeho oligarchami. Chce tak vytvoriť priestor pre poslancov Smeru-SD na získanie komunikačného manuálu a odporúčaní ako postupovať pri odvolávaní šéfa KDH. Alojz Přidal z KDH odporučil poslancom Smeru-SD, aby stiahli návrh na odvolanie Figeľa.

Alojz Hlina (KDH) avizoval, že ak Smer-SD odvolá Figeľa z postu podpredsedu NR SR, on navrhne odvolať podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD). Podľa vlastných slov uvedie tiež absolútne absurdný dôvod, ako to urobili sociálni demokrati pri Figeľovi. Poslancom Smeru-SD zároveň odkázal, aby nezalamovali rukami nad jeho vystúpením. "Po tom, čo sme tu posledné dni počuli, tu môžem čítať aj Bambuľkine dobrodružstvá," osopil sa na poslancov Smeru-SD.

Anton Martvoň (Smer-SD) nesúhlasí s opozičným názorom, že odvolávanie Figeľa je na hlavu postavené. "Na hlavu je postavené to, že vy ste podpísali problematické zmluvy napriek upozorneniam odborníkov," odkázal Figeľovi. Pripomenul mu aj byt v Bratislave, ktorý Figeľ získal za pár tisíc eur, napriek tomu, že cena je podstatne vyššia.

Figeľ si ešte vzal slovo a poukázal, že dnes oslavuje meniny Juraj. Všetkým Jurajom tak zaželal "predovšetkým spravodlivosť". Narážal tak aj na Juraja Širokého, ktorého označuje za mecenáša Smeru-SD a časť tandemu Široký-Fico.