Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák odkúpil časť akcií B.A. Haus od Ladislava Bašternáka

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák ukazuje doklady súvisiace s odkúpením časti akcií B.A. Haus po tlačovej konferencii 13. júna 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister vnútra opätovne zdôraznil, že od Bašternáka alebo jeho firiem nikdy žiadne peniaze nedostal.

Bratislava 13. júna (TASR) – Všetky platby, ktoré prišli na účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka, vyplývajú z hospodárskej činnosti spoločnosti B.A. Haus, ktorej je minister akcionárom. Ponuku na odkúpenie časti akcií dostal ešte v roku 2013 od vtedy odchádzajúceho akcionára Ladislava Bašternáka. Na kúpu časti akcií si šéf rezortu vnútra zobral pôžičku v Tatra banke vo výške 500.000 eur. Na dnešnom brífingu o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák.

„V septembri 2013 som dostal ponuku na odkúpenie od odchádzajúceho akcionára B.A. Haus. Spoločnosť vlastní dva byty tam, kde aj ja bývam a javilo sa mi to ako dobrá príležitosť získať kontrolu nad bytmi v susedstve,“ povedal Kaliňák.

Keďže podľa neho firma nepodniká so štátom, zdalo sa mu, že ide o legitímny a etický obchod. „Za sumu prevyšujúcu 430.000 eur som kúpil podiel akciovej spoločnosti. Išlo o väčšiu investíciu a tak som požiadal o úver Tatra banku,“ doplnil minister.

Kaliňák opätovne zdôraznil, že od Bašternáka alebo jeho firiem nikdy žiadne peniaze nedostal.

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák ukazuje doklady súvisiace s odkúpením časti akcií B.A. Haus po tlačovej konferencii 13. júna 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
„Spoločnosť má svoj obrat, darí sa jej splácať záväzky a je predpoklad, že sa v budúcnosti môže dostať do pozitívnych čísel. Investícia sa vracia roky a každé takéto investovanie je rizikové,“ vyjadril sa na margo hospodárenia spoločnosti. Firma podľa neho podniká s nehnuteľnosťami a jedným z jej troch akcionárov je aj bývalý minister dopravy Ján Počiatek. Spolu s nákupom akcií prevzal minister aj pohľadávky spoločnosti.



Podľa medializovaných informácií mal asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára z pozície zamestnanca komerčnej banky manipulovať s bankovým účtom šéfa rezortu vnútra. Okrem iného tvrdil, že Kaliňákovi mali prísť na jeho účet platby zo spoločnosti blízkej Ladislavovi Bašternákovi vo výške niekoľko sto tisíc eur.

Polícia obvinila Filipa R. z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra jeho konanie, ktoré považuje za veľmi nebezpečné a je podľa neho evidentným trestným činom, odmietol. Podľa rezortu vnútra je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin.