Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kontrolný úrad monitoruje aktivity spojené s naším predsedníctvom

Predsedníctvo Foto: TASR/AP

Kontrola vynakladania finančných prostriedkov v rámci predsedníctva pravdepodobne bude prebiehať až v budúcom roku.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad dlhodobo monitoruje prebiehajúce slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. Kontrola vynakladania finančných prostriedkov v rámci predsedníctva pravdepodobne bude prebiehať až v budúcom roku.

"Na základe doterajšej analýzy rizík je vysoko pravdepodobné, že predseda NKÚ SR v budúcom roku rozšíri plán kontrolných aktivít úradu o kontrolu zameranú na vybrané oblasti súvisiace s financovaním, efektívnosťou a účinnosťou vynaložených verejných zdrojov," uviedla pre TASR hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Ako dodala, úrad pri monitorovaní kladie dôraz na tie aktivity, v rámci ktorých sa uplatňuje výnimka zo zákona v súvislosti so slovenským predsedníctvom. Kontrolóri sa zároveň zameriavajú na mechanizmus, ako funguje vnútorná kontrola pri nastavovaní, schvaľovaní a realizácii aktivít spojených s predsedníctvom.



Podľa Bolech Dobákovej NKÚ aktuálne eviduje viaceré podnety na kontrolu zákaziek prideľovaných v rámci výnimky pre slovenské predsedníctvo. A to zo strany Transparency International Slovensko, Ministerstva zahraničných vecí SR, ale aj od občanov.

Bývalá zamestnankyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Zuzana Hlávková v pondelok (21. 11.) obvinila rezort diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Hlávková sa obrátila na Transparency International Slovensko (TIS), ktorá podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR.