Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

KAROL MELLO: Nie som vrah a nikoho som nepodplatil

Karol Mello Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Svedok Krajčík klamal minimálne v štyroch prípadoch", uviedol pre TASR Karol Mello.

Bratislava 22. februára (TASR) - Karol Mello z Belize odsudzuje postup policajných vyšetrovateľov, ktorí ho obviňujú a obviňovali zo závažných trestných činov na základe výpovede až šesťkrát súdne trestaného a na deväť rokov za krivú výpoveď právoplatne odsúdeného svedka Jána Krajčíka.

Korunný svedok proti Mellovi a Viliamovi Mišenkovi - Krajčík išiel do väzenia na deväť rokov, keď ho 12. februára právoplatne odsúdili za marenie spravodlivosti a za krivú výpoveď. Krajský súd v Trnave tak vtedy potvrdil predchádzajúci verdikt topoľčianskeho okresného súdu.

"Svedok Krajčík klamal minimálne v štyroch prípadoch. Vďaka jeho krivej výpovedi v prípade vraždy Petra Čongrádyho bolo niekoľko ľudí dva roky vo väzbe. Vedie sa vyšetrovanie za zneužitie právomoci verejného činiteľa na konkrétnych vyšetrovateľov, ktorí mali naviesť Krajčíka na krivú výpoveď. Okrem prípadu Most pri Bratislave je Krajčík svedkom vo všetkých prípadoch, v ktorých som obvinený a jeho výpovede sú stále brané ako dôveryhodné, čo je pre každého logicky uvažujúceho človeka nepochopiteľné. V prípade Most už aj korunný svedok vypovedal, že som sa skutku nezúčastnil a ani si ho neobjednal, napriek tomu som v médiách stále označovaný za vraha a moje meno napriek prezumcii neviny uvádzajú v plnom znení. Tak, ako aj výmysly o tom, koho a kde som podplatil, aby ma prepustili na slobodu. Myslieť si, že som podplatil štátne orgány troch rozdielnych štátov je naivne a zavádzajúce. Stal som sa súčasťou plánu, ktorý mi bol oznámený niekoľko rokov dozadu. A to, že minimálne 10 ľudí vrátané mňa bude odsúdených na doživotie a budú im pripísané všetky nevyriešené vraždy. Tento plán si skupinka konkrétnych ľudí cieľavedome plní," uviedol pre TASR Karol Mello.

Šesťkrát súdne trestaného Jána Krajčíka odsúdil topoľčiansky okresný súd na deväť rokov. Keďže sa mu zdal trest privysoký, podal odvolanie a 12. februára o ňom rozhodoval Krajský súd v Trnave. "Odvolací senát nezistil dôvod na zníženie trestu," povedal predseda senátu Marián Jarábek. Všetko sa začalo, keď v januári 2013 vyšiel v denníku Plus 1 deň článok o Krajčíkovi. Super svedok tvrdil, že bol Mišenkovou pravou rukou a bol s ním v Kanade, kde sa mu staral o kone. Bol aj vo Venezuele. Napísal 12. februára portál Aktuálne.sk

Začiatkom roka 2013 dal Krajčík policajtom zvukové záznamy. Z nahrávok vyplývalo, že bol sprostredkovateľom medzi prokurátorom na dôchodku a Mišenkom. Muž, ktorý vystupoval ako prokurátor, mal za úplatok vykonštruovať trestné konanie za daňové delikty proti Jozefovi Mišenkovi (synovec Viliama Mišenku) a ďalším ľuďom a zabezpečiť ich väzobné trestné stíhanie. Na ďalších zvukových záznamoch chcel údajný exprokurátor kúpiť prvé nahrávky. Policajti obvinili prokurátora na dôchodku z korupcie. V tom čase však nepoznali výsledky expertízy nahrávok. Znalecký posudok v októbri 2013 ukázal, že nahrávky s exprokurátorom sú falošné. Hral ho "herec". Prokurátor voči bývalému kolegovi v novembri 2013 tak trestné stíhanie zastavil, pripomína ďalej Aktuálne.sk.

Krajčíka obvinil z marenia spravodlivosti a krivej výpovede. Sudca ho poslal do väzby. Obvinený je aj v ďalších prípadoch. Ako kľúčový svedok Krajčík v máji 2012 tvrdil, že si Mišenka v roku 2004 objednal vraždu bratislavského bossa Petra Čongrádyho a na čine sa podieľali aj Ľuboš Ferus, Roland Zdichavský, Štefan Borko a Karol Mello. Vlani v decembri vyšlo najavo, že Čongrádyho zabili iní. Mišenkovi a spol. obvinenie zrušili. Krajčíka obvinili z krivej výpovede a krivej prísahy.