Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Udržateľne riešiť problém na Ukrajine sa nedá bez Ruska

Na snímke minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov (vľavo) a jeho slovenský rezortný kolega Miroslav Lajčák si podávajú ruky počas prijatia na pôde ministerstva zahraničných vecí (MZVaEZ SR) v Bratislave 4. apríla 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko je priamo na svojich hraniciach svedkom krízy, ktorá ohrozuje mier a stabilitu v celej Európe, uviedol slovenský šéf diplomacie.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Bez Ruska ako globálneho hráča nie je možné nájsť udržateľné riešenie problému na Ukrajine, podobne ako u všetkých globálnych problémov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom vyhlásil jeho slovenský partner Miroslav Lajčák. Lavrov je dnes na oficiálnej návšteve na Slovensku.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý je v sobotu 4. apríla 2015 na pozvanie rezortného kolegu Miroslava Lajčáka na oficiálnej návšteve Slovenska sa v prítomnosti predsedu NR SR Petra Pellegriniho a premiéra Roberta Fica zúčastnil na štátnych oslavách 70. výročia oslobodenia na pamätníku padlých vojakov Červenej armády na Slavíne. Na snímke vľavo minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov odovzdáva pamätné medaily vojnovým veteránom na Slavíne pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy 4. apríla 2015. Štvrtý zľava premiér Robert Fico.
Foto: TASR/Martin Baumann

"Máme záujem na tom, aby Rusko bolo súčasťou riešenia všetkých kríz a problémov, s ktorými je náš svet konfrontovaný. Diplomacia je mnohokrát založená na komunikácii a na hľadaní riešení. V tomto duchu prebiehali aj naše rozhovory s Lavrovom," priblížil Lajčák.

Poukázal na to, že Slovensko je priamo na svojich hraniciach svedkom krízy, ktorá ohrozuje mier a stabilitu v celej Európe, preto nemôže zostať len pasívnym pozorovateľom. "Konflikt na Ukrajine je príliš vážny a príliš blízko nás, aby sme sa mohli tváriť, že sa nás netýka, alebo že k nemu nemáme čo povedať," dodal s tým, že SR v tejto súvislosti hovorí so všetkými aktérmi, ktorí majú potenciál prispieť k nájdeniu mieru.







Cesta k nemu podľa neho vedie cez dôsledné naplnenie minských dohôd. "Sme presvedčení, že jedine dialóg zúčastnených strán môže viesť k deeskalácii napätia a stabilizácii bezpečnostnej situácie na juhovýchode Ukrajiny," podotkol. Ako pokračoval, bez stabilnej Ukrajiny nebude možné v Európe obnoviť medzinárodný poriadok a vzájomnú dôveru, a preto vyjadril presvedčenie, že všetky zainteresované strany bez výnimky urobia všetko, čo je v ich silách a možnostiach pre úplné naplnenie minských dohôd.



Lajčák pripomenul, že napriek rozdielnym názorom na niektoré aktuálne otázky, nemožno zabúdať na udalosti pred 70 rokmi. "Nezabúdať na to, čo je jedinou pravdou a neuhýbať pred tým, čo je aktuálnou výzvou," uzavrel Lajčák.

Lavrov pricestoval na Slovensko pri príležitosti pripomenutia si 70. výročia oslobodenia Bratislavy. Spolu s premiérom Robertom Ficom, predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim a Lajčákom položili vence na Slavíne.