Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mimoriadny zahraničný výbor bude pokračovať v piatok

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Lajčák vysvetlil, že ministerstvo nemá záujem nič skrývať. Mrzí ma, ako sa vyrába kauza z niečoho, čo kauzou nie je a aj spôsob ako sa o tom informuje v médiách, uviedol minister zahraničných vecí.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Mimoriadny zahraničný výbor ku kauze financovania podujatí k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ bude pokračovať v piatok (25. 11.). Pred poslancov dnes predstúpil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), aby obhájil postup pri organizovaní koncertu k predstaveniu loga slovenského predsedníctva, ktorý bol podľa bývalej zamestnankyne ministerstva Zuzany Hlávkovej predražený.

Lajčák vysvetlil, že ministerstvo nemá záujem nič skrývať. „Mrzí ma, ako sa vyrába kauza z niečoho, čo kauzou nie je a aj spôsob ako sa o tom informuje v médiách,“ uviedol. „Škandalizovanie alebo vyslovovanie právnych názorov v médiách nikam nevedie a zhoršuje situáciu v spoločnosti,“ kritizoval obvinenia z porušovania zákonov, ktoré vyslovili predstavitelia organizácie Transparency International Slovensko. Lajčák ich pred poslancami pozval na ministerstvo.

Logo malo ministerstvo pôvodne predstaviť na tlačovej konferencii, nakoniec usporiadalo koncert za celkom 240.000 eur, na ktorom vystúpilo celkom 26 umelcov. Lajčák dostal od poslancov otázku, či to bolo nevyhnutné. „Bolo vôbec nevyhnutné, aby vznikla Slovenská republika? Bolo vôbec nevyhnutné, aby sme vstupovali do Európskej únie? Mohli sme rozdávať párky a zavolať hviezdnu rotu zo Superstar. Ušetrili by sme,“ reagoval minister. Vyjadril presvedčenie, že zorganizovanie koncertu bolo vhodné a dôstojné.

Opozičný poslanec Peter Osuský (SaS) tieto slová označil za neprimerané a demagogické. Ministra vyzval, aby predložil na vysvetlenie kauzy všetky doklady, ktoré v zmysel zákona môže. „Už je ťažko vrátiť nazad do pôvodného stavu dôveru mladého nadšeného a statočného človeka, ktorý keby sa dal namnožiť, tak by bol soľou zeme, ktorú Slovensko veľmi potrebuje,“ uviedol Osuský v reakcii na Hlávkovú, ktorá sa rozhodla upozorniť na udalosti v jej bývalom zamestnaní.



Opoziční poslanci kritizovali vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a Lajčáka, že kauza je útokom na slovenské predsedníctvo, ktoré je úspešné. „Ak vy hovoríte o naštartovaní vládnej mašinérie, ja ju nevidím. Vidím však naštartovanie mediálnej mašinérie,“ povedal Lajčák, podľa ktorého sa spustila vlna odsudzovania bez toho, aby odzneli fakty. Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) je presvedčený, že médiá šíria hystériu, ktorá nemá s racionalitou nič spoločné.

„Nevidel som tam nič o tom, že by bol porušený zákon,“ reagoval Blaha na blog Hlávkovej. „Ona hovorila o tom, že na ministerstvo prišla Zuzana Ťapáková,“ uviedol s tým, že je na rozhodnutí ministra, koho si vyberie za externého poradcu. „Pani Ťapáková nie je medzinárodne hľadaná teroristka, ale odborníčka na kultúru. Pokiaľ sa jednej Zuzane nepáči iná Zuzana a teraz to má riešiť zahraničný výbor, parlament, tak to je naozaj za čiarou parlamentnej demokracie,“ domnieva sa koaličný poslanec.

Nikto podľa Blahu nemôže spochybniť, že slovenské predsedníctvo je úspešné. „Keby tu bol naozaj nejaký racionálny dôkaz alebo fakt. Ale tu sú iba kýble špiny kvôli blogu 26-ročnej blogerky,“ kritizoval obraz, ktorý vytvárajú médiá.

Mimoriadny výbor ku kauze zvolalo päť jeho opozičných členov. Jedného z nich, Miroslava Beblavého (nezaradený), minister svojou argumentáciou nepresvedčil. Beblavý podľa jeho slov nedostal odpovede na otázky, či koncert nebol prejavom "papalášizmu", či pri jeho organizácii nedošlo ku klientelizmu a či Lajčák priznáva svoju zodpovednosť, keď v rozhovore s Hlávkovou z jeho pohľadu priznal, že je to cena, ktorá sa platí za realitu tohto sveta.

„Táto kauza je zhmotnením niekoľkých vecí, ktoré sa v tejto krajine opakovane dejú,“ ponúkol Beblavý pohľad na to, čo sa na ministerstve odohralo. „Pokiaľ nájdeme spôsob, ako manipulovať zákony, aby sme si mohli robiť, čo chceme, tak to urobíme,“ menoval údajný postoj súčasnej vlády. „Zároveň prejav veľkopanských manierov, kde v nemocnici nemajú toaletný papier a iné nepomerne bohatšie krajiny tieto veci robia oveľa skromnejšie a tretí postreh je, že niekto, kto nie je politik, ale úplne obyčajný občan sa postaví a povie, že nie a je ochotný kvôli tomu princípu sa nechať vláčiť,“ doplnil Beblavý.