Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Opozícia trvá na Kaliňákovom odchode, inak chce protestovať

Na archívnej snímke Richard Sulík (vľavo) a Igor Matovič Foto: TASR - Pavel Neubauer

Žiada premiéra Roberta Fica, aby ministra vnútra odvolal.


Bratislava 13. júna (TASR) - Opozičná rada trvá na odchode ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Plánuje ďalšiu mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, na ktorej sa opäť pokúsi Kaliňáka odvolať. Najskôr však žiada premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby ho odvolal on. Ak to neurobí, opozícia zorganizuje verejný protest pod oknami bytu premiéra Fica v komplexe Bonaparte. Oznámili to dnes predsedovia SaS a OĽaNO-NOVA Richard Sulík a Igor Matovič na tlačovej konferencii v parlamente.

"Zvoláme opäť mimoriadnu schôdzu, na ktorej navrhneme vysloviť nedôveru pánovi Kaliňákovi. Človek, proti ktorému Národná kriminálna agentúra (NAKA) vedie vyšetrovanie, nemôže byť dlhšie ministrom," povedal Sulík. Matovič dodal, že ak Fico neodvolá Kaliňáka do piatka 17. júna, budú protestovať pod oknami bytu predsedu vlády. "Aby sa nemohol vyhovoriť, že nepočul hlas ulice," podotkol Matovič.

Sulík tiež poznamenal, že Kaliňák svojimi dnešnými vyhláseniami potvrdil prepojenie s Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý z miliónových daňových únikov. "Dozvedeli sme sa, že pán Kaliňák bol obchodným partnerom pána Bašternáka. Potvrdil prepojenie, ktoré doteraz zatĺkal," uviedol Sulík.

Poukázal aj na dnešný pokyn špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika riaditeľovi NAKA Petrovi Hraškovi, aby sa začal zaoberať možným podozrením zo spáchania trestných činov zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy a financií Jána Počiatka. Takýto pokyn nie je podľa Sulíka obvyklý. Šéfovi SaS sa zároveň nepozdáva, že Kaliňáka má vyšetrovať jeho podriadený. "Neviem si predstaviť väčší konflikt záujmov. To môžeme pána Kaliňáka požiadať, aby sa vyšetroval sám," dodal Sulík.

Sulíka ďalej prekvapuje, že strany #Sieť, Most-Híd a SNS Kaliňáka chránia. Pripomenul, že #Sieť chcela zmeniť "tento hnusný štýl politiky", Most-Híd zdôrazňoval, že "charakter rozhoduje" a šéf SNS Andrej Danko chcel vniesť do politiky slušnosť. "Pýtam sa, či toto má byť tá slušnosť, keď v prípade takýchto masívnych podozrení a dôkazov vyslovujú dôveru ministrovi, ktorý je v tom priamo namočený," uviedol Sulík.

Dôvodom na Kaliňákov odchod je podľa opozície jeho prepojenie na Bašternáka, ktorý sa mal dopustiť daňového podvodu. Kaliňák ho mal podľa opozície kryť a navyše mu mala Bašternákova firma B.A. Haus vyplácať tisíce eur. Firmu mal spoluvlastniť aj exminister Ján Počiatek.

Kaliňák obvinenia odmieta. Tvrdí, že všetky platby, ktoré prišli na jeho účet, vyplývajú z hospodárskej činnosti spoločnosti B.A. Haus, ktorej je akcionárom. Akcie kúpil Kaliňák od Bašternáka. Minister vnútra má dôveru koaličných partnerov. Ukázal im dnes dokumenty, ktoré podľa koalície vyvracajú obvinenia vznášané opozíciou. Koalícia si želá vyšetrenie Bašternákovej daňovej kauzy.

Kaliňáka odvolávala opozícia pre kauzu Bašternák minulý týždeň (7.6.). Minister pokus o vyslovenie nedôvery ustál, keďže ho podržali koaliční partneri.