Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Parízek: Odsudzujeme použitie chemickej bojovej látky v Salisbury

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR - Marko Erd

Štátny tajomník rezortu diplomacie vyslovil nádej, že v krátkom čase budú predstavené výsledky testov, ktoré prispejú k identifikácii páchateľov.

Bratislava 27. marca (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek sa v utorok stretol s veľvyslancom Veľkej Británie Andrewom Garthom s cieľom vzájomnej výmeny informácií ohľadom postoja Slovenska k prípadu použitia chemickej látky typu novičok na pôde Spojeného kráľovstva a stave vyšetrovania predmetného prípadu. Odsúdil použitie chemickej látky v Salisbury. TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Stretnutie bolo reakciou na predvolanie veľvyslanca Ruskej federácie Alexeja Fedotova, ktorému Parízek tlmočil postoj SR vo vzťahu k danej udalosti, ako aj úlohy Ruskej federácie v nej. "Jednoznačne odsudzujeme použitie chemickej bojovej látky v Salisbury a vyjadrujeme plnú solidaritu so Spojeným kráľovstvom," podčiarkol Parízek. Zákerný útok na životy dvoch ľudí označil za jednoznačné porušenie medzinárodného práva, ktoré v dnešnom svete jednoducho nie je akceptovateľné.


Lukáš Parízek vyslovil nádej, že v krátkom čase budú predstavené výsledky testov realizované špecialistami Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktoré prispejú k identifikácii páchateľov. Na záver štátny tajomník MZVaEZ SR konštatoval, že slovenská strana bude pozorne sledovať ďalší vývoj situácie.